Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z nexią

puchalak 08 Aug 2005 07:56 5315 13
Wago
    puchalak
    Level 14  
    Mam poważny problem. Posiadam jeździdło daewoo nexia z silnikiem 1,5 8V. Zawsze działało, nawet mi do głowy nie przyszło że może nie chodzić. Samochód rok temu został zagazowany. Instalacja działała bez problemu – gdy było zimno (poniżej 5 st) silnik musiał chwilę pochodzić by komputer zezwolił na przejście na gaz. Gdy było ciepło tak mniej więcej od kwietnia na gaz przechodził zaraz po zapaleniu – tak że 10 L benzyny zużywałem jeżdżąc codziennie- trzy miesiące. Piszę bonie wiem czy nie ma to jakiegoś znaczenia – przestrzegano mnie przed jeżdżeniem tylko na gazie. Nagle auto zaczęło gorzej zapalać – o ile dawniej zapalało natychmiast teraz trzeba było chwilę pokręcić i dopiero wtedy niechętnie łapało, silnik jak gdyby nie palił od razu na wszystkie cylindry. Moje podejrzenie padło na świece i kable WN zwłaszcza że miały chyba wiele lat i sporo kilometrów przejechanych. Niestety nic to nie dało. Zauważyłem również urwaną jakiś czas rurkę odmy między pokrywą zaworów a kolektorem dolotowym – naprawa też nic nie dała – rurka była urwana jakiś czas – mogło to coś zepsuć? W zasadzie silnik na benzynie pracuje nierówno, nie wkręca się na obroty, wydaje mi się że nie pali nawet na jeden cylinder. Podejrzenie padło na wtryskiwacze, nawet wydaje mi się że skrajny prawy nie działa (odpinałem kolejno przewody z nich) ale pewny nie jestem. Podejrzewałem również że gdzieś łapie lewe powietrze do kolektora ssącego – ponoć te silniki dają taki objaw – ale nic nie znalazłem. Podejrzewałem również pompkę paliwa – jakoś dziwnie głośniej terkocze przy przekręceniu kluczyka. następnie zdjąłem na chwilę wężyk podciśnieniowy między kolektorem a pudełkiem przy podszybiu – zaowocowało to zapaleniem kontrolki silnika która teraz nie chce już zgasnąć mimo odłączenia akumulatora na noc. Po zapaleniu silnika nie świeci – zapala się po ok. 10 sek.. Jak skasować taki błąd? Czytając inne posty zauważyłem opisane objawy często występowały w nexii ale tylko przy zimnym silniku. U mnie dzieje się to cały czas. Auto po przejściu na gaz chodzi bez zarzutu. Dzięki za wszelką pomoc
  • Wago
    k631
    Level 18  
    Witam sprawdz jeszcze raz pompe paliwa podaje ale cisnienie może być zaniskie
  • Wago
    manim
    Level 19  
    w sumie to zapobiegawczo sprawdz sonde lambda a aby skasowac bład czujnika map który odpiołes potrzebny skaner i pewnie czeka cie czyszczenie wtryskiwaczy
    puchalak
    Level 14  
    nie ma możliwości skasowania błędu bez takiego skanera? Może mógłbym sobie go sam zrobić - elektronik ze mnie na pewno lepszy niż mechanik samochodowy. A co do pompy paliwa - da się "organoleptycznie" sprawdzić ciśnienie?. Poza tym dzisiaj odgłos przed zapaleniem wydawała poprawny ale samochód apalił z wielkim trudem
    manim
    Level 19  
    w pracy mam takie urzadzenie jak scan 100 ale to z innej beczki ale sa takie progi jak EFILive i interfejs aldl
    Slawek J
    Level 30  
    Kiedys mialem w rekach taka nexie z gazem ktora nie chciala na benzynie odpalac. Pompka chodzila bo slychac ja bylo ale nie podawala paliwa. Wyjalem ja i sprobowalem ja ale nawet z pojemnika nie chciala pociagnac dopuki nie pomoglem jej zassac - pozniej pompowala normalnie ale nie za dlugo bo padla calkiem. Tak sie wykancza pompki paliwa jak sie jezdzi na gazie i z mala iloscia paliwa w baku.
    Ile ma to auto przejechane kilometrow jesli jestes pewien, bo gaz tylko dobija zuzyte jednostki napedowe.
    Pozdrawiam.
    baraka
    Level 18  
    witam
    jeśli jest to silnik na monowtrysku , to odłącz klemę od aka na ok 10 -15 min , komputer ustawi sie na ustawienia fabryczne , ewentualnie sprawdz czujnik temp , ale nie ten co pokazuje temp na zegarach tylko ten drugi ( wychodzą z niego 2 przewody ) , ja mam kadeta 1,6i też nie chciał chodzić na benzynie , szarpał a przy zmianie biegów po puszczeniu "gazu " obroty wzrastały , wymieniłem czujnik i jest ok
    pozdrawiam
    puchalak
    Level 14  
    auto ma przejechane 125 tyś. Zagazowane zostało gdy miało 100 tyś. Chodziło (i chodzi) doskonale na gazie. Jest to wielopunkt. odpinanie akumulatora nie zeruje pamięci błędów komputera
    baraka
    Level 18  
    witam
    jeśli to wielopunkt to prawdopodobnie zapiekł ci się jeden z wtryskiwaczy , możesz spróbować dolać do benzyny jakiegoś środka myjącego i czyszczącego wtryski , może się uda
    życzę powodzenia
    pozdrawiam
    blacktop
    Level 14  
    Ktoś tu pisał, że używa scan-100 więc może mnie poprawi i ewentualnie wyprowadzi z błędu. Te sterowniki mają chyba coś takiego jak błąd aktualny i historyczny zapisany w pamięci. Jezeli błąd występuje to kontrolka się świeci, jeżeli jest w historii to można go odczytać skanerem, ale nie powoduje zapalenia kontrolki CHECK.
    Zdjęcie klemy powoduje zresetowanie nastaw komputera.
    Niepamiętam czy w Nexii jest czujnik temp. powietrza zasysanego, ale w Lanosie nie podłączenie go powodowało zapalenie się kontrolki silnika po jakichś 10s /jest w gumie dolotu powietrza/.

Jeżeli odpinałeś kolejno wtryskiwacze i stwierdziłeś, że na jednym z cylindrów silnik nie pali to warto jeszcze sprawdzić emulator wtryskiwaczy - odpiąć go i zmostkować przewody które odcina.

To tak na początek, a jak nic nie pomoże to szukać dalej zaczynając od odczytania kodów usterek. Warto trochę poszukać informacji w sieci, bo jest chyba możliwość odczytania kodów błyskowych sterownika przez zwarcie pinów w złączu diagnostycznym, tak jak jest to w Oplu.
    puchalak
    Level 14  
    błąd jest mi znany - spowodowało go odpięcie czujnika podciśnienia - normalnie mimo złej pracy komputer nie rejestrował żadnego błędu. Teraz chciałbym tylko skasować ten błąd - nie ma na to jakiegoś prostego sposobu? - ściąganie klemy nic nie daje.
    Emulatory wtrysku mostkowałem - nic to nie zmienia w pracy silnika.
    Odczyt komputera nic nie da - wg niego silnik pracuje ok
    dejacek
    Level 12  
    szanowny kolega przeczy sam sobie. No bo w jednym miejscu pisze że wg komputera jest wszystko w porządku a w drugim że pali się kontrolka pracy silnika, tzn komputer sygnalizuje usterkę jakiegoś czujnika. Nexia ma autodiagnozę czujników sterujących i można odczytać kod błędu przy pomocy spinacza biurowego włożonego w gniazdo kontrolne między styk 1 i 2 [górny rząd prawa strona]. Zworę włożyć przy wyłączonej stacyjce a następnie przekręcić kluczyk. Lampka zacznie migać z przerwami w sekwencjach, 1raz -przerwa -2razy, co oznacza 12 tj brak błędów. Po trzech sekwencjach 12 wyświetli trzykrotnie inną liczbę od 13 do 45 i to jest kod błędu jeżeli powtórzy 12 to błędu nie ma. kod mogę rozszyfrować na maila de-jacek(malpa)wp.pl. Po odczytaniu błędów lampka powinna zgasnąć -jeżeli nie to błąd ma charakter ciągły.
    pozdrawiam
    Dejacek
    aleksandra250
    Level 12  
    pompkę paliwa można sprawdić wstępnie ,odłączają przewód powrotu paliwa,pompa jest tak skonstruowana że powinna mieć większy wydatek niż zapotrzebowanie.przewód powrotny znajduje się z lewej strony listwy rozdzielczej wtryskiwaczy (to jest od strony przedniej samochodu to z prawej) nalerzy go odłączyć i włączyć zapłon powinno z listwy popłynąć paliwo.przy okazji należy sprawdzić jakość benzyny,standardową naprawą takiej usterki w aso jest wymiana paliwa w zbiorniku wraz z czyszczeniem zbiornika.poza tym podczas jazdy na gazie odkłada się na ściankach kolektora dolotowego nagar który uniemożliwia paliwu dobre odparowanie.proponuje dolać środek do czyszczenia wtrysków do benzyny najczęściej pomaga
    puchalak
    Level 14  
    cóż - przyczyna prozaiczna. Wtryskiwacze... Pompę paliwa wymieniłem niepotrzebnie. Szlag trafił 2 wtryski.