Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piecyk gazowy Junkers. Problem z grzaniem.

qudlatyyy 28 Apr 2009 23:55 3601 4
    qudlatyyy
    Level 2  
    Dzisiaj po południu zauważyłem coś dziwnego w moim kranie. Gdy go odkręciłem woda leciała normalnie, po czym jej ciśnienie spadało. Myślałem, że ludzie z wodociągów coś robią i przejdzie. Kiedy wieczorem poszedłem pod prysznic i włączyłem ciepłą wodę leciała normalnie, po czym znowu strumień zmalał, jednak to nie wszystko. Następnie kran zaczął "pluć" wodą, a lecąca woda miała brązowy kolor. Zaraz po tym znowu strumień ustał i zaczęła lecieć normalna woda. Później woda była tak gorąca, że z kranu leciała praktycznie sama para. Wyglądało to dosyć drastycznie i troche się przestraszyłem. Najgorsze było to, że kiedy zakręciłem kurek z ciepłą wodą, to junkers nie zgasł... Szybko odkręciłem wodę ponownie, pobawiłem się troche i w końcu zgasł. Dzieje się tak we wszystkich kranach w domu. Czy może junkers się zapchał ? aż strach iść teraz spać, a sam przy junkersie nie będę grzebał, bo się na tym kompletnie nie znam
  • Helpful post
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Najprawdopodobniej ktoś spuścił wodę z instalacji. Takie są tego objawy. Po dobrym odpowietrzeniu wszystko wróci do normy.
    Reakcję na nie zgaszenie palnika miałeś prawie dobrą. Najlepszym rozwiązaniem byłoby jednak zamknięcie dopływu gazu. Ponowne puszczenie wody mogło się skończyć jakimś rozszczelnieniem połączeń, a nawet nagrzewnicy. Koszt powalający.
    qudlatyyy
    Level 2  
    Na noc zamknąłem dopływ gazu. Co do kosztów mam 3 takie same junkersy tylko, że w częściach :) Dzięki za pomoc, dzisiaj wezwe kumpla co zajmuję się takimi sprawami i zdam relację.

Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

Przepraszam za podwójny post, ale zapomniałem dodać dość istotnej rzeczy. Kiedy odkręcę wodę leci piasek...
    krzysztofmatusik
    Level 22  
    Quote:
    Przepraszam za podwójny post, ale zapomniałem dodać dość istotnej rzeczy. Kiedy odkręcę wodę leci piasek...

Jak pisał kol.Mirrzo. Brat mój miał taki sam przypadek ze dwa lata temu u klienta.A pamiętał jak wchodząc do bloku,widział roboli z wodociągów wrzucających do wykopu nowy odcinek rury który wbił się w piach.Jak się okazało nie wyczyścili tego i włączyli w sieć.Efekt był taki że Junkers nie gasił płomienia bo zacierał się grzybek w zespole wodnym trzy razy pod rząd! Dopiero po dwóch godzinach spuszczania wody na maxa we wannie i wyjęciu ponad wiadra piachu który wyleciał z wodą,podgrzewacz działa do dzisiaj dobrze.(o dziwo!)Tam są plastykowe elementy,podatne na zanieczyszczenia.
    leszekppp
    Level 22  
    U mnie bylo to samo a przyczyną byl zabity filtr siatkowy