logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka GRACJA to szmelc. Dyskusja na temat jakości sprzętu.

PS 663S BIO 26 Gru 2004 13:55 6391 14
REKLAMA
  • #1 1087679
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    witam na forum chciałbym poruszyć temat który od dawna mnie nurtuje
    otóż byłem kiedyś posiadaczem pralki POLAR GRACJA i uważam że jest to kompletny złom . miałem dużo innych pralek, były to
    PS 663S BIO ma 24 lata i działa do dziś, PS 663P BIO ma 21 lat i do niedawna działała, LUNA 385E MA 16 LAT że jest lepsza od niektórych nowych, ARETUZA ma 13 lat i od nowości nic nie było przy niej robione,
    DIANA P-565A 21 LAT działa idealnie, natomiast dwie GRACJE wyrzucałem zaraz na drugi dzień, jedna miała siedem lat i do naprawy, silnik, łożyska, programator , zbiornik i wiele innych. uważam też że dopóki WHIRLPOOL nie przejął POLARU produkowane pralki były o niebo lepsze ( z wyjątkiem GRACJI) a najlepsze pralki to PS 663S BIO bez przekaźnika do grzałki który co chwilę się psuje i DALIA PDH 885 której posiadaczem jestem obecnie. pozdro dla wzzystkich i sorry za długi pos[/code]
    (!!!!!!) - ozdobnik?[h]
  • REKLAMA
  • #2 1087731
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    Ja mam inne zdanie o Gracji,posiadam ją 9 lat i jeszcze nic przy niej nie robiłem i nie zapowiada się na to. :multi:

Pytanie:czy 24 lata temu były juz produkowane pralki automatyczne :sm5:
  • #3 1087763
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Danieloos napisał:

Nie tylko produkowane, ale niektóre już złomowane z powodu zużycia.
  • REKLAMA
  • #4 1087990
    rumpel
    Poziom 26  
    Ocena: 92
    zayzayer napisał:
    Danieloos napisał:

Nie tylko produkowane, ale niektóre już złomowane z powodu zużycia.

A niektóre trzydziestoparoletnie POLARY pracują do dzisiaj.
  • Pomocny post
    #5 1087991
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 1088500
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    pierwszy POLAR PS 663 BIO wyprodukowali w 1971 roku na licencji GORENJE, miały one jugosławiański programator i dwie kontrolki

Dodano po 1 [minuty]:

skryn- poprostu zajmuje się naprawą tego sprzętu[/b]
  • REKLAMA
  • #7 1088594
    rumpel
    Poziom 26  
    Ocena: 92
    skryn napisał:
    :arrow: PS 663S BIO A co, chcesz załozyć jakiś antykwariat? Tyle tego...

:arrow: rumpel Najstarszy POLAR PS 663 może posiadać wiek 31 latek (rocznik 1973).

Pozdrawiam.

Pamiętam.Z programatorem PG111.
  • REKLAMA
  • #8 1089212
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    apropos, czy francuski programator TYPE 88713055 można zamienić na programator PREDOM-TERMET 770Z ?Bo wysiadł mi programator w pralce PS 663S BIO a tego francuskiego CROUZET'a w żadnym sklepie nie ma
    danieloos- poczekaj kilka(naście) lat aż ci zbiornik przerdzewieje albo stanie programator :)
  • #9 1089258
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    PS 663S BIO napisał:
    czy francuski programator TYPE 88713055 można zamienić na programator PREDOM-TERMET 770Z ?

Oczywiście, że można, tylko troche trzeba zmienić instalację (mostki programatora) i warto też zmienić cyferblat, bo niektóre programy są lekko obok. Czarnej skrzyneczki "bio" nie podłączasz.

Jest tylko jeden problem. Pralka ma 29 lat w związku z tym, czy na taką przeróbkę masz zgodę konserwatora zabytków?
  • #10 1089282
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    PS 663S BIO napisał:

danieloos- poczekaj kilka(naście) lat aż ci zbiornik przerdzewieje albo stanie programator :)

Nie wątpie,ale juz powoli mam w planach zmienić pralke,wydaje mi się,że tak trzeba się cieszyć jak taki sprzęt pracuje bez awaryjnie np. 10 lat.
    Stare są dobre, tylko wino i skrzypce.
  • #11 1089291
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    16 Sie 2004 14:09 Re : Dziura w bębnie pralki
    afticn napisał :
    GRACJA.--- i ZNAK TERAZ POLSKA.smiechu warte,rozkrecilem pralke na czesci pierwsze,w srodku jedna wielka rdza producent pralki powinnien się wstydzic. W miejsce dziury wspawiem łate z nierdzewki o grubosci 2 mm. do ktorej dospawam mocowanie amortyzatora.Nawiasem mowiac nigdy bym nie przypuszczał ze po 10 latach zastane w srodku takie zgliszcze,praktycznie wszystko było by do wymiany.Znam z otoczenia pralki wloskie 25 letnie które chodza po dzis dzien-bezawaryjnie.W SERWISIE koszt bebna i robocizna 400 zl to juz jest szczyt smiechu.Przystepuje do dalszej czesci naprawy,czeka mnie spawanie. Pozdrawiam.
    czy ktoś to może czytał?

Dodano po 5 [minuty]:

zayzayer-jakiego konserwatora zabytków
    przecież ,, niektóre trzydziestoparoletnie polary pracują do dziś " a powinny już stać w muzeum ]:>
  • #12 1089606
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1548
    PS 663S BIO napisał:
    pierwszy POLAR PS 663 BIO wyprodukowali w 1971 roku na licencji GORENJE, miały one jugosławiański programator i dwie kontrolki

Dodano po 1 [minuty]:

skryn- po prostu zajmuje się naprawą tego sprzętu[/b]

PS 663S BIO napisał:
    apropos, czy francuski programator TYPE 88713055 można zamienić na programator PREDOM-TERMET 770Z ?Bo wysiadł mi programator w pralce PS 663S BIO a tego francuskiego CROUZET'a w żadnym sklepie nie ma
    ...........

[quote="PS 663S BIO"]witam na forum chciałbym poruszyć temat który od dawna mnie nurtuje
    otóż byłem kiedyś posiadaczem pralki POLAR GRACJA i uważam że jest to kompletny złom . miałem dużo innych pralek, były to
    PS 663S BIO ma 24 lata i działa do dziś, PS 663P BIO ma 21 lat i do niedawna działała, LUNA 385E MA 16 LAT że jest lepsza od niektórych nowych, ARETUZA ma 13 lat i od nowości nic nie było przy niej robione,
    DIANA P-565A 21 LAT działa idealnie, natomiast dwie GRACJE wyrzucałem zaraz na drugi dzień, jedna miała siedem lat i do naprawy, silnik, łożyska, programator , zbiornik i wiele innych. uważam też że dopóki WHIRLPOOL nie przejął POLARU produkowane pralki były o niebo lepsze ( z wyjątkiem GRACJI) a najlepsze pralki to PS 663S BIO bez przekaźnika do grzałki który co chwilę się psuje i DALIA PDH 885 której posiadaczem jestem obecnie. pozdro dla wzzystkich i sorry za długi pos[/code]

Witam.
    1.Skoro zajmujesz się naprawą tego sprzętu a nie przerabiałeś przeróbki programatora Crouzet na Predom 770Z, to może zostaw te egzemplarze jednak konserwatorom zabytków.
    2.Modele z logo Polar-u po przejęciu przez Whirlpool-a mają dopiero po około 2-3lata to nie porównuj ich do Gracji.
    3.Porównywanie przez Ciebie Diany do pozostałych modeli Polaru nie jest wcale na miejscu dlaczego :?: - pomyśl.
    Pozdrawiam ciepło.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #13 1089949
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    nie wiem dlaczego porównywanie DIANY do innych modeli POLARU nie jest na miejscu ( dlatego że DIANA i jej poprzedniczka P-565 były produkowane na licencji BLOMBERG, albo dlatego że mają zbiornik z nierdzewki) wytłumacz mi to bo naprawdę nie rozumiem :)
  • #14 1090139
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 1090494
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    i właśnie dlatego są lepsze od innych, również pozdrawiam :D :) :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy jakości pralek marki POLAR, ze szczególnym uwzględnieniem modelu GRACJA, który jest oceniany jako sprzęt niskiej jakości i awaryjny. Użytkownik wskazuje na liczne usterki w GRACJI, takie jak problemy z silnikiem, łożyskami, programatorem i zbiornikiem, co skutkowało koniecznością szybkiej wymiany urządzenia. W przeciwieństwie do tego, inne modele POLAR, takie jak PS 663S BIO, PS 663P BIO, LUNA 385E, ARETUZA oraz DIANA P-565A, charakteryzują się długą żywotnością i niezawodnością, niektóre działają bezawaryjnie nawet ponad 20 lat. Wspomniano, że pralki produkowane przed przejęciem POLARU przez WHIRLPOOL były generalnie lepsze, z wyjątkiem modelu GRACJA. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące programatorów – wymiany francuskiego programatora TYPE 88713055 na polski PREDOM-TERMET 770Z w modelu PS 663S BIO, co wymaga modyfikacji instalacji i cyferblatu. W dyskusji pojawiły się także uwagi o korozji i kosztach naprawy zbiornika w GRACJI oraz porównania do innych, starszych pralek włoskich, które są bardziej trwałe. Model DIANA wyróżnia się zastosowaniem zbiornika ze stali nierdzewnej i licencją BLOMBERG, co wpływa na jego wyższą jakość. Ogólnie dyskusja podkreśla różnice w trwałości i jakości poszczególnych modeli POLAR oraz wpływ zmian właścicielskich na jakość produkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA