logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa migomatu 600A z funkcją PULS i spawania elektrodą - transformator czy inwerter?

korexus 13 Sty 2012 14:44 4075 11
REKLAMA
  • #1 10390834
    korexus
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, przymierzam się do budowy urządzenia wymienionego w temacie
    nasunęły się mi następujące pytania:
    -Czy z jednego transformatora uzyskam odpowiednie napięcia? (Wtórne dzielone na połowę i 30V(migomat) oraz 60V(elektroda)?
    ten pomysł byłby dobry?
    Prąd w migomacie będę regulował tyrystorami (mosterk 3fazowy)
    Oczywiście urządzenie zamierzam zasilać 400V.
    Chciałem również dodać opcję PULS czy posiada ktoś jakiś schemat?
    Migomat ma mieć ok.600A
    Czy wykonywać go na tradycyjnym transformatorze czy może myśleć o inwerterowym ? Zbudował już ktoś taki migomat inwerterowy?

Pozdrawiam
    KoreXus
  • REKLAMA
  • #2 10393516
    AndM
    Poziom 17  
    Ocena: 92
    Witam.
    Nie wystarczy zmniejszyć napięcie o połowę, trzeba zmienić charakterystykę transformatora, dla tego lepiej nie łączyć tych dwóch funkcji.
  • #3 10393936
    korexus
    Poziom 11  
    Witam,
    ale z tego co czytałem elektrodę to widziałem że są rozwiązania MMA+MIGOMAT
    nawet w fabrycznych konstrukcjach, jak jest to rozwiązywane?
  • #4 10394603
    archanoid
    Poziom 26  
    Ocena: 249
    Witam . Kolego AndM jeśli trafo jest sztywne a regulacja po stronie wtórnej na tyrystorach to charakterystykę można ukształtować za pomocą sterownika. Kolego korexus może zdradzisz po co ci mig o mocy 600A . Przy takiej mocy trafo to nie lada wyczyn. Kolejną kwestią są koszty . Nie lepiej zaadoptować do tego oryginalne źródło np: PSP630 . Należało by tylko przerobić sterownik .
  • REKLAMA
  • #5 10396049
    korexus
    Poziom 11  
    Mig robie dla znajomego, dostaje od niego transformator a wszystkie sterowniki w moim zakresie, dlatego myślę jak zrobić to kształtowanie charakterystyki do spawania elektroda, z tego co widzę jesteś obeznany w tym temacie więc może napiszesz coś więcej o tym?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 10396842
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam. Na forum masz schemat PSP 251 . Prosta modyfikacja polegała by na przełączaniu napięcia podawanego na wejścia odwracające wzmacniaczy W202 - W204 z układu stabilizacji na prosty układ podawania napięcia z ślizgacza potencjometru. Oczywiście trzeba by odłączać przy migu prąd pilotujący za który odpowiedzialne są diody D4,D5,D6 przy głównym prostowniku. Przy elektrodzie ułatwiają one zapalenie łuku natomiast przy migu są zbędne.
  • #7 10404315
    korexus
    Poziom 11  
    Witam, a jak ma być nawinięte uzwojenie?
    Wystarczy tak jak pisałem tj. wtórne z odczepem na środku?
    Czy lepiej nawinąć jakieś inne napięcia?
    A puls da się zrealizować?

Pozdrawiam
  • #8 10405474
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam. Lepiej ale to moim zdaniem zrobić dwa odczepy na pierwotnym , po prostu łatwiej będzie je przełączać i to przy niższych prądach. I tak pierwszy odczep mniejsze prądy , drugi odczep większe prądy , pełne uzwojenie elektroda.
  • REKLAMA
  • #9 10405576
    korexus
    Poziom 11  
    Czyli I i II bieg na odczepach pierwotnych a całe uzwojenie na elektrode, dobrze rozumiem?

Pozdrawiam
  • #10 10405659
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam. Tak .Pierwszy i drugi odczep w uzwojeniu pierwotnym to migomat . Natomiast skrajne zaciski uzwojenia pierwotnego to spawarka.
  • #11 10409302
    korexus
    Poziom 11  
    Witam, a jak najlepiej podzielić pierwotne?
    bo myslałem aby całość miała 70V i podzielić jeszcze na I-30 II-40V czy jakoś inaczej?
  • #12 10473835
    korexus
    Poziom 11  
    Odświeżam, prosiłbym aby wypowiedział się ktoś kto powie mi jak najlepiej nawinąć transformator do MMA+MIG
    czy tak jak pisałem Pierwotne z odczepem który dawał by napięcia na wtórnym
    30
    40 i razem 70V czy może podzielić pierwotne aby na wtornym dawało 2x35V i do migomatu łączyć je równolegle?

Pozdrawiam
    KoreXus

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy migomatu o mocy 600A z funkcją PULS oraz spawania elektrodą, zastanawiając się nad zastosowaniem transformatora lub inwertera. Użytkownicy wskazali, że nie wystarczy jedynie zmniejszyć napięcie transformatora, a lepszym rozwiązaniem może być zastosowanie dwóch odczepów na uzwojeniu pierwotnym, co ułatwi regulację prądów. Wskazano również na możliwość modyfikacji istniejących schematów, takich jak PSP 251, oraz na potrzebę odpowiedniego kształtowania charakterystyki spawania. Użytkownicy wymienili różne napięcia wtórne, sugerując podział na 30V i 40V, a także omawiali realizację funkcji PULS.
REKLAMA