logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz zasilany transformatorem TS50/2 (2x13V 3A)

elektronik2007 09 Lut 2012 18:44 2870 9
REKLAMA
  • #1 10519928
    elektronik2007
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, znalazłem w piwnicy takie trafo. Już od dawna próbowałem skleić jakiś mały wzmacniacz. Jakieś 2x30W RMS więcej chyba nie pociągnie. Czytałem trochę o układach TDA, niby proste ale jakościowo kiepskie. Potrzebowałbym jakiś wzmacniacz najlepiej z przedwzmacniaczem bo miało by to grać przy komputerze.
    Proszę o pomoc!

Z góry dziękuję :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10521154
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Proponuję wzmacniacz z LM3886, układ ten ma bardzo dobre parametry (przewyższające TDA) i dlatego LM3886 często jest zastosowany przez DIY-owców.
    Do stereo potrzebne 2 sztuki, przy zasilaniu +/-18V (po wyprostowaniu 2x 13V AC) moc 2x 30W/4Ω lub 2x 15W/8Ω, a do tego potrzebny jeszcze jakiś przedwzmacniacz ale to nie problem.
    Poza tym LM ma duży zakres napięcia zasilania (oczywiście TDA też), że w zależności od napięcia i obciążenia można osiągnąć moc 2x68W (np. z transformatorem 2x20V...24V/200W).
    poczytaj: http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt2180pdf.pdf
  • #4 10521230
    petermon
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Masz do dyspozycji zasilanie symetryczne około +/- 18V-19V, wiec należy przemyśleć zastosowaną końcówkę. Można również zastosować dwie końcówki zasilane niesymetrycznym napięciem 18V, takie samochodowe, skoro to ma być sprzęt komputerowy całkowicie wystarczy.
    Co do mocy muzycznej , poboru energii ,to pamiętaj iż jest ona chwilowa nie ciągła wiec spokojnie ten zasilacz( na tym trafo) zaspokaja twoje potrzeby.
    A układy TDA7293-96 spokojnie stosowane są w sprzęcie estradowym, wprawdzie nie jako wzmacniacze basowe,ale spokojnie sobie radzą, ja osobiście stosuje je w nagłośnieniu satelitarnym dyskotek i w pełni sobie radzą- idealne parametry ,za niską cenę.
    A na przykład oryginalne nagłośnienie blaupunkt'a w bmw robione jest na TDA 7374, oczywiście osobne zasilanie każdego z 8 głośników.
  • #5 10522476
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Witam,

Ja proponuje zapytać "pana Google" o LM 1875.

Wzmacniacz z tej samej rodziny co większy LM3875(gainclone) czy LM3886 ale o mniejszej mocy i bez układu wyciszania. Prosta aplikacja, duża dostępność gotowych rozwiązań pcb w sieci, odpowiednie do posiadanego transformatora moc i napięcie zasilania (+/_25VDC max) a najważniejsze to więcej niż dobra jakość dźwięku. Dla leniwych na ebay'u chińskie kity z regulacją barwy na wzmacniaczach operacyjnych i zasilaczem na jednej płytce pcb.

polecam i pozdrawiam
  • #6 10523594
    petermon
    Poziom 21  
    LM 1875 dość droga alternatywa do kompa, to może lepiej kupić gotowe zestawy z tym układem, można kupić całe kolumny komputerowe za 40-60zł? Ja dla serwisu kupuję czasem całość,wychodzi taniej..... takie czasy chiński cud gospodarczy.

Nikomu nic nie ujmując, kolega zabiera się i zabiera ,jak sam stwierdził, z uruchomieniem podobnie może być wiec należy uwzględnić dostępność części zamiennych, a LM 1875 to chyba wycofana produkcja?
    Porównując TDA7294 ma lepsze parametry.
  • REKLAMA
  • #7 10524811
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 167
    To trafo ma moc 50VA czyli ze wzmacniacza możesz osiagnąć max ok. 2X15 VA (porównaj z PW3015 - tam też jest transformator tej mocy).
  • #8 10525565
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Nie, no ludzie czy wyście całkiem poszaleli......!? LM 1875 drogi...!? w TME najdroższej firmie świata kosztuje 6,18 zł/netto= 7,60 zł/brutto za sztukę ORYGINAŁ NATIONALA. Do tego 4 rezystory po max 10 gr sztuka i dwa kondensatory po 1zł sztuka . Cała aplikacja kosztuje 10 zł za jeden kanał. Do tego mostek prostowniczy za max 6 zł i dwa kondensatory 4700uF/25V za 5zł sztuka i mamy całą elektronikę za góra :

10 zł kanał X 2 =20zł
    6 zł mostek =6zł
    10 zł kondensatory=10zł

całość 36zł - części nowe. Układ można śmiało zmontować w pająku-bez PCB. Jakieś blaszki na radiator i pudełko na obudowę jak sądzę znajdą się w każdym domu. Przy odrobinie chęci i inwencji twórczej można mieć wzmacniacz do komputera z dobrym dźwiękiem w oryginalnej/ciekawej obudowie za klika groszy.

Co do WS-315 to powiem tak - końcówka taka jak wszystkie UNITRY - przyzwoita. Myślę jednak, że w tym przypadku to totalny przerost roboczo godzin nad uzyskanym efektem dźwiękowym.

pozdrawaim
  • #9 10554769
    elektronik2007
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Najprawdopodobniej będę składał to cudo. Mam jeszcze pytanko. Zasilanie układu wymaga transformatora od 12V do 18 VAC / 2A to 3A, mój ma 26V... zadziała? W katalogu LM1875 ma napięcie od 16V do 60V. Czy większe zasilanie może wpłynąć źle na cały układ, chodzi mi o grzanie się elementów?

http://xtronic.org/circuit/amplifier/circuit-...tereo-audio-chip-lm1875-20-watt-power-supply/
  • REKLAMA
  • #10 10580749
    petermon
    Poziom 21  
    PKLab napisał:
    Nie, no ludzie czy wyście całkiem poszaleli......!? LM 1875 drogi...!? w TME najdroższej firmie świata kosztuje 6,18 zł/netto= 7,60 zł/brutto za sztukę ORYGINAŁ NATIONALA. Do tego 4 rezystory po max 10 gr sztuka i dwa kondensatory po 1zł sztuka . Cała aplikacja kosztuje 10 zł za jeden kanał.

pozdrawaim

Owszem pozornie tanio, zważywszy jednak ,iż właśnie ten układ scalony jest wycofany z produkcji ze względu na "niedopracowania" , które mogą spowodować cykliczność nowego wydatku :d .
    Ponadto należy doliczyć koszta przesyłki ,jak również i to , iż z czasem układ scalony wycofany z produkcji nie będzie dostępny za przystępną cenę...
    Zapewniam ,iż z pewnością jest to chińska podróba- proszę zobaczyć cenę na stronie producenta.
    Żaden ten z Łodzi nie ma katalogowych 4 amper ,maksymalnie 2,5ampera - sprawdziłem to porównując z oryginalnym za niestety 6 dolarów.

Podsumowując wybierając pomiędzy układem z układem wyciszania, oczekiwania, z tranzystorami D-mos z zabezpieczeniem przeciążeniowym, a zwykłym monolitycznym układem scalonym do zastosowań powszechnych LM 1875T, w tym samym przedziale cenowym wybrałbym ten pierwszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w budowie wzmacniacza audio z wykorzystaniem transformatora TS50/2 (2x13V 3A). Proponowane układy to TDA2050, LM3886, TDA7293-96 oraz LM1875, z uwagi na ich dobre parametry i dostępność. Wzmacniacze te mogą osiągnąć moc 2x30W RMS przy odpowiednim zasilaniu. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w jakości dźwięku oraz dostępność komponentów, sugerując, że LM3886 i TDA7294 mogą być lepszymi wyborami. Istnieją również obawy dotyczące wycofania z produkcji niektórych układów, co może wpłynąć na ich dostępność w przyszłości. Użytkownik pyta o wpływ wyższego napięcia zasilania na układ LM1875, co prowadzi do dyskusji na temat grzania się elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA