logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Technics SL-PG370A może odczytywać płyty CD-RW po modyfikacji?

kocek 27 Lut 2003 09:52 4270 18
REKLAMA
  • #1 111024
    kocek
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Czy jest możliwość przeróbki odtwarzacza cd tak aby mógł on wczytywać takrze płyty wielokrotnego zapisu CD-RW ? jest to cd Technics SL-PG370A
  • REKLAMA
  • #2 111212
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Nie można. Tam jest mutacja lasera CDM12.1 i chyba nic za to nie idzie co by czytało RW. Zresztą po co RW kiedy R są po 60 groszy i mniej katują kompakta.
  • #3 219789
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    nigdy nie było i nie będzie przeróbek umożliwiających czytanie cdrw w sprzęcie do tego nieprzystosowanym..........
  • REKLAMA
  • #4 219848
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Potwierdzam ze nie wchodzi w gre taka zabawa - nawet jesli udalo by sie komus to zrobic to jest to skórka za wyprawke :)
  • #5 240933
    marcinzol
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A mi się udało wystarczy delikatnie podkręcić moc lasera ( co prawda nie wiadomo na jak długo klijent chciał to ma :wink: )
  • #6 242324
    Zbynia
    Poziom 31  
    dobra dobra ty nie bądź taki geniusz - to jest NIEMOŻLIWE!!!
    Do obsługi tych płyt jest potrzebana nieco inna elektronika sterująca i laserem niewiele zdziałasz.......
  • #7 247165
    marcinzol
    Poziom 14  
    Jaka inna elektronika sterująca :!: przecieś tu chodzi o odbicie swiatła lasera i tak jeśli tłoczona płyta odbija światło w 100% to CD-R w 70 % a CD-RW 35% czy cos takiego dokładnie nie wiem tych proporcji ale to nie jest ważne ważna jest moc lasera ! :D
  • #9 251572
    Zbynia
    Poziom 31  
    jakby chodziło tylko o moc lasera to już dawno każdy by miał w swoich cd odtwarzanie cdrw.........
  • REKLAMA
  • #11 252227
    marcinzol
    Poziom 14  
    Zbynia zgadzam sie z toba że moc lasera nie jest ważna w nie których CD można podkręcić na maxa i tak nie bedą czytac CD-RW ale jestem przekonany na 200 % ( sam to zrobiłem !!! ) że Technics SL-PG590 czyta CD-RW po zastosowani w.w. metody .
    Są odtważacze w których które jest to nie mozliwe niektóre DVD chociarz moci ich lasera jest zdecydowanie wieksza niż w zwykłym CD nie czytają nawed CD-R . To jest zależne od producęta a w techniksie zastosowano taki sam laser jak w zwykłym CD-ROMe ! . I nikt mi nie powie że nie da sie tego zrobić ....
  • #12 267708
    Voodoo Popeye
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jeśli jest to mozliwe to bardzo Cię proszę o jakiś w miarę łopatologiczny opis tu lub na priv,chętnie spróbuję na swoim sl-pg490.
    Pozdrawiam.
  • #13 267913
    marcinzol
    Poziom 14  
    Jak wcześniej było wspomniane musisz delikatnie zwiększyć moc lasera .

Ale zaznaczam robisz to na własne ryzyko i nie chcę żebyś pózniej mówił że to moja wina ( jest to metoda kródko trwała ) - często zawodna jeśli nie znasz się na tym nie próbuj !!!
  • #14 268367
    Voodoo Popeye
    Poziom 14  
    Dzięki za odzew ale właśnie chodzi o to jak to się robi?
  • #15 268413
    marcinzol
    Poziom 14  
    Chcesz wiedzieć więcej pisz na mejla !
  • #16 372509
    columbo
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    marcinzol napisał:
    Jaka inna elektronika sterująca :!: przecieś tu chodzi o odbicie swiatła lasera i tak jeśli tłoczona płyta odbija światło w 100% to CD-R w 70 % a CD-RW 35% czy cos takiego dokładnie nie wiem tych proporcji ale to nie jest ważne ważna jest moc lasera ! :D

dokładnie się zgadzam z tym opisem zrobiłem tak z 460A i działa ale nie wiadomo w jakim stopniu to zużywa laser ,wiadomo im większa moc tym mniejsza żywotność, ale pożyjemy zobaczymy
  • #17 553648
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Mam SL-PG590 i też zero czytania RW, nawet nie zakręci, po prostu fizycznie powrót promienia nie jest wykrywany. Szkoda, to była niemiła niespodzianka, bo już wyższy model z tego samego roku i katalogu (SL-PS670D) podobno odtwarza, jeśli wierzyć testom. Zapewne nie ma możliwości zamiany lasera w serii 370...590 na ten z 670, ale gdyby ktoś wiedział... Chociaż byśmy się upewnili, że to niemożliwe albo koszmarnie nieopłacalne.
    Pewno podstawowa sprawa to jednak moc lasera i czułość głowicy. Skoro w 590 nawet nie kręci, to pewno nie ma nic do rzeczy układ 0 czy 1. Pewno jak bym przyłożył zwykłe lusterko dentystyczne zamiast płyty to by ciul zakręcił... Ale z drugiej strony, pośrednio elektronika też na pewno się różni w CD-RW Compatible. Chociażby ten wzmacniacz wstępny tuż przy głowicy albo jakiś obwód zasilania lasera, itp. Bo przetwornik D/A i filtry to już raczej nie grają roli.
    Zresztą nawet niektóre CD-R odtwarza z problemami (drapie i piszczy 10 sekund zanim załapie). Na kompie te same płyty oczywiście wchodzą natychmiast i bez zakłóceń. Szkoda.
  • REKLAMA
  • #18 554966
    Tomer
    Poziom 15  
    Na pewno to nie jest wina zastosowania CDM 12.1, tylko elektroniki. Moja diora na 12.1 oczywiscie nie czyta cd-rw(wtedy chyba nikt o takim czyms nie slyszal) ale wiem ze maratz produkuje nadal model oparty na CDM 12.1 ktory czyta cd-rw i to nie przez przypadek, ale ma to wpisane w specyfikacji technicznej. Kreceniem pr-em przy laserze nic nie zdzialasz, jak za mocno przekrecicz to przestanie czytac nawet oryginaly i bedzie krecic plyta w druga strone 8O . Ten model nie czyta cd-rw i musisz sie z tym pogodzic, bo wymiana elektroniki chyba nie ma sensu :wink:
  • #19 562749
    wilga05
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam róznica jest napewno w czułosci przedwzmacniacza przy głowicy , miałem przypadek ze cd mitsumi 2x(pc) czytał bez regulacji czegokolwiek cdr a zdazyło sie ze przeczytał cdrw (w tamtych czasach nikt nawet niemyslał o cdr a tymbardziej o cdrw) moze jest jakas regulacja czułosci sprzętowa albo programowa w przedwzmacniaczach

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz Technics SL-PG370A nie jest fabrycznie przystosowany do odczytu płyt CD-RW ze względu na specyfikę lasera CDM12.1 oraz elektronikę sterującą. Próby modyfikacji polegające na zwiększeniu mocy lasera mogą czasowo umożliwić odczyt płyt CD-RW, jednak jest to metoda ryzykowna, krótkotrwała i może skrócić żywotność lasera. Różnice w odczycie wynikają nie tylko z mocy lasera, ale także z czułości przedwzmacniacza przy głowicy oraz specyficznej elektroniki sterującej, która jest konieczna do poprawnej obsługi formatu CD-RW. Modele takie jak Technics SL-PG590 również mają problemy z odczytem CD-RW, podczas gdy wyższe modele (np. SL-PS670D) mogą obsługiwać ten format dzięki innym komponentom i układom. Wymiana lasera lub elektroniki w serii 370-590 jest nieopłacalna i technicznie trudna. Format CD-RW różni się od CD-R pod względem odbicia światła i sposobu zapisu danych, co wymaga odpowiednich parametrów lasera i elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA