logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klaskacz akustyczny AVT-721 - nieprawidłowe działanie

przemekd554 19 Sty 2012 23:13 3619 11
  • #1 10421552
    przemekd554
    Poziom 10  
    Witam! Na wstępie proszę o nie usuwanie tego tematu bo kompletnie już nie wiem co mam robić, próbowałem już chyba wszystkiego. Jeśli w złym dziale umieściłem to proszę o przeniesienie. SZUKAJKI używałem!
    Zrealizowałem projekt klaskacza akustycznego Link i mam z nim masę problemów:(.
    1. na początku zasiliłem go baterią 9V i podłączyłem do wyjścia A C (rys. 3a) diode, wszystko działało ładnie, pięknie, no ale cóż trochę jest to bez sensu rozwiązanie bo chciałem żeby mi to posłużyło w życiu codziennym więc...
    2. podłączyłem przekaźnik "HF3FF" oraz żarówkę na 230V, działało, do czasu, na drugi dzień już układ nie reagował. hmm, w ogóle nie było słychać jak przekaźnik się załączał, wziąłem baterie podładowałem podłączyłem i działa. myślę se, że pewnie bateria jest za słaba żeby załączyć przekaźnik więc...
    3. postanowiłem zasilić układ zasilaczem stabilizowanym. i tu pojawia sie kolejny problem, Układ załącza się sam, gdy włączam światło w innym pomieszczeniu, poszukałem na necie i piszą ze to przez zakłócenia więc robię stabilizator (78T12+ na wejściu kondensator 2200µF/25V a na wyjściu 4700µF 16V), i nic nie pomogło:(. zasiliłem to jeszcze zasilaczem z drukarki 15V i nic to samo.
    Zasilałem nawet z kompa 12V i też nic.
    Kompletnie już nie wiem co mam robić, i jaki filtr wykonać, albo co. chciałbym to zasilić zasilaczem 12V (układ + kilka diód). Proszę o jasną i adekwatną odpowiedź, ponieważ jestem początkujący i nie znam sie na jakichś tam elektronicznych czy fizycznych profesjonalnych terminach.

Jeśli macie jakieś pytania to pisać, zamieszczę zdjęcia itd. Dziękuję z góry i pozdrawiam :)
  • #2 10421709
    krystii
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    A czy podłączając przekaźnik wg. rys 3a podłączyłeś również diodę D2 która tam jest oznaczona jako 1N4148? Czy dwukolorowa dioda zmienia kolory przy przełączaniu układu/klaskaniu?
  • #3 10422717
    przemekd554
    Poziom 10  
    Tak podłączyłem wg. 3a oraz diodę 1N4148. dioda układu zmienia kolor(ale ją wylutowałem gdy układ działał na baterii w celu zaoszczędzenia energii, zresztą układ będzie schowany w podstawce lampki to i tak jej nie będzie widać), na ogół układ działa prawidłowo, tylko problem jest z zakłóceniami (tak wyczytałem na necie). Układ reaguje na klaśnięcia, nawet z dalszej odległosci niż przewiduje producent. Układ niestety załącza się sam jak włączę światło w innym pomieszczeniu (nie zawsze), ale za każdym razem się włącza jak np załączam lutownice transformatorową albo jak w kotłowni włączę świetlówkę. Nie znam sie na tym za bardzo ale myślę że potrzebny jest tu jakiś porządny filtr przeciwzakłuceniowy.
  • #4 10436626
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Walka z zakłóceniami jest bardzo trudna. Na początek równolegle do wejścia i wyjścia stabilizatora 7812 dołącz kondesatory 100pF. Dołączaj bezpośrednio na nóżki. Ze schematu płytki wynika, że zasilacz jest połączony przewodami z płytką. Przewody muszą być jak najkrótsze. Można ostatecznie je poprowadzić przewodem ekranowanym, z tym że ekran musi być uziemiony w zasilaczu. Gdy to nie da efektów, możesz zmienić C2 i C4 na większe np 220nF.
    Powodzenia!
  • #5 10437632
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Dla mnie ewidentnym błędem w tym projekcie jest sama płytka. Autor zrobił błąd - brak kondensatorów filtrujących zasilanie przy układzie scalonym. Jest tam co prawda C5 na schemacie, ale na płytce jest dość daleko od CMOS-a. Ja bym dał od strony druku, bezpośrednio do nóżek zasilających (8 i 16) układu 4017 kondensator ceramiczny 100n i jakiś elektrolit np. 47 - 100µ.
  • #6 10437672
    przemekd554
    Poziom 10  
    OK. dzięki za zainteresowanie i odpowiedź, postaram siesprawdzić to jak najszybciej i dać odpowiedź, niestety na razie mam trochę mało czasu żeby sie tym zająć.

Dodano po 4 [minuty]:

tzn przy elektrolicie do nóżki układu dać + a - do masy, a co do ceramicznego to chyba nie ma różnicy bo w nich nie ma chyba + i -, tak?
  • #7 10438209
    szod
    Poziom 33  
    Ceramiczny obojętnie jak. Plus kondensatora elektrolitycznego do nóżki 16 (plus zasilania) a minus do 8 (masa) układu 4017.
  • #8 10447939
    przemekd554
    Poziom 10  
    Wprowadziłem zmiany jakie mi proponowaliście, ale niestety układ w pewnym stopniu jeszcze reaguje na zakłócenia, dalej sie włącza jak np włączę świetlówkę, albo jak sterownik od pompki do centralnego sie wyłączy. chyba się poddaje bo już nie mam pomysłu całkiem:(
  • #9 10448167
    szod
    Poziom 33  
    Tak duża wrażliwość na zakłócenia z zasilania jest nieco podejrzana. Sprawdzałeś elementy przed wlutowaniem? No i jeszcze coś - mam nadzieję że mikrofon nie jest podłączony przez długi przewód do płytki i w dodatku nie ekranowany. Może daj fotki swojej konstrukcji.
  • #10 10448592
    przemekd554
    Poziom 10  
    mikrofon dałem na kablach długości hmm z 5 - 6 cm (żółty i czarny). po lewej stronie (czarny i czerwony) zasilanie, niżej te same kolory do przekaźnika.

Dodałem te kondensatory do układu, oraz zamieniłem C5 na 220µF/16V.
  • #11 10449044
    szod
    Poziom 33  
    Pierwsze co masz do poprawy to luty. Trzeba je zrobić porządnie. Skoro nie starcza ci topnika w cynie, to zaopatrz się w kalafonię i po prostu przelutuj wszystko z większą ilością topnika. Cyna ma się ładnie rozpłynąć i połączyć elementy ze ścieżkami. Brak dobrego kontaktu w połączeniach może powodować różne niespodzianki.
  • #12 10450298
    przemekd554
    Poziom 10  
    Poprawiłem luty i nie przyniosło to żadnych zmian :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z klaskaczem akustycznym AVT-721, który działał poprawnie na zasilaniu bateryjnym, ale po podłączeniu przekaźnika HF3FF i żarówki 230V przestał reagować. Po przełączeniu na zasilacz stabilizowany, układ włącza się samoczynnie przy zakłóceniach, takich jak włączanie światła w innym pomieszczeniu. Użytkownik podłączył diodę 1N4148 oraz dodał kondensatory filtrujące, ale problemy z zakłóceniami nadal występują. Użytkownicy sugerują poprawę lutów, skrócenie przewodów oraz dodanie kondensatorów ceramicznych i elektrolitycznych blisko układu scalonego 4017.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA