logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu-Siemens Esprimo q5020 nie wykrywa dysku WD800BEVS w BIOS, ale testy OK

Krakers11 16 Sty 2012 15:34 1721 2
REKLAMA
  • #1 10405362
    Krakers11
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam, mam dziwny problem z komputerem. Otóż Fujitsu przestało widzieć dysk który od nowości był w nim zainstalowany (WD800BEVS) Bios bardzo długo myśli podczas wykrywania urządzeń IDE i nie wykrywa go. Z początku myślałem że to dysk bo po włożeniu innego dysku bez problemu Bios go wykrył. Dla sprawdzenia dysk z Fujitsu włożyłem do innego komputera i za pierwszym razem ruszył bez problemu- przeskanowałem go programem diagnostycznym WD który nie stwierdził żadnych błędów. Do fujitsu jest dołączony program diagnostyczny startujący z płyty, po włączeniu tego programu sprawdza on po kolei wszystkie podzespoły pomimo tego że Bios nie wykrywa dysku to program diagnostyczny dysk sprawdził i stwierdził, że jest ok.
    Teraz pytanie dlaczego ten dysk działa w innym komputerze a w Fujitsu nie chce? i dlaczego Bios nie widzi dysku nie startuje z niego system z program diagnostyczny przeprowadza jego test?
  • REKLAMA
  • #2 10406789
    hendrix_radek
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Może styki na płycie są bardzo brudne?
  • #3 10408533
    Krakers11
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Czyściłem i styki dysku i płyty głównej. Dysk tutaj jest montowany razem z napędem na przelotce MPI-SATA.
REKLAMA