logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon Sehnheiser e-815s nie działa z Roland VA-7, buczenie, inne działają

chalupka1980 13 Lut 2012 18:47 2101 7
REKLAMA
  • #1 10540838
    chalupka1980
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Kupiłem ostatnio mikrofon Sehnheiser e-815s, używkę w bardzo dobrym stanie. W celu sprawdzenia podłączyłem go przewodem XLR-Jack pochodzącym z innego mikrofonu pod wejście mikrofonowe w instrumencie Roland VA-7. Niestety nie działa -słychać tylko buczenie. Inne mikrofony (Alphard ETP600s, Shure PG58) działają, a Sehnheiser nie. Próbowałem również sygnał przesłać przez mikser Elmuz MX-8 do wejść liniowych w instrumencie -efekt ten sam. Czy jest uszkodzony, czy wymaga innego podłączenia?
  • REKLAMA
  • #2 10542231
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Jeśli na tym kablu prawidłowo działają inne mikrofony dynamiczne, to Sennheiser też powinien. Jak słychać buczenie, to gdzieś jest zwarcie lub przerwa. Albo zwróć, albo spróbuj zajrzeć do środka.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 10543351
    chalupka1980
    Poziom 15  
    Jest z nim o tyle trudniej, ze jest go ciężko rozbebeszyć -nie wiem jak wyjąc wkładkę, by jej nie uszkodzić. Zdjąłem siatkę i miernikiem sprawdziłem przejścia między pinami wtyku i punktami lutowania przy wkładce.

Mikrofon Sehnheiser e-815s nie działa z Roland VA-7, buczenie, inne działają

I tak -inne mikrofony mają łączenia:
    pin 2 -sygnał
    pin 1 -masa

Sehnnheiser natomiast:
    pin 2 -sygnał
    pin 3 -masa

Po przelutowaniu przewodu działa, ale w porównaniu do reszty mikrofonów, które posiadam bardzo cicho. Gdzie tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #4 10543503
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Gwoli jasności. W standardzie łączenia XLR:
    pin 1 jest masą - ekranem, przez niego nie "płynie" sygnał. Jest on najwyżej połączony z metalową obudową mikrofonu.
    Pin 2 i pin 3, są to styki sygnałowe. Mikrofon dynamiczny jest zbudowany z cewki, i to są właśnie końce cewki. Masy na cewce nie ma.
    Takie połączenie zapewnia neutralność mikrofonu na zasilanie Phantom. Bo jeżeli występuje, cała cewka ma potencjał ok 48V względem masy - obudowy.

Reasumując Sehnnheiser ma dobre połączenie. Przy pomiarze rezystancji, powinna wychodzić wartość ok 400-800Ohm pomiędzy pin 2 i 3. Pomiar z pinem 1 powinien wykazywać przerwę. Jeżeli jest inaczej, mikrofon jest wewnętrznie podłączony niepoprawnie. Byćmoże też wina okablowania. Sprawdź w jaki sposób jest połączony kabel.
    XLR->jack TS powinien być podłączony: pin2 - Końcówka, Pin 3 i ewentulanie zwarty z pin 1 - obudowa masy
  • REKLAMA
  • #6 10543963
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    Skoro między 2 i 3 jest zwarcie czyli 0om, to znaczy że mikrofon jest zepsuty.
  • #7 10544505
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Albo jest wyciszony jest przełącznikiem. Bo przełącznik zwiera właśnie pin 2 i 3. Być może jest uszkodzony przełącznik (kontrakton) i cały czas zwiera.

pomiędzy 2 i 1, oraz 3 i 1 ma być przerwa.
  • #8 10545520
    chalupka1980
    Poziom 15  
    Czy ktoś miał do czynienia z takim mikrofonem? Siłą rzeczy, żeby dostać się do przełącznika muszę wymontować wkładkę, a nie wiem jak. Próbowałem siłą ręki, ale wyjść nie chce, boje się by nie urwać niczego. Chciałbym również naocznie zobaczyć jak jest polutowany w środku, lecz chciał nie chciał wkładkę trzeba wyjąć.
    Tak jak napisałem wyżej mikrofon działał po przelutowaniu kabla, ale bardzo cicho. Dziś podłączyłem go XLR-XLR do powermiksera i również działał ciszej od innych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił mikrofon Sennheiser e-815s, który nie działał z instrumentem Roland VA-7, generując jedynie buczenie. Inne mikrofony, takie jak Alphard ETP600s i Shure PG58, działały poprawnie. Po sprawdzeniu połączeń XLR, okazało się, że mikrofon ma zwarcie między pinami 2 i 3, co sugeruje uszkodzenie. Po przelutowaniu kabla mikrofon działał, ale z niskim poziomem głośności. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie przełącznika, który mógł zwierać sygnał. Wymaga to dalszej diagnostyki, w tym dostępu do wkładki mikrofonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA