logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MILDTON 80 - jakie głośniki zastosować? Wymienić wszystko? Zwrotnica?

MIKIE_001 21 Gru 2004 11:02 1812 14
REKLAMA
  • #1 1076900
    MIKIE_001
    Poziom 11  
    Czesc,

Jestem nowy - i juz od razu zadaje pytania :), ale one po krotkim wstepie.

Mam wzmacniacz WS303 i podlaczony do niego DVD LG, ktory sluzy jako odtwarzacz CD. Wczesniej uzywalem Technicsa, ale nie bylem usatysfakcjonowany osiganymi rezulatatami - nie chodzi mi o wzmocnienie, ale o glebie i przejrzystosc dzwieku. Sprzedalem i bardzo sie z tego ciesze. WS303 rzucil mnie na kolana, tym bardziej, ze egzemplaz ktory mam jest w stanie idealnym - od nowosci nic nie bylo ruszane i wciaz dziala bez zarzutu, nawet potencjometry.
    Niestety mam pod niego podpiete kolumny sony, tyle ze to g... straszne - nawet zwrotnic nie maja. Postanowilem zakupic do niego polskie. Przypadkiem trafila sie okazja - kolega kupil sobie jakies jamo, a pozbywa sie swoich starych Mildtonow 80. Wiem ze na 100% do wymiany sa basy, prawdopodobnie sredniotonowe, wysokotonowe sa na 100% OK.

No i teraz pytania:

1. czy wstawiac glosniki oryginalne tonsilowskie?
    2. czy wstawiac zamienniki? Jesli tak to jakie - wskazcie jeszcze firme, no i moze typ/model
    3. wymienic wszystkie + zwrotnice, czy zostawic wysokotonowe i zwrotnice, a wymienic nisko- i sredniotonowe?
    4. jak zwrotnice uzyc, aby bas byl szybki i dynamiczny nie wpadajac w dudnienie?

Mowiac szczerze jestem laikiem - nigdy elektronika mnie nie interesowala, a jedynie poskapili mi wzroku a dali doskonaly sluch :)
    Allegro jest pelne roznych ogloszen, a ja nie wiem co wybrac.

Pozdrawiam

Michal
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1076913
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Też mam MILDTONY 80! Nic w nich nie zmieniaj ewentualnie zregeneruj lub wymień głośniki basowe.Te kolumny naprawde potrafią pięknie grać (jak ja je podłączyłem pod lampowy wzmacniacz to dzwiek normalnie miód i łzy w oczach że takie "cuś" potrafi tak pięknie zagrać)
  • REKLAMA
  • #3 1076919
    MIKIE_001
    Poziom 11  
    To nie jest kwestia pieniedzy - spokojmie moge kupic oryginalne, nowe i nieuzywane glosniki - nie chce bawic sie w refeneracje.
    Ale czy kupic dokladnie takie same, czy na przyklad nowsze odpowiedniki? Oczywiscie tez Tonsila?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1076928
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    witaj!
    ad1.
    zdecydowanie wstaw Tonsilowskie głośniki.
    ad2.
    odradzam gdyż wstawiając jakieś skośno okie badziewie znacznie pogorszysz parametry.
    ad3.
    niewymieniaj nic,zostaw zwrotki i reszte głosników tzn średniaki i wysokotonowe jeśli są sprawne.niskie zregeneruj sobie lub oddaj komuś kto Ci to wykona .napewno wyjdzie taniej niż nowe głośniki
    ad4.
    jak na te kolumny bas jest dynamiczny ,napewno w odniesieniu do altus-ów jest bardziej klarowny i głębszy ,nie dudniący.
    pozdrawiam!
    michał
  • #5 1076964
    MIKIE_001
    Poziom 11  
    OK
    dzieki wielkie za sugestie.

Dzisiaj wieczorem bede mial kolumny w domu, ale na wszelki wypadek, gdybym nie mogl odczytac oznaczen na glosnikach, czy mozecie potwierdzic:
    -GDN25/60/2
    -GDM10/60/5
    -GDWK9/80/1
    Gdzies znalazlem takie informacje, ale nie jestem pewin.

Pozdrawiam

Michal
  • Pomocny post
    #6 1077050
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Tak jest tylko przy GDN 25\60 może po kresce nic nie być lub może być 25|60\1(srebrna kopółka) tak samo wysokotonowy może być GDWK 9\80 lub 9\80\1 ale to większej roli nie gra :) Najlepiej jak masz pieniądze to kup nowe głośniki basowe (zapewne średnie są sprawne a jak już to też wymień) wysokotonowe zostaw w spokoju bo im się nic nie dzieje chyba że są spalone to wtedy też wymiana samych cewek lub całych głośników
  • #7 1077326
    MIKIE_001
    Poziom 11  
    Dzieki za wszelkie odpowiedzi - ale mam jeszcze jedno pytanie:

Jak rozszyfrowac te skroty
    GDM 10/60/8
    GDM 10/60/4
    GDM-10/60/2

wydaje mi sie, ze 10 to srednica, 60 to moc, a co oznacza 8,4,2??

Gdzie znalesc szczegolowe informacje odnosnie oznaczen glosnikow?

Pozdrawiam

Michal

PS
    Przeciez pisalem ze sie nie znam....
  • Pomocny post
    #8 1077341
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Te ostatnie cyfry na końcu to oznaczają nieraz kolor kopółki czy srebrna czy w kolorze membrany,nieraz odmienne parametry. Dlatego jak już będziesz miał te mildtony to wykręć głośniki i zobacz dokładnie jakie są oznaczenia i takie kup żeby później nie było niespodzianek :)
  • #9 1077347
    MIKIE_001
    Poziom 11  
    OK
    jeszcze raz bardzo, bardzo dziekuje
    pozdrawiam
    michal
  • Pomocny post
    #10 1077379
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    A tak nawiasem to cieszę się że spośród tylu różnorakich firm gorszych i lepszych akurat wybrałeś tonsila i do tego jeszcze kolumny MILDTON 80 (niestety kiedyś jeszcze za komuny kiedy te kolumny były sprzedawane to średnio 1 komplet mildtonów na 10 kompletów altusów a to za sprawa...ładnych aluminiowych obręczy w altusach :( niestety wtedy też kupowało się "na oko" a nie na słuch a przecież gdy altusy tylko potrafiły dudnić i skrzeczeć tubowymi wysokotonowcami to mildtony dawały bardzo przyjemny bass oraz stonowany sopran z najlepszych kopółek wysokotonowych tonsila) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 1077502
    MIKIE_001
    Poziom 11  
    powiem Ci, ze te kolumny, ktore teraz od niego biore, sam mu sprzedalem jakies 7-8 lat temu, a wtedy kupilem jamo studio 180. Ale to syf straszny byl.
    U mnie te mildtony nie galy dobrze, ale teraz juz wiem dlaczego - bo byly podlaczone pod technicsa suv500.
    robilem ostatnio test z tym technicsem - podlaczylem jeszcze korektor i mojego dvd lg, oczywiscie jako cd, a calosc grala gozej niz ws303 z dvd.

wracam do korzeni - jednak jak na moje ucho i na moj gust najlepiej wypada sprzet polski. moze sie przyzwyczailem, bo na nim sie wychowalem - nie wiem..

sam jestem ciekawy jak wypadnie ws303 na mildtonach
  • #12 1077541
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Zapewne przepięknie :) bardzo efektywne kolumny są z tych mildtonów i bardzo "detaliczny dzwięk" mają naprawde!
  • #13 1087819
    levy_21
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    rowniez posiadam mildtony 80 i jedyne co mim w nich przeszkadza to razaca gora sykow tubowych zamierzam je wymienic na TONSIL GTC 11/130 lub GDWK 11/100 tylko nie wiem czy te pierwsze przypasuja do obudowy napewno sa lepsze ale zobaczymy pozdrawiam
  • #14 1087926
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    To masz jakieś dziwne MILDTONY lub może masz ALTONY bo w Mildtonach był oryginalnie GDWK czyli kopółkowy syczek a nie tubowy :)
  • #15 1087973
    levy_21
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    no moze i altony w kazdym badz razie glebsze od altusow i lepiej zdecydowanie grajace jezeli mowimy o altusach 75 pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru i wymiany głośników w kolumnach Mildton 80 podłączonych do wzmacniacza WS303 oraz odtwarzacza DVD LG. Użytkownik planuje wymianę głośników basowych i ewentualnie średniotonowych, pozostawiając oryginalne wysokotonowe, które są w dobrym stanie. Zalecane jest stosowanie oryginalnych głośników Tonsil, gdyż zamienniki mogą pogorszyć parametry dźwięku. Wskazano, że bas w Mildtonach jest dynamiczny i klarowny, a wysokotonowe kopułki Tonsila są cenione za jakość. Oznaczenia głośników (np. GDN25/60/2, GDM10/60/5, GDWK9/80/1) mogą różnić się drobnymi wariantami, które dotyczą m.in. koloru kopułki lub parametrów, dlatego najlepiej sprawdzić je bezpośrednio na głośnikach. Wymiana zwrotnicy nie jest konieczna, jeśli jest sprawna. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych kolumn, takich jak Altus i Jamo Studio 180, z podkreśleniem przewagi Mildtonów w zakresie basu i klarowności dźwięku. W jednym z postów wspomniano o możliwej wymianie wysokotonowych na modele Tonsil GTC 11/130 lub GDWK 11/100, jednak oryginalne kopułki GDWK są preferowane ze względu na charakterystykę dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA