logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora. Jak ładować? Wskazania amperomierza.

Wojtek 24 lata 03 Paź 2007 12:25 19767 5
  • #1 4344081
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam. Mam takie pytanie. Mam dwa prostowniki do akumulatora. Ruski i jakiś zachodni. Na ruskim mam voltomierz i amperomierz. Zaczepiam klemy ustawiam 12V według voltomierza i ładuje akumulator. W tym drugim prostowniku jest tylko amperomierz. Jak nim ładować patrząc tylko na wskazania samego amperomierza? Dziękuję.
  • #2 4344102
    kuna123
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    W tym zachodnim amperomierz jest tylko wskaźnikiem procesu ładowania a prostownik jak nie ma regulacji to automat, sam dobiera prąd ładowania. Podłączasz i ładujesz.
  • #3 4344112
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Ładujac akumulator, ustawiasz nie napiecie, lecz prad ladowania. Podlaczasz klemy (nie pomyl biegunow :) ) i ustawiasz prad jakim chcesz ladowac. Bezpiecznie jest ustawiac prad ladowania 1/10 pojemnosci aku (np. masz aku 4m Ah - ustawiasz prad 4,5 A) i ladujesz. Jesli masz taki aku z odkrecanymi korkami - dobrze jest je poluzowac, coby wodor sie mogl wydostawac (ustwa go w przewiewnym miejscu, zeby gaz sie nie gromadzil). I ladujesz az zacznie lekko bulgotac w aku, slychac z niego taki szum. Wartosc prady ladowania widoczna na amperomierzu powinna w miare ladowania spadac.
    Oczywiscie mozesz przerwac wczesniej, jesli Ci sie spieszy - doladuje sie w aucie :)
    Mozna ladowac i wiekszym pradem, ale zbyt duzy prad nie jest zdrowy dla aku.
    Napiecie na naladowanym aku jest wieksze od 12 V, wiec ustawiajac ladowanie na 12V - napewno aku nie doladujesz.
    Wygodne sa automatyczne prostowniku - np. mam taki ruski. Nie ma regulacji pradu (choc ma amperomierz, wiec wiadomo jaki prad idzie)-podlaczasz , wciskasz przycisk ladowania, a on laduje , potem sam sie wylacza. Jesli nie masz automatu - musisz niestety sam pilnowac, zeby nie przeladowac akumulatora i w odpowiednim momencie zakonczyc ladowanie.
  • #4 4344158
    kuna123
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Kol. adiar " masz aku 4m Ah - ustawiasz prad 4,5 A" ??
    Chyba ma być 45 Ah a nie 4mAh.
  • #5 4344184
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Fakt - zgadza sie - chyba mi palec "drgnal" , oczywiscie mialo byc 45 Ah :) Ale jako ze mowa o aku samochodowych - to wiadomo o co chodzi - raczej miliamperowych nie spotkalem (poza samochodami do zabawy) :)
  • #6 4345814
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1437
    Jeżeli akumulator jest bezobsługowy tzn. nie ma wykręcanych korkow to ładujemy prądem 0,05 jego pojemności odpowiednio dłużej.
REKLAMA