logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Egzamin Zawodowy Technik Elektronik 2012 - Przewidywania Tematów

marekzs3 10 Lut 2012 19:35 80023 507
Najlepsze odpowiedzi

Jakie tematy praktycznego egzaminu na technika elektronika w 2012 roku były najbardziej prawdopodobne?

Najczęściej typowano układy cyfrowe, zwłaszcza liczniki i dzielniki częstotliwości, bo do tej pory nie było jeszcze takiego tematu [#10610898] [#10845993] Pojawiały się też przewidywania na modulator FM, zasilacz na LM317, wzmacniacz napięcia, przetwornik AC/DC, filtr albo wzmacniacz tranzystorowy [#10525955] [#10896651] [#10898555] [#10931710] [#11016647] [#11017060] Generator był uznawany za mniej prawdopodobny, bo pojawił się rok wcześniej [#11017591] Ostatecznie w czerwcu 2012 praktyczny egzamin był o wzmacniaczu dwustopniowym małej częstotliwości [#11021861]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 10525248
    marekzs3
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Tematy które były to:
    rok 2006 - zasilacz stabilizowany
    rok 2007 - wzmacniacz mocy TDA 2030
    rok 2008 - filtr aktywny
    rok 2009 - programowany cyfrowo stabilizator napięcia
    rok 2010 - (czerwiec - unieważniony) demodulator AM
    rok 2010 - (sierpień) akustyczny wzmacniacz mocy TDA 1554Q
    rok 2011 - generator przebiegu sinusoidalnego na XR-2206
    rok 2012 - ??? co obstawiacie tym razem ???
    Czasu niby jeszcze sporo ale przygotowania czas zacząć :D
    POLECAM:
    Szkielet projektu - Link
    Testy online Egzaminów Zawodowych z poprzednich lat - Link
  • REKLAMA
  • #2 10525955
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    Witam. Po mimo tego, że temat dla mnie nie aktualny, to sam jestem ciekaw, co panowie urzędnicy wymyślą tym razem. Wkońcu kto lepiej niż oni sami będzie wiedzieć jak układać egzamin? Ale cóż, nie o tym miało być. Obstawiam albo modulator FM bo jest prosty w tłumaczeniu i we wzorach (realizacja także nie przysparza problemów) ewentualnie po raz kolejny coś z zasilaczy, np. coś na LM317. Kto wie?
  • REKLAMA
  • #3 10567629
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ooo czekałem na ten temat i się doczekałem :) bo temat dotyczy także mnie. Mam pytanie, czy ma ktoś jakieś materiały z generatorów przebiegów niesinusoidalnych, bo przyznam szczerze, że to jest jedyna rzecz z technikum, której całkowicie nie ogarnąłem :). Zawsze może się coś z tego trafić.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś zdał z was ten egzamin nie znając danego urządzenia, tzn. nie miał omawianych załóżmy demodulatora FM w szkole a napisał egzamin i zdał ?
  • REKLAMA
  • #4 10609638
    Harver
    Poziom 2  
    u mnie w szkole "straszą", że będzie coś typowo z układów cyfrowych ;)
  • REKLAMA
  • #5 10610898
    marekzs3
    Poziom 19  
    Możesz mieć racje - niczego do tej pory takiego nie było.
    Jest przecież sporo prostych tematów z cyfrówki:
    Liczniki rożnej maści
    Dzielniki częstotliwości itp...
    Problemem jest jednak zakres badań. Trudno mówić o charakterystykach i obliczeniach. Pewnie dlatego nic takiego nie było.
  • #6 10613956
    Harver
    Poziom 2  
    ja się czuje słabo z cyfrówki. 2h tygodniowo układów cyfrowych w III i IV klasie technikum przynajmniej dla mnie to za mało. Niby proste niby wszystko wszyscy rozumieją a na próbnym egzaminie teoretycznym ludzie pozdawali tylko dlatego że dobrze napisali analogi, znali podstawy BHP i pierwszej pomocy. Tak samo jeśli przychodzi zdać sprawozdanie z ćwiczenia które opierało się na układach cyfrowych..klapa ;p oczywiście wiem że nie jest tak wszędzie i na pewno jest bardzo wiele osób które wolałyby układy cyfrowe od analogowych na egzaminie. Sorry, że tak zamotałem.
  • #7 10669778
    marekzs3
    Poziom 19  
    Mieliście próbne egzaminy ?
    Jeśli tak to jakie były tematy?
    U nas było badanie przetwornika U/f na TC9400
  • #8 10709748
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Ocena: 149
    u mnie jutro są praktyczne. Na szczęście z testowego jestem zwolniony :)

Pozatym te egzaminy to moim zdaniem porażka. Lepiej było te 15 lat wstecz jak były prace dyplomowe. :)
  • #9 10711672
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    czemu jesteś zwolniony z egzaminu testowego ?

Wygrałeś olimpiadę ?
  • #10 10712894
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Tak , mam indeks. W tamtym roku go zdobyłem w tym może bd mieć jeszcze jeden :)

Miałem na testowym ten egzamin co rok temu był na praktycznym badanie generatora.
  • #11 10713243
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    W takim razie gratuluje :)

Wiem, że to może nie w temacie....ale czy szkoła dużo nad tobą pracowała, czy ty więcej z siebie dałeś do osiągnięcia tego sukcesu ?

Jak wygląda zdawalność egzaminu zawodowego w twojej szkole ? (U mnie zdaje rocznie jakieś 4 osoby).

Moja szkoła dobrze przygotowuje do części pierwszej, drugą udaje się zdać niewielu.
  • #12 10714091
    ^Rachel
    Poziom 21  
    U mnie w tamtym roku 49% .

A jeśli chodzi o to czy dużo na to pracowałem ? to tak. Szkoła praktycznie wogóle mnie nie przygotowała. Bez obrazy ale większość nauczycieli technikum nie mają zielonego pojęcia o elektronice a uczą w szkole, bo każdy z książki przeczyta ;)

Przede wszystkim robiłem bardzo dużo zadań z elektrotechniki i to przez dobre kilka miesięcy. Później dopiero wziąłem się za elektronikę. Ta elektrotechnika co w technikum uczą zdecydowanie nie wystarczy.

Pozdrawiam.
  • #13 10715020
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    Słuchaj, a powiedz z czego się uczyłeś elektroniki ? Bo przyznam szczerze, że bardzo długo szukałem jakiegoś zbioru zadań z elektroniki analogowej (chciałem nauczyć się rozwiązywania wzmacniaczy we wszystkich konfiguracjach) ale nic nie znalazłem dobrego. Do cyfrówki mam i dobry podręcznik i dobry zbiór zadań, a co do elektrotechniki to nie mam problemów, miałem dużo zadań na zespolonych, jakieś układy niesymetryczne i takie tam.

Pytam o jakiś zbiór zadań bo to aż wstyd będąc po technikum nie umieć rozwiązać prostego układu na tranzystorach (no i bardziej skomplikowanych też). Więc jak byś się chciał podzielić wiedzą to bardzo bym prosił.

co do nauczycieli, to u mnie to samo, czytanie z zeszyciku, a jak się zeszycik zabierze to klops :)
  • #14 10717019
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Polecam książki Ciążyńskiego, są w nich także rozwiązania krok po kroku.

Za darmo też można :) wystarczy dobrze poszukać.
  • #15 10757051
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    faktycznie, nie było problemu ze znalezieniem, niestety teraz matura i nie ma czasu na to aby sobie chociaż hobbistycznie poczytać co nieco.

..

Do egzaminu zawodowego uczycie się jakiś schematów na pamięć ?
  • #16 10757302
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Moim zdaniem możesz się uczyć tak jak ja do jednej z olimpiad. Przeglądasz sobie wszystkie pytania testowe jak przejżysz wszystkie to będziesz już wiedział mniej więcej na co najbardziej kładą nacisk itp. a może niektóre pytania się powtórzą ?:) pozatym sprawdź czy po równo mniej więcej są porozkładane odpowiedzi na A B C D i wtedy mi powiedz, powiem Ci dobry sposób na testy :)
  • #17 10757515
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    hmm, dzięki za rady tylko że wiesz co ? Z częścią testową to nie będę miał żadnych problemów. Jak robię próbne testy (mówimy w tej chwili o części gdzie jest 50 pytań, abyśmy się dobrze rozumieli :)) to mam ok 90 %. Problem mam z częścią praktyczną bo to dla mnie nic innego jak pisanie wypracowania z polskiego. Do tej pory nie wiedziałem w czym mają wszyscy problem, dlaczego tak wiele osób nie może zdać tego egzaminu. Później sam zobaczyłem, że wszystko polega na przepisywaniu tylko trzeba wiedzieć czego. Egzamin ten niestety nie sprawdza w żaden sposób zawodowej wiedzy. U mnie w szkole niejednokrotnie zdarzało się tak, że nie zdał jakiś pasjonat elektroniki od dzieciństwa, a zdał koleś który nie umie obliczyć prostego obwodu na diodzie......szok :)

a więc reasumując ten długi wywód, mam na myśli to czy przydaje się uczenie się na pamięć jakiś schematów do pomiarów z jakiś książek

@marekzs3 stworzyłeś świetną stronę dla każdego technika elektronika. Podziwiam nauczycieli którzy nie ograniczają się tylko do odwalenia w szkole swojej pańszczyzny.
  • #18 10777161
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Co obstawiają wasi nauczyciele ?

- Nie było jeszcze wzmacniacza napięcia.

Też u mnie mówi się że może być coś z cyfrówki bo do tej pory nie było.

Ja tam wolę analogówkę...

Może Warszawa nas oszczędzi, bo jesteśmy pierwszym rocznikiem, który jak nie zda egzaminu zawodowego to nie ma nic na świadectwie że ukończył profil technik-elektronik.
  • #19 10827002
    bulin_pierwszy
    Poziom 1  
    Wyluzujcie się, jeżeli ktoś potrafi sklejać wiadomości to poradzi sobie z z tematem, o którym ledwo słyszał. Przecież w pracy jest praktycznie wszystko podane.
  • #21 10839134
    Błażej 992
    Poziom 11  
    Ja mam "Publiczne technikum... w zawodzie technik elektronik" . . .
  • #22 10839150
    kingofspace7
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Ja dostałem że w zawodzie technik elektronik:D
  • #23 10839381
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Ale dostaliście tego roku czy z poprzednich lat ?

Ja tylko w 1 i 2 klasie miałem technik elektronik, już w 3 klasie było bez zawodu i teraz też...

Nauczyciel ostrzegał nas, że będziemy pierwszym rocznikiem (zakończone w 2012) który nie będzie miał tytułu technika elektronika na świadectwie.
    Żeby potwierdzić swoje kwalifikacje trzeba mieć dyplom z egzaminu zawodowego...
  • #24 10839399
    Błażej 992
    Poziom 11  
    Nie no teraz. Ja dzisiaj ukończyłem technikum i mam na świadectwie tak jak wspomniałem wcześniej w poście :)
  • #26 10840003
    galgann
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Sam przymierzałem się do założenia takiego tematu na forum, ale mniejsza o to.
    U nas nauczyciel robił próbne testy na podstawie egzaminów z poprzednich lat. Były to chyba 3 testy + 2-3 omawiane na lekcji.
    Z 19 osobowej klasy wyżej wymienione testy próbne zaliczyły pierwszy 2 osoby, kolejne dwa testy 3 osoby.
    Zdawalność u mnie w szkole elektroników to chyba 73 czy 79%, ale nie wszyscy podchodzą. Bo gdyby podchodzili wszyscy to nie wiem czy byłoby więcej niż 30%.

Na świadectwie mam ,,w zawodzie technik elektronik''.

Jeszcze się pochwalę: teorią też nie muszę się przejmować.

Jeszcze co do rozwiązywania zadania, nie mając zbyt wielkiego pojęcia. Mi osobiście jakoś demodulator AM umknął, ale nie było tam nic co byłoby nie do ruszenia.
  • #28 10843125
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    W tym roku też mnie czeka egzamin zawodowy ;) W związku z tym mam prośbę - może ktoś przesłać mi na PW link skąd mogę ściągnąć egzaminy praktyczne z poprzednich lat wraz z odpowiedziami? Przez google znalazłem, ale płatne :/
  • #29 10843456
    galgann
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Na wszystkich świadectwach mam, że w zawodzie technik elektronik.

W załączniku przesyłam, najlepszą wg mnie, pełną i jedyną instrukcję rozwiązywania egzaminu, którą stosuję od początku.
    Załączniki:
    • Instrukcja.doc (22.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 10844494
    przyjacielkuternogi
    Poziom 13  
    dołączając się do tematu ja mam wpisane "ukończył.......o profilu:technik elektronik"

najwidoczniej to zależy od szkoły i miasta

ale nie przejmujcie się, i tak ten dyplom (jeśli go ktoś dostanie) będzie można powiesić w większości przypadków w toalecie, bo taka jest jego wartość.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat egzaminu zawodowego dla techników elektroników w 2012 roku uczestnicy wymieniają się przewidywaniami dotyczącymi tematów egzaminacyjnych oraz dzielą się doświadczeniami z poprzednich lat. Wskazują na różnorodność tematów, które pojawiały się w latach ubiegłych, takich jak zasilacze, wzmacniacze, filtry i generatory. Uczestnicy podkreślają znaczenie przygotowania do egzaminu, omawiając materiały do nauki oraz metody rozwiązywania zadań. Wiele osób wyraża obawy dotyczące trudności egzaminu praktycznego, zwłaszcza w kontekście błędów w arkuszach egzaminacyjnych, które mogą wpłynąć na wyniki. W końcu, po zakończeniu egzaminów, uczestnicy dzielą się swoimi wynikami, które w większości są pozytywne, co sugeruje, że egzamin był przystępny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA