logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-78LMT-S2P + 2 dyski (1-sata, 2-ata/przejściówka/sata)

thunderbolt1992 28 Sty 2012 07:52 3440 9
REKLAMA
  • #1 10458432
    thunderbolt1992
    Poziom 10  
    Witam,
    Otóż mój problem polega na tym, iż ww płytka główna nie obsługuje czegoś takiego jak ATA czy jak to się mówi IDE.
    Posiadam dwa dyski z tym, że jeden z nich (80GB Western Digital WDC WD800JD-60LSA0 (SATA)) jak w samej nazwie jest napisane jest pod SATA, zaś drugi jest pod ATA i nie mam możliwości podpięcia go normalnie do płyty. Ale to jeszcze nie koniec. Wszedłem w posiadanie przejściówki ATA na SATA, a pomimo tego ani BIOS ani system nie widzą dysku. Z innym komputerem nie mam i nie miałem takiego problemu więc postanowiłem się tutaj zgłosić o pomoc.

BIOS został zaktualizowany z F3 do F4 ale przed jak i po aktualizacji problem istniał i istnieje. Na przejściówce jest zamontowana dioda która się świeci i jest (nówka sztuka nie śmigana) więc eliminuję opcję że jest zepsuta.

W BIOS'ie próbowałem już rożnych kombinacji ale gdy tylko ma dojść do wczytywania systemu pojawia się niebieski ekran na ułamek sekundy i następuje reset komputera.

Czy ma ktoś dla mnie jakieś rady?
    Z góry dziękuję, Czarek.
  • REKLAMA
  • #2 10458670
    krys06
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    Jeżeli w czasie wczytywania bios nie pokazuje tego dysku podłączonego poprzez przejściówkę ,to: albo źle podpięty przewód(IDE-SATA)(SATA-IDE),tam są takie sloty,świecenie diody wskazuje na podanie zasilania ,a nie sprawność samego urządzenia.Podczas uruchamiania ,wskazać napęd , z którego komputer ma być bootowany,albo ustawić bezpośrednio w biosie.(nie mogą byc 2 urządzenia jako Master ,etc)
  • REKLAMA
  • #3 10460285
    thunderbolt1992
    Poziom 10  
    Właśnie chodzi o to, że pierwszy dysk (ten na SATA) ma zworkę ustawioną na MASTER [:]::::, zaś drugi (ATA) wg naklejki na dysku ma ustawioną zworkę na SLAVE :::[:]: .
    Jak już pisałem wcześniej, próbowałem w biosie różnych alpejskich kombinacji ale w żadnej z nich dysk nie jest widziany. Jak wrócę do domu, spróbuję zrobić jakoś zdjęcia opcji w BIOS'ie - może to jakoś ułatwi ewentualną pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 10462869
    thunderbolt1992
    Poziom 10  
    Tak jak już pisałem we wcześniejszym poście, zrobiłem kilka fotek opcji BIOS'u, które najprawdopodobniej odpowiadają za dyski.
    GA-78LMT-S2P + 2 dyski (1-sata, 2-ata/przejściówka/sata) GA-78LMT-S2P + 2 dyski (1-sata, 2-ata/przejściówka/sata) GA-78LMT-S2P + 2 dyski (1-sata, 2-ata/przejściówka/sata) GA-78LMT-S2P + 2 dyski (1-sata, 2-ata/przejściówka/sata) GA-78LMT-S2P + 2 dyski (1-sata, 2-ata/przejściówka/sata)

Jak ktoś jest w tym obeznany proszę o jakieś wskazówki co i jak powinno być ustawione, żeby drugi dysk był widziany przez BIOS jak i sam system.

Dołączam również screen'a z parametrami mojego sprzętu

Zapomniałem dodać, że jestem w posiadaniu zasilacza firmy Chieftec model A80 500W. Może to właśnie on jest przyczyną problemu?

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • #5 10462890
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4890
    thunderbolt1992 napisał:
    Właśnie chodzi o to, że pierwszy dysk (ten na SATA) ma zworkę ustawioną na MASTER

Dyski SATA nie mają takich zworek.

thunderbolt1992 napisał:
    Wszedłem w posiadanie przejściówki ATA na SATA

Jakiej (model, wersja, symbol)?
  • REKLAMA
  • #6 10462981
    krys06
    Poziom 29  
    Po kolei, o ile na dysku ,tym na IDE masz system ,podepnij ten dysk przez przejściówkę (ustawiając na Master,albo nie ustawiając ...jest to obojętne ,ponieważ po prawidłowym podłączeniu przejściówki(IDE-SATA),to złącze działa jako Master),bios powinien wykryć dysk.W SETUPIE,w zakładce Integrated pheripherlas odszukać "integrated device",następnie przejść do "IDE drive interface"-ustawć na AUTO.Prawidłowe włączanie napędów przez sloty SATA ma również znaczenie ...na płycie masz ustawione parami...i tak SIĘ WŁĄCZAJĄ (master,slave).Jeżeli włączysz w pierwszy slot dysk przez przejściówkę ...to będzie MASTER,w ten obok np:cd-dvd...jako SLAVE.W następny slot dysk na SATA-MASTER,obok np:drugi cd-rom-SLAVE.I tak powinien Ci to wykryć Bios.Jeżeli na tym z IDE nie ma systemu ,pozamieniaj bootowanie z tego na SATA(bo tam masz system).Co do przejściówki...jeżeli to ta z "aledrogo"za 7 PLN ...no to wszystko jasne...przynajmniej dla mnie!!!. Jak napisał:
    DriverMSG napisał:
    ...to by wiele wyjaśniło.
  • #7 10464364
    thunderbolt1992
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Niestety nie wiem jaka firma (zostało mi tylko plastikowe opakowanie bez żadnej kartki w środku)

krys06 napisał:
    jeżeli to ta z "aledrogo"za 7 PLN ...no to wszystko jasne...przynajmniej dla mnie!!!
    Nie kupiłem jej na Allegro, mój ojciec kupił ja gdzieś na giełdzie komputerowej (już drugi raz popełnił ten błąd i coś tam kupił zamiast w zwykłym sklepie komputerowym) - mniejsza o to.

Zrobię jak napisał krys06 i później dam wam znać

Pozdro

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

No i tak...

Odłączyłem SATA i w jego miejsce podpiąłem ATA przez przejsciówkę:
    GA-78LMT-S2P + 2 dyski (1-sata, 2-ata/przejściówka/sata) GA-78LMT-S2P + 2 dyski (1-sata, 2-ata/przejściówka/sata)
    Włożyłem płytę z systemem do napędu, w celu ewentualnego zainstalowania (ATA nie posiada systemu), uruchomiłem BOOT'owanie z napędu, rozpoczęło się przygotowywanie. Jako, że chciałem wgrać Win7 wyświetliło mi się okno z ewentualnymi partycjami na danym dysku ale rzecz w tym że nie wykryło niczego. Trzeba załadować sterowniki dysku tzw RAID, które dostępne są na stronie producenta płyty głównej. Miałem już ten problem z moim drugim komputerem.

By the way
    DriverMSG napisał:
    Dyski SATA nie mają takich zworek.

mówi samo za siebie

Do krys06
    Co do slotów SATA
    Jak widać na załączonym obrazku są ustawione tak:
    2(---)(---)5
    1(---)(---)4
    0(---)(---)3
    Normalnie dysk jest podpięty pod slot "0" a jego para z tego co mi się wydaje to nr "3". Jeśli jestem w błędzie to wyprowadź mnie z niego.
  • #8 10465249
    krys06
    Poziom 29  
    Fotka owej "przejściówki "....to jest to samo o czym wspominałem wyżej ,raczej będziesz miał w/w problemy.Inna fotka opisująca" ów stwór" ,w niczym nie oznajmia kupującemu na znanym" serwisie"....zbliżających się problemów .Tato Twój kupił z innego źródła ,ale to to samo!!!.Aby komputer przywrócić do stanu UŻYWALNOŚCI ,odłącz nowy nabytek ,wraz z dyskiem(tym na IDE) ,podłącz tak jak miałeś poprzednio,zresetuj .W biosie ustaw opcje LOAD OPTIMIZED DEFAULTS-zapisz zmiany .W ten sposób przywrócisz optymalne ustawienia ,myślę ,że nic tam przedtem nie zmieniałeś .Obejrzyj tę Twoją przejściówkę ,czy nie ma wyłamanego gniazda ,gdzie włącza się przewód SATA.Najczęstsza przyczyna uszkodzeń .A na próbę ,może ktoś ze znajomych ma sprawną przejściówkę,podłącz ...nic w biosie nie przestawiając do slotu SATA2_2.dysk powinien być widoczny podczas wczytywania urządzeń .Gdy tak będzie ,nie ma problemu z wgraniem systemu...resztę znasz!.Ustawienia kojarzysz właściwie.
  • #9 10465261
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4890
    thunderbolt1992 napisał:
    foto - mówi samo za siebie

Co mówi? Nie wypisuj bzdur.
    Na forum jest przynajmniej kilka tematów dotyczących tego adaptera i szczerze mówiąc nie widziałem ani jednego przypadku by on poprawnie działał w tym kierunku, tzn. wpinany w płytę gł. z dyskiem lub napędem optycznym SATA.
    Przykładowy temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2200152.html#10443009

Napiszę jeszcze raz - Dysk SATA możesz podpiąć w dowolne gniazdo SATA na płycie gł. i jest to bez znaczenia w które.
    Nie zakładasz też żadnej zworki na dysk.

thunderbolt1992 napisał:
    Trzeba załadować sterowniki dysku tzw RAID, które dostępne są na stronie producenta płyty głównej

Sterowniki RAID są potrzebne gdy używasz macierzy - w tym wypadku są zbędne.

Skoro chcesz instalować Windows 7, to nie są wymagane dodatkowe sterowniki SATA - te powinny już być zintegrowane z "siódemką".

W jakim celu podpinasz ten dysk ATA przed instalacją systemu operacyjnego?
    Czy jeśli w biosie przestawić tryb SATA na IDE, to instalator systemu wykrywa dysk SATA?
  • #10 10465666
    thunderbolt1992
    Poziom 10  
    Panowie, doszedłem do wniosku, że nie ma sensu bawić się w kilka dysków. Dokonałem zakupu jednego porządnego sprzętu i nie będę się już więcej z tym męczył.

Dzięki za udzielenie pomocy :D
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem dysku ATA do płyty głównej GA-78LMT-S2P, która obsługuje tylko SATA. Posiada przejściówkę ATA na SATA, ale BIOS i system nie wykrywają dysku. Użytkownik zaktualizował BIOS, próbował różnych ustawień, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia, ustawień zworki oraz możliwości uszkodzenia przejściówki. Wskazują również, że dyski SATA nie wymagają zworki i mogą być podłączane do dowolnego gniazda SATA. Użytkownik postanawia zainwestować w nowy dysk, aby uniknąć dalszych problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA