logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapychająca się wężownica w podgrzewaczu JUNKERS

Maciej_vip 07 Lut 2012 21:16 6688 8
REKLAMA
  • #1 10511204
    Maciej_vip
    Poziom 2  
    Witam, mam powtarzający się od dłuższego czasu problem z zapychającą się wężownicą w podgrzewaczu wody firmy Junkers, jak dla mnie to problem jest o tyle nietypowy ze wężownica zapycha się na ruszcie (na blaszkach osadza się czarny osad ze spalenizny) i nie wiem jak powinienem sobie z tym poradzić, a cotygodniowe czyszczenie wężownicy doprowadza mnie do szału. Dodam ze w okresie zimowy odbywa się to niestety w łazience, a po każdym czyszczeniu ww obiektu mam do czyszczenia całą łazienkę bo wszędzie jest czarny pył. Czy jest ktoś w stanie mi odp na to pytanie co jest nie tak???
  • REKLAMA
  • #2 10511410
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    Zapewnij dopływ świeżego powietrza do spalania [ sadza jest wynikiem niepełnego spalenia gazu ] przez rozszczelnienie okna lub udrożnienie kratek nawiewu o ile takie są. Osadzanie sadzy i czyszczenie wężownicy to nie najgorszy skutek. Gorszym skutkiem może być zatrucie kogoś z domowników czadem
  • REKLAMA
  • #3 10511783
    Maciej_vip
    Poziom 2  
    Dopływ świeżego powietrza jest ok, kratka wentylacyjna jest odsłonięta a w czasie gdy nikogo nie ma w łazience drzwi są zawsze otwarte. Wiec możliwe ze odprowadzenie spalin jest utrudnione? Dodam jeszcze ze nawet po wyczyszczeniu wężownicy, podczas ogrzewania wody płomień jest barwy czerwonej. A chyba powinien być niebieski?
  • #4 10511845
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    Dlatego pisałem o rozszczelnieniu okien, ponieważ ile wyleci spalin do komina tyle musi dostać się świeżego powietrza do mieszkania w przeciwnym wypadku zrobiła by się próżnia w mieszkaniu co jest fizyczną niemożliwością

Dodano po 1 [minuty]:

Czerwony płomień jest oznaką złego spalania sprawdż różnicę płomienia przy zamkniętym i uchylonym oknie
  • REKLAMA
  • #5 10511929
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    Mozliwe ze dysza jest rozkalibrowana lub dostosowana do innego gazu niz ten ktorym grzejesz.

Dodano po 1 [minuty]:

Albo jest niedokrecona i upuszcza gaz na gwincie.
    Poza tym wloty powietrza na palnik przeczysc.
  • REKLAMA
  • #6 10511969
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Terma do konserwacji - sadza jest oznaką złego spalania, nadmiar gazu w stosunku do tlenu. Powód: złe dysze, brudny palnik, brak nawiewu...Zapchana nagrzewniaca to: podwójne rachunki za gaz i zagrożenie podtrucia czadem.
  • #7 10514833
    Maciej_vip
    Poziom 2  
    Wczoraj wieczorkiem po szybkiej odp "zybie" sprawdziłem dopływ i odpływ powietrza i wydaje mi się ze wszystko z tym ok. Czyli: odprowadzenie spalin jest udrożnione i dopływ świeżego powietrza tez jest za pomocą kratki wentylacyjnej (jeżeli chodzi o uchylanie okna to w okresie zimowym, podczas kąpieli jest to raczej wykluczone). Dziś zabiorę się do ponownego czyszczenia wężownicy i sprawdzę palniki. A odnośnie spalania to może jakieś instrukcje co do czyszczenia dysz lub regulacji mieszanki pow i gazu???

Wstawiam foto mojego Junkersa może się przydadzą:
    Zapychająca się wężownica w podgrzewaczu JUNKERS Zapychająca się wężownica w podgrzewaczu JUNKERS

Dodam jeszcze że problemy zaczynają się zawsze w okresie zimowym, natomiast w lato nie mam żadnych problemów z podgrzewaczem.
  • #8 10515942
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 477
    Maciej_vip napisał:
    Dodam jeszcze że problemy zaczynają się zawsze w okresie zimowym, natomiast w lato nie mam żadnych problemów z podgrzewaczem.

Latem są otwarte okna :)
  • #9 10516754
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Maciej_vip napisał:
    A odnośnie spalania to może jakieś instrukcje co do czyszczenia dysz lub regulacji mieszanki pow i gazu???

Wyczyść palnik.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zapychającą się wężownicą w podgrzewaczu wody marki Junkers, gdzie na ruszcie osadza się czarny osad ze spalenizny. Problemy te występują głównie w okresie zimowym, co może być związane z utrudnionym odprowadzeniem spalin i niewłaściwym spalaniem gazu, co objawia się czerwonym płomieniem. Użytkownik sprawdził dopływ świeżego powietrza, ale podejrzewa, że przyczyną mogą być źle skalibrowane dysze lub brudny palnik. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują zapewnienie odpowiedniego dopływu powietrza, czyszczenie palnika oraz regulację mieszanki powietrza i gazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA