Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

2006 Kia Carnival 2.9 CRDI Nie odpala

avenger-misiek 21 Jan 2012 19:22 15510 20
Relpol
    avenger-misiek
    Level 9  
    Witam wszystkich,

przeszukałem chyba juz "cały" internet i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem,

mianowicie polega on na tym że autko nie chce odpalić, od czasu do czasu jadąc nią potrafiła z gasnąć ale odpalała i pewnego dnia zgasła i już nie odpaliła, odpala na sekundę lub dwie i gaśnie i tak cały czas, na plaku też nie pochodzi dłużej

diagnostyka nie pokazuje żadnych błędów,
    kontrolka immo się pali i gaśnie jak silnik zakręci
    pompa paliwo podaje
    rozrząd w porządku
    wtryski w porządku
    bezpieczniki i przekaźniki też
    filtr paliwa nowy

już nie mam pojęcia co mam robić, bardzo proszę o jakieś sugestie lub pomoc jeżeli już ktoś się spotkał z takim problemem.

z góry dziękuje.
  • Relpol
    radzio740
    Level 17  
    Sprawdz jakie masz cisnienie na szynie podczas rozruchu i czy wydech drozny
    avenger-misiek
    Level 9  
    ciśnienie na szynie też w porządku, zastanawia mnie to dlaczego na samostarcie nie chce nawet zagadać.
    kajaba autoserwis
    Level 29  
    Na ''Plaku'' powinien się odezwać mimo iż by nie podał paliwa.
  • Relpol
    avenger-misiek
    Level 9  
    ciśnienie na szynie jest jakieś 320 bar, to odpalanie jest dziwne że potrafi odpalić od kopa tylko że zgaśnie po sekundzie lub dwóch, może jednak problem jest z immo?
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Problem to jest w tym, że sam nie wiesz co robisz. Jak gaśnie to brakuje czego? Ciśnienia na listwie, ginie sterowanie wtryskiwaczy, czy jeszcze co innego?
    avenger-misiek
    Level 9  
    ciśnienia na listwie nie traci, sprawdziłem sterowanie wtrysków i tam ginie napięcie.
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    avenger-misiek wrote:
    sprawdzilem sterowanie wtryskow i tam ginie napiecie.

Napięcie? A to ciekawe... No ale skoro tak twierdzisz, to już wiesz gdzie szukać.
    1970andrzej
    Level 11  
    Brak napięcia na wtryskach spowodowany jest zablokowaniem jednostki sterującej z powodu braku sygnału z jakiegoś czujnika, lub jakiś parametr osiągną wartość krytyczną.
    Do sprawdzenia:
    czujniki położenia wałka rozrządu i wału korbowego.
    Czy ta kia ma elektroniczny EGR, jeśli tak to do sprawdzenia,

Dodano po 1 [minuty]:

Brak napięcia na wtryskach spowodowany jest zablokowaniem jednostki sterującej z powodu braku sygnału z jakiegoś czujnika, lub jakiś parametr osiągną wartość krytyczną.
    Do sprawdzenia:
    Czy ta kia ma elektroniczny EGR? Jeśli tak to do sprawdzenia.
    avenger-misiek
    Level 9  
    zeimp wrote:
    avenger-misiek wrote:
    sprawdzilem sterowanie wtrysków i tam ginie napięcie.

Napięcie? A to ciekawe... No ale skoro tak twierdzisz, to już wiesz gdzie szukać.

A co w tym dziwnego jak traci napięcie na wtryskach?

Dodano po 11 [minuty]:

1970andrzej wrote:
    Do sprawdzenia:
    Czy ta kia ma elektroniczny EGR, jeśli tak to do sprawdzenia,

Dodano po 1 [minuty]:

Do sprawdzenia:
    Czy ta kia ma elektroniczny EGR? Jeśli tak to do sprawdzenia.

egr nie jest elektroniczny, czujniki wałka rozrządu i korbowego w porządku są
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Brak zasilania, a jego zanikanie (!), to dwie różne istotne rzeczy! To masz to zasilanie, czy nie? Napisałeś, że zanika, a ja Ci napisałem, że:
    zeimp wrote:
    to już wiesz gdzie szukać

A co w tym dziwnego? Mnie ciekawi kiedy zanika, a kiedy jest.
    kajaba autoserwis
    Level 29  
    avenger-misiek wrote:
    diagnostyka nie pokazuje żadnych błędów
    A zdradź Nam jeszcze czym czytałeś błędy?
    avenger-misiek
    Level 9  
    Zanika 2 sekundy po odpaleniu i jeśli tylko kręcę silnikiem to po jakiś 5 sekundach.

Dodano po 4 [minuty]:

Diagnostykę robiłem Launchem, Boshem i SnapOn
    1970andrzej
    Level 11  
    A czy przypadkiem problem nie jest powiązany z imobilserem?
    avenger-misiek
    Level 9  
    1970andrzej wrote:
    A czy przypadkiem problem nie jest powiązany z imobilserem?

Kontrolka immo na zegarach świeci prawidłowo, diagnostyka nie wykazuje błędu immo, ale z drugiej strony podejrzewam immo, ponieważ symptomy zapalania auta na to wskazują jak gaśnie po 2 sekundach, sam nie wiem juz.
    1970andrzej
    Level 11  
    można poszukać emulator imo, ale nie wiem czy do tego autka są.
    lukado1
    Level 20  
    do tego nie ma emu... a klucz masz jaki? różowy...
    koollo5
    Level 1  
    odświeżę kotleta .. mam to samo i co było przyczyną .... plis o odpowiedź .. nawet na maila koollo5(malpa)o2.pl

Moderated By zeimp:

Dla przypomnienia:
    Regulamin

3.2. Autor tematu, po uzyskaniu odpowiedzi będącej rozwiązaniem problemu, jest zobowiązany zamieścić podsumowanie ze wskazaniem rozwiązania oraz zablokować wątek poprzez kliknięcie w przycisk rozwiązano.
    !

wopor
    Level 32  
    Witam, mam silnik od takiego cuda po wyrwaniu paska rozrzadu przez pasek klinowy po awarii koła altka , po wymianie silnika identyczne objawy com sie naszukał i mierzył to moje :D i wsio było w porzo :D , wtyki napięcia masy itd, a silnik troszku podskoczy ,prychnie, kleknie i cisza jak po śmierci organisty a winna była zle osadzająca się wtyczka na pompie ta ogóry z przodu i raz miał połaczenie raz nie a tak na marginesie mnie sie fajnie robiło tę kijanke ,pozdrawiam