logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 207 1.4 16v - brak wzbudzenia alternatora po wymianie i naprawie kabla

prezeskorek 09 Feb 2012 15:39 13143 8
ADVERTISEMENT
  • #1 10518978
    prezeskorek
    Level 10  
    Rate: 3
    Witam
    Przedstawie sytuację od poczatku.

Alternator przestał ładować, co sie okazało odspawała sie szczotka w regulatorze, regulator oryginalny jest ciezko dostępny i bardzo dorgi, wymieniłem szczotki, niestety nic to nie pomogło alternator dalej się nie wzbudza nawet na krótko z akumlatora naprawa przekracza wartosć, zakupilem nowy alternator po zamontowaniu dalej nic, brak jakiegokolwiek napięcia na kablu wzbudzajacym. przejżałem instalację i co sie okazao kabel pod izolacją uległ zniszczeniu po rozcieciu wysypał sie tylko proszek, wymieniłem uszkodzony kawałek pojawiło sie napiecie 10v które i tak nie wzbudza nowego alternatora do ładowania, a na krótko z akumlatora jak podaje sygnał alternator zaczyna ładowć. jak prześledziłem drogę kabelka wzbudzajacego idzie on od alternatora do jednostki sterującej. I teraz moje pytanie, analizując sytuację to jednostka sterująca podaje sygnał na alternator, a jak to wygląda z drugiej strony jakie elementy uczestnicza i może ktos wie jakie kolejne kabelki sa odpowiedzialne za przekazanie informacji do jednostki sterujacej żeby podała odpowiednie napiecie, bo rozumiem że wynosi ono 12 v skoro tylko przy takim wzbudza się alternator.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 10519610
    gerti
    Level 12  
    Help: 2
    Rate: 51
    Kolego sam nic nie poradzisz bo uszkodzenie tkwi gdzie indziej[ prawdopodobnie w bsi coś nie halo]
  • #3 10519662
    decybel91
    Level 43  
    Help: 1021
    Rate: 4213
    Lexia zakoduj alternator, pewnie to Mitsubishi?
  • ADVERTISEMENT
  • #4 10521644
    kybernetes
    Level 39  
    Help: 426
    Rate: 1485
    A czy alternator, który kupiłeś był oryginalny? Bo tam idzie samowzbudny.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 10521826
    prezeskorek
    Level 10  
    Alternator który kupiłem jest instalowany w serwisach jako zamiennik nie tylko w peugotach, z tego co się dowiadywałem to wystepują tam dwa rodzaje alternatorów, stary był firmy denso ten nowy nosi tylko znaki citroena. Zarowno nowy jak i stary jest na dwa kable jeden gruby drugi cieniutki (wg. mnie ten jest wzbudzający).
  • #6 10521949
    kybernetes
    Level 39  
    Help: 426
    Rate: 1485
    W 1,4 16v nie ma alternatora wzbudzanego.
  • #7 10522841
    Anonymous
    Anonymous  
  • ADVERTISEMENT
  • #8 10530989
    drwitek
    Level 11  
    Rate: 7
    georgesgr,
    mam 207 z silnikeim EP3 czy wiesz w jakim zakresie może się zmieniać napięcie ładowania? Jak dotąd zauważyłem zmiany od 12,96 do 13,8V w zależności od stanu naładowania akumulatora. Napięcie stabilne nie zależne od obrotów.
    Minimalne ok. 0,1V spadki przy włączeniu świateł, radia, dmuchawy itp.
  • #9 12331865
    prezeskorek
    Level 10  
    Problem rozwiązał montaż oryginalnego alternatora

Topic summary

✨ Użytkownik zgłosił problem z alternatorem w Peugeot 207 1.4 16v, który przestał ładować po wymianie szczotek i kabli. Po zakupie nowego alternatora, nadal występował brak wzbudzenia, co wskazywało na uszkodzenie kabla wzbudzającego. Użytkownik wymienił uszkodzony fragment kabla, co spowodowało pojawienie się napięcia 10V, jednak nie wystarczało to do wzbudzenia alternatora. W dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w jednostce sterującej (BSI) oraz że alternator powinien być oryginalny, ponieważ w modelu EP3 regulator jest sterowany przez ECU. Ostatecznie problem został rozwiązany przez montaż oryginalnego alternatora.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT