logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

6p3s. Budowa wzmacniacza. Jaki transformator jest potrzebny?

Mbachanek 22 Gru 2004 21:17 2368 6
REKLAMA
  • #1 1080410
    Mbachanek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Posiadam dwie takie lampy jak w temacie i chcę sobie zrobić wzmacniacz.
    Jaki transformator potrzebuję ?
    Myślałem o zastosowaniu toroida 240/1V i mocy 20W. Co o tym myślicie ?
    Tylko jest jeden problem ma być to wzmacniacz SE stereo i czy nie będzie problemów z nasycaniem sięrdzenia ? Czy mógłby prosić o jakiś schemat. A ha, jeszcze jedno pytanie - czy pasmo przenoszenia takiego transformatora będzie wystarczające ? Bo słyszałem że dla toroida wynosi jako transformatora głośnikowego bez przekładanych uzwojeń będzie mieściło się między 2000 - 7000 Hz czy jest to prawda ???
  • REKLAMA
  • #2 1081672
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Wrzuć temat na www.trioda.com
    pozdrawiam.jomek
  • REKLAMA
  • #3 1081729
    kk84
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam.

Przedmówca dobrze pisze, zasiej temat na triodzie.

Toroid ? w SE ?. Teoretycznie możliwe. Jeżeli bedzie to toroid z dwoma identycznymi uzwojeniami pierwotnymi, to wystarczy je połączyć w przeciwnych kierunkach i stała składowa nam sie skompensuje. Jest jeszcze inne rozwiązanie, bardziej zaawansowane technicznie - mianowice gdzieś widziałem toroida do układów SE, z specialnym uzwojeniem i układem kontrolującym nasycanie sie rdzenia. NIe mam zielonego pojecia jak to mogło działać.

Jednak w SE jestem zwolennikiem i propagatorem traf ze szczeliną powietrzną, ewentualnie proponuje wizyte na www.mkpt.pl, zakładka transformatory głośnikowe i poszukać, napewno mają trafa pod wymienioną przez Ciebie lampe, zarówno SE jak i PP.

Co do mocy trafa zasilającego - uwzględnij mizerną sprawność układów SE (okolice 16 - 22%).
  • REKLAMA
  • #4 1081761
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    A bifilar i jednak bez szczeliny [pełny].pozdrawiam.jomek
  • #5 1081826
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    kk84 napisał:
    Witam.

Przedmówca dobrze pisze, zasiej temat na triodzie.

Toroid ? w SE ?. Teoretycznie możliwe. Jeżeli bedzie to toroid z dwoma identycznymi uzwojeniami pierwotnymi, to wystarczy je połączyć w przeciwnych kierunkach i stała składowa nam się skompensuje. Jest jeszcze inne rozwiązanie, bardziej zaawansowane technicznie - mianowice gdzieś widziałem toroida do układów SE, z specialnym uzwojeniem i układem kontrolującym nasycanie się rdzenia. NIe mam zielonego pojecia jak to mogło działać.

Jednak w SE jestem zwolennikiem i propagatorem traf ze szczeliną powietrzną, ewentualnie proponuje wizyte na www.mkpt.pl, zakładka transformatory głośnikowe i poszukać, napewno mają trafa pod wymienioną przez Ciebie lampe, zarówno SE jak i PP.

Co do mocy trafa zasilającego - uwzględnij mizerną sprawność układów SE (okolice 16 - 22%).

czy mógłbyś podać konkretny przykład wykorzystania trafa z uzwojeniami
    połączonymi przeciwnie????
    Z tego tematu zawsze byłem słaby ale twój wywód mnie nie przekonuje.
    przecież znosić sie będzie nie tylko składowa stała pola magnetycznego odpowiedzialna za nasycanie rdzenia ale i składowa zmienna
  • REKLAMA
  • #6 1081896
    kk84
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam.

Zgadza sie, są to rzeczy na które można w necie sie "nadziać". Jak dalej napisałem, jestem propagatorem traf ze szczeliną, wiec osobiście nie miałem przyjemności robienia takich eksperymentów.

W załączniku jest coś na kształt opisanego połączenia.
    Załączniki:
    • 6p3s. Budowa wzmacniacza. Jaki transformator jest potrzebny? TR.JPG (63.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1082239
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    kk84 napisał:
    W załączniku jest coś na kształt opisanego połączenia.

To nie zadziała - dla prądów przemiennych uzwojenia też są połaczone przeciw równolegle, w uzwojeniu wtórnym nic się nie wyindukuje.

Dodano po 11 [minuty]:

kk84 napisał:
    Jest jeszcze inne rozwiązanie, bardziej zaawansowane technicznie - mianowice gdzieś widziałem toroida do układów SE, z specialnym uzwojeniem i układem kontrolującym nasycanie się rdzenia.

Zapewne był to Amplifon i któraś z konstrukcji WT* - dodatkowe uzwojenie równoważące strumień było włączone w obwód ze źródłem prądowym na mosfecie.

Warto zajrzeć na stronkę
    http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Burkhards-Pseudo-PP/Pseudo-PP.htm
    gdzie omawiają zastosowanie traf sieciowych (115+115/12V, 30W) w roli wyjściowych - znajdziesz tam też ciekawe układy "pseudoprzeciwsobne".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza lampowego z lampami 6p3s w układzie SE stereo oraz doboru odpowiedniego transformatora głośnikowego i zasilającego. Poruszono temat zastosowania transformatora toroidalnego 240 V/1 V o mocy 20 W, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące nasycania rdzenia i pasma przenoszenia takiego trafa. Wskazano, że w układach SE preferowane są transformatory z rdzeniem ze szczeliną powietrzną, które lepiej radzą sobie z prądem stałym i nasyceniem. Omówiono możliwość użycia toroidu z dwoma identycznymi uzwojeniami pierwotnymi połączonymi przeciwnie w celu kompensacji składowej stałej pola magnetycznego, choć pojawiły się zastrzeżenia co do skuteczności takiego rozwiązania ze względu na obecność składowej zmiennej. Zwrócono uwagę na niską sprawność wzmacniaczy SE (około 16-22%) i konieczność uwzględnienia tego przy doborze mocy transformatora zasilającego. Podano linki do stron z przykładami i schematami transformatorów dedykowanych do lamp 6p3s, w tym www.mkpt.pl oraz www.trioda.com. Wspomniano także o nietypowych rozwiązaniach z układami kontrolującymi nasycenie rdzenia w toroidach oraz o wykorzystaniu transformatorów sieciowych jako wyjściowych w układach pseudoprzeciwsobnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA