logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Nexia 1.5 GL OHC 1997 LPG - zalewanie świec w niskich temperaturach

adaminator_wielki 04 Lut 2012 17:05 885 6
REKLAMA
  • #1 10494584
    adaminator_wielki
    Poziom 10  
    Witam
    Posiadam Daewoo Nexie GL 1.5 OHC z instalacją LPG z 1997r. Mam problem z odpaleniem pojazdu. W niskich temperaturach od jakiegoś czasu zalewa świece zapłonowe i samochód nie odpala (iskra na świecach jest). Przy rozgrzanym silniku problem nie występuje. Co może być przyczyną usterki i jak to ewentualnie naprawić?
    Proszę o jak najszybszą odpowiedź i z góry dziękuje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10496193
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    adaminator_wielki napisał:
    Witam
    Posiadam Daewoo Nexie GL 1.5 OHC z instalacją LPG z 1997r. Mam problem z odpaleniem pojazdu. W niskich temperaturach od jakiegoś czasu zalewa świece zapłonowe i samochód nie odpala (iskra na świecach jest). Przy rozgrzanym silniku problem nie występuje. Co może być przyczyną usterki i jak to ewentualnie naprawić?
    Proszę o jak najszybszą odpowiedź i z góry dziękuje.
    Pozdrawiam.

Nie odpala na gazie tylko czy również na benzynie :?: :?: :?:
  • REKLAMA
  • #3 10496355
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Odpalać tylko na benzynie.
  • REKLAMA
  • #4 10496880
    adaminator_wielki
    Poziom 10  
    Nie odpala na benzynie. Żeby go odpalić trzeba się namęczyć, udało mi się to 2 razy - po oczyszczeniu świec i podgrzaniu suszarką (nie śmiać się) wtrysków. Zastanawia mnie czego to może być wina. Czy świec? Czy przewodów zapłonowych? Czy czegoś innego? Ostatnio był u elektromechanika i miał naprawiany alternator (prostownik i łożyska) ale to chyba nie jest wina tego.
  • #5 10497738
    robokop
    Wymień pompkę paliwa, bo sprawdzić ciśnienia i tak pewnie nie masz czym i czujnik temperatury - ten pod aparatem zapłonowym.
  • #6 10500369
    adaminator_wielki
    Poziom 10  
    A nie można zrobić czegoś innego, że tak powiem mniej kosztownego? To jest samochód warty 1500zł.
  • REKLAMA
  • #7 10500870
    robokop
    Tak, możesz go zezłomować. Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Daewoo Nexia 1.5 GL OHC z 1997 roku, który ma problem z odpaleniem w niskich temperaturach, gdyż zalewa świece zapłonowe, mimo że iskra na świecach jest obecna. Po rozgrzaniu silnika problem znika. Użytkownik próbował odpalić samochód na benzynie, co wymagało oczyszczenia świec i podgrzania wtrysków. Otrzymał sugestie dotyczące wymiany pompki paliwa oraz czujnika temperatury, ale poszukuje tańszych rozwiązań, biorąc pod uwagę niską wartość samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA