logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo powinno się ładować akumulatory duże i małe?

jump$ 31 Sty 2012 15:39 1181 5
REKLAMA
  • #1 10474680
    jump$
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    Zasada jest taka że akumulator ładuje się 1/10 albo 1/20 pojemności akumulatora ( przy dużym rozładowaniu 10-20 godzin w zależności czy to jest prąd 1/10 czy 1/20 pojemności akumulatora)

Witam. Jeżeli mam stary prostownik z płynną regulacją, nie automatyczny że sam się wyłączy, to jak powinno się ładować akumulator?

-Czyli suma prądu z ogniw akumulatora i prostownika nie powinna przekraczać przy ładowaniu 14,7V tak jak w instalacji elektrycznej pojazdu, żeby nie przeładować akumulatora?.
    -Czy przy małych i dużych akumulatorach napięcie nie powinno przekraczać 14.7V?

-Jeżeli np. ładuję akumulator 12V 10 Ah to teoretycznie powinienem ładować go
    prądem 1A te 10 godzin, ale po 2 godzinach suma napięcia z akumulatora i prostownika wzrasta powyżej granicy 14,7V - czyli powinienem zmniejszyć natężenie na prostowniku poniżej 1A np. do 0.5A tak żeby spadło napięcie poniżej granicy 14.7V?

-Ta sama sytuacja przy akumulatorze 12V 90A
    Prawidłowo powinienem ładować go prądem 9A, ale po 20 min. suma prądu z akumulatora i prostownika będzie wynosiła np. 15,4V - to jak mam naładować taki akumulator bym musiał zmniejszyć prąd o kilka A żeby napięcie było poniżej granicy 14,7V, ?

-Inna sytuacja, mam 2 akumulator z koparki po 6V 160A każdy
    Raczej powinienem podłączyć oba akumulatory przewodem równolegle żeby dały 12V, a co z prądem ładowania jeżeli mam skalę do 10A, Bo teoretycznie prąd ładowania dla tych 2 akumulatorów powinien wynosić 16A albo 32A i napięcie nie powinno przekraczać tych granicznych 14,7V- nie da się?
    Jeżeli możesz to odpowiedz na moje wyczerpujące pytania :D
  • REKLAMA
  • #2 10474748
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3545
    Ustawiasz początkowy prąd ładowania na 0,1 pojemności aku i zostawiasz go na noc, nic mu nie będzie.
    Akumulatory z koparki łączysz oczywiście szeregowo, wtedy masz 12V i gwarancję, że się naładują równomiernie
  • REKLAMA
  • #3 10474753
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4563
    jump$ napisał:
    Czyli suma prądu z ogniw akumulatora i prostownika nie powinna przekraczać przy ładowaniu 14,7V tak jak w instalacji elektrycznej pojazdu, żeby nie przeładować akumulatora
    O co tu chodzi ,jaka suma prądów? Napięcie nie powinno przekraczać 2,81 V na ogniwo,czyli x 6 ogniw (w aku 12Voltowym)=16,86 V,Tak mówią starsze książki.Trzymając się napięcia 14,7V w/g twojego wywodu,gdy napięcie wzrasta, po prostu zmniejsz prąd ładowania.
    jump$ napisał:
    -Inna sytuacja, mam 2 akumulator z koparki po 6V 160A każdy
    Raczej powinienem podłączyć oba akumulatory przewodem równolegle żeby dały 12V, a co z prądem ładowania jeżeli mam skalę do 10A, Bo teoretycznie prąd ładowania dla tych 2 akumulatorów powinien wynosić 16A albo 32A i napięcie nie powinno przekraczać tych granicznych 14,7V- nie da się?
    Te akumulatory łączy się szeregowo 6V + 6V = 12V
  • REKLAMA
  • #4 10474939
    jump$
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    carrot napisał:
    Ustawiasz początkowy prąd ładowania na 0,1 pojemności aku i zostawiasz go na noc, nic mu nie będzie.
    Akumulatory z koparki łączysz oczywiście szeregowo, wtedy masz 12V i gwarancję, że się naładują równomiernie

Nawet przy akumulatorach żelowych albo kwasowych bez obsługowych nic nie będzie?
    Cytat:
    [quote="stanislaw1954"]
    jump$ napisał:
    Czyli suma prądu z ogniw akumulatora i prostownika nie powinna przekraczać przy ładowaniu 14,7V tak jak w instalacji elektrycznej pojazdu, żeby nie przeładować akumulatora
    O co tu chodzi ,jaka suma prądów? Napięcie nie powinno przekraczać 2,81 V na ogniwo,czyli x 6 ogniw (w aku 12Voltowym)=16,86 V,Tak mówią starsze książki.Trzymając się napięcia 14,7V w/g twojego wywodu,gdy napięcie wzrasta, po prostu zmniejsz prąd ładowania.

To nie mój wywód tylko to relacje sąsiada, który za dużo gada,twierdzi że napięcie przy ładowaniu nie powinno przekroczyć 14.7V tak jak w instalacji w samochodzie, czyli 2,45 na ogniwo bo powyżej tego napięcia akumulator będzie przeladowany i, nie będzie trzymał.
    Ty mowisz że napięcie może wynosić max. 16,86 V w/g książek starej daty
  • REKLAMA
  • #5 10475395
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 623
    14.7V to napięcie buforowe akumulatora, takie napięcie może występować długotrwale bez obawy o wygotowanie elektrolitu (np długotrwała jazda samochodem) A jeśli pytasz o ładowanie głęboko rozładowanego akumulatora, to tak jak napisał kolega Stanisław, to ładujesz do osiągnięcia ok16.5V (gazowanie elektrolitu). Takie ładowanie przeprowadzamy tylko w wyraźnej konieczności, zbyt częste powtarzanie procesu uszkodzi po prostu akumulator...Oczywiście dotyczy to akumulatorów gdzie elektrolit jest ciekły. A co do ładowania akumulatorów połączonych szeregowo, to tylko o takiej samej pojemności, pracujące zawsze razem w tym układzie.
  • #6 10475850
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2493
    Temat usuwam.

Rok w rok te same tematy wałkowane, zima przychodzi i każdemu na "głaskanie" akumulatora się zbiera gdzie cały rok ma go w poważaniu i nawet miernika nie podłączy aby sprawdzić co alternator "produkuje".

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

Kosz.
REKLAMA