logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klaskacz AVT721/2 schemat, prośba o sprawdzenie schematu

Fondix 08 Maj 2018 17:30 1809 27
  • #1 17210176
    Fondix
    Uczeń
    Ocena: 3
    Witam
    Wziąłem schemat z AVT721/2 wrzuciłem do Eagle'a, zrobiłem PCB złożyłem i mam taki problem że non stop świeci mi sie zielona dioda, przekaźnik nie reaguje. Wszystkie elementy dwa razy sprawdzone... Może jakiś błąd w sch. Jakby ktoś mógł zerknąć na to, bo albo jest dobrze, albo nie widzę błędów.

Link do schematu: https://drive.google.com/file/d/1eZ2Q4mXM3sXQVDEhvSnd8hF_mkdDZJ8Z/view?usp=sharing
  • Pomocny post
    #2 17210294
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Coś nie bardzo widać ten schemat.
  • Pomocny post
    #4 17210533
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    Fondix napisał:
    Trzeba go pobrać i wtedy wyskoczy...

A nie lepiej wstawić normalnie? więcej osób "rzuci okiem"

Pozdr.
  • #6 17210586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17212142
    Fondix
    Uczeń
    Posprawdzałem jeszcze raz to wszystko i wydaje mi się że znalazłem błąd. Przekopiowałem do Eagle'a schemat i ułożyłem elementy dokładnie tak jak jest na avt i zauważyłem że nie da sie połączyć dwóch tranzystorów (czerwone kółko) w taki sposób jak są pokazane połączenia na stronie avt. tak więc zmieniłem i wyszedł mi taki schemat jak w załączniku.
    Klaskacz AVT721/2 schemat, prośba o sprawdzenie schematuKlaskacz AVT721/2 schemat, prośba o sprawdzenie schematu

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Poprawka, wydaje mi się ze ten schemat powinien być już okej.
  • Pomocny post
    #8 17212316
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 17212354
    Fondix
    Uczeń
    chodzi mi o to że używając schematu identycznego jak w avt nie można połączyć tranzystorów t2 i t3 w taki sposób jak na zdj połączenia ścieżek w kicie

Dodano po 11 [minuty]:

Kolega zrobił układ na bazie schematu z kitu i ma problem z tym iż mikrofon mu bardzo słabo reaguje na klaśnięcie,... czyli najprawdopodobniej układ Darlinktona
  • Pomocny post
    #10 17212395
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17212409
    Fondix
    Uczeń
    Jutro na praktykach posprawdzamy jeszcze raz wyprowadzenia

Dodano po 16 [minuty]:

Znalazłem błąd. W oryginalnym schemacie wszystko jest okej, aczkolwiek bc516 należy wlutować w odwrotną stronę, ponieważ kolektor i emiter mają w innych miejscach wyprowadzenia. Jutro zlutuje układ i dam znać czy działa
  • Pomocny post
    #12 17212524
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 17223951
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 17223993
    Fondix
    Uczeń
    Spróbuję z tymi kondensatorami
    Bo u mnie w domu po podłączeniu klaskacza nie było takiej przypadłości, a u kolegi wls się tak dzieje. Układ zasilany jest z baterii 9V

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

Dołączenie kondensatora 100nF ceramik nic to nie dało. Gdy dołączyłem 100uF układ przestał reagować

Dodano po 17 [godziny] 32 [minuty]:

Zauważyłem że nie tylko u kolegi się tak dzieje bo u mnie również. Możliwe że to wina przekaźnika ? Bo jakim sposobem zachodzą zmiany w klaskaczu skoro nie jest on połączony w żaden sposób z siecią. W przypadku podłączenia do zasilacz jest wogóle masakra. przy włączeniu lub wyłączeniu jakiegoś urządzenia podpietego do tej samej linii klaskacz reaguje za każdym razem

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Możliwe że elementy dodane (na zielono) na schemacie poniżej rozwiążą problem ? Sorry za słabą jakość
    Załączniki:
    • Klaskacz AVT721/2 schemat, prośba o sprawdzenie schematu 1178577300_1351101247.jpg (23.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 17226063
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 17226084
    Fondix
    Uczeń
    Też właśnie rozważałem wrzucienie układu do metalowego pudełka, od strony ścieżek dać jakąś mate izolującą chodzby plastik, a przewody do stycznika wypuścić na zewnątrz

Dodano po 2 [godziny] 46 [minuty]:

Umieszczenie mikrofonu na płytce, dodanie kondensatora 100nF do nóżek 8 i 16, oraz umieszczenie najdalej jak sie da od przewodów sieci pomogło. Teraz moje pytanie dotyczy wzmacniacz do mikrofonu. Wykonałem go i fajnie działa tylko regulacja czułości mnie nie zadowala. Mianowicie chciałbym regulować dolną część wzmocnienia. Wstawienie w szeregu potencjometru np 22k i rezystora np 82k zamiast pot 100k załatwi sprawe ?

• #21 17232432
    Fondix
    Uczeń
    Z wzmacniaczem sobie poradziłem. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Chciałbym wykonać do klaskacza zasilacz beztransformatorowy z kitu avt1480. Moje pytanie brzmi czy nada się on bo wiem że z zasilaczami sieciowymi jest tak że klaskacz reaguje na zakłócenia sieci. Podpinając klaskacz do mojego zasilacza zbudowanego na bazie electronic labs, występują takie objawy. Zasilanie bateryjne nie wchodzi w grę bo 9 voltowa wytrzymuje z 2-3 dni
  • #22 17233000
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 17235077
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    Ja bym połączył ten mikrofon kawałkiem skrętki komputerowej najkrótszym odcinkiem jaki się da i przy płytce, gdzie skrętka wlutowana można dołączyć kondensator ceramiczny o eksperymentalnej wartości z zakresu 1nF-1uF. Co kolega ma na myśli przez regulację dolnej części wzmocnienia?
  • #25 17235280
    Fondix
    Uczeń
    Jeżeli chodzi o wzmacniacz to już sobie poradziłem. Co do kondensatora przy mikrofonie to nie wydaje mi się żeby to pomogło ponieważ układ gdy jest zasilany z baterii to działa idealnie, a gdy jest zasilany z sieci to reaguje na dołączenie/odłączenie urządzeń w tej samej linii
  • #26 17235486
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 17235776
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    Dokładnie. 7812 powinien rozwiązać problem. I od wstawienia jego oraz kondensatora ceramicznego 100nF na jego wyjściu powinno się zacząć rozwiązywanie tego
    problemu.
  • #28 17235944
    Fondix
    Uczeń
    Wsadziłem układ do puszki bez zasilacza, puszkę podłączyłem do masy, a zasilacz byl na zewnątrz. Problem został wyeliminowany do 70%. Czasem reaguje na dołączenie lub odłączenie innego urządzenia z tej samej linii.

Dodano po 3 [godziny] 48 [minuty]:

stabilizator nic nie dał, takie same objawy...Albo bd zasilał układ z 3 baterii 18650 w szeregu, albo spróbuje zrobić J-087, i zasilić go bez transformatorowym zasilaczem z kitu 3088. Myślicie że klaskacz Jabel'a będzie tak samo czuły?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klaskaczem AVT721/2, który nie działał poprawnie, świecąc non stop zieloną diodą i nie reagując na przekaźnik. Po analizie schematu i PCB, zidentyfikowano błąd w połączeniach tranzystorów, co zostało skorygowane. Po poprawnym wlutowaniu tranzystora BC516, urządzenie zaczęło działać. Następnie pojawił się problem z przypadkowym włączaniem klaskacza, co przypisano zakłóceniom z sieci energetycznej. Użytkownik zasugerował dodanie kondensatorów do układu oraz ekranowanie mikrofonu. Po kilku próbach z różnymi zasilaczami, w tym zasilaczem beztransformatorowym, problem częściowo rozwiązano, ale nadal występowały zakłócenia. Użytkownik rozważał również zastosowanie stabilizatora LM78xx oraz umieszczenie układu w metalowej obudowie w celu dalszej eliminacji zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA