logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykorzystać sygnał FT w nadajniku GPRS T2? Alarm czy zapis zdarzeń?

jkm73 16 Lut 2012 18:18 3636 10
REKLAMA
  • #1 10554965
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    Witam,chciałem podpytac jak wykorzystujecie sygnqł ft w nadajniku gprs t2.Czy dajecie na centrale i wywołuje alarm czy raczej tylko zapis w zdarzeniach?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10576563
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    Lepiej jest by wywoływał alarm techniczny i informował użytkownika o problemie z monitoringiem przez GPRS T2 . Użytkownik wtedy zadecyduje co robić ? uzbrajać czy interesować się jaka jest przyczyna braku transmisji.
  • REKLAMA
  • #3 10774650
    kokesz
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Witam ja znów mam pytanie dlaczego mój moduł nie wysyła mi sms z powiadomieniem braku zasilania 230v a opcja ta jest zaznaczona z góry dziękuje za pomoc. A i bym zapomniał czemu dostaje sms od modułu o treści CLIP FAILLED
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10777178
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 315
    kokesz napisał:
    Witam ja znów mam pytanie dlaczego mój moduł nie wysyła mi sms z powiadomieniem braku zasilania 230v a opcja ta jest zaznaczona z góry dziękuje za pomoc. A i bym zapomniał czemu dostaje sms od modułu o treści CLIP FAILLED

1. Pewnie masz wpisany czas w opóźnieniu na 00:00, wtedy T2 nie wysyła komunikatów o braku 230V.
    2. Moduł nie może wysłać CLIP'a :)

jkm73 napisał:
    Witam,chciałem podpytac jak wykorzystujecie sygnqł ft w nadajniku gprs t2.Czy dajecie na centrale i wywołuje alarm czy raczej tylko zapis w zdarzeniach?

Zależy jaka centrala...
    np. Integra ma w opcjach wejść "Techniczne - awaria GSM", po naruszeniu wejścia manipulator sygnalizuje awarię... :)
  • #6 10779903
    kokesz
    Poziom 17  
    bhtom dziś znalazłem kawałek czasu no i wreszcie mogę wysłać te ustawienia jak pisałeś powyżej.
    Jak wykorzystać sygnał FT w nadajniku GPRS T2? Alarm czy zapis zdarzeń? Jak wykorzystać sygnał FT w nadajniku GPRS T2? Alarm czy zapis zdarzeń?Jak wykorzystać sygnał FT w nadajniku GPRS T2? Alarm czy zapis zdarzeń?
  • #8 10780240
    NTI-NT
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam

co do clip failed to zacytuje:
    – jeżeli zaznaczone jest pole „Potwierdzenie”, a odebranie transmisji testowej CLIP nie zostanie potwierdzone, moduł może wysłać wiadomość SMS o treści „CLIP failed” na wybrany numer telefonu.
  • #9 10780321
    kokesz
    Poziom 17  
    To co co trzeba zrobić żeby GSM nie wysyłał mi sms ze clip failled. I troszkę kosztowne to jest bo w ciągu paru godzin potrafiło wysłać do mnie 600 sms i kartę do zera wyczyścić a w instrukcji pisało że jeśli wiadomość Clip ma być darmowa nie należny odbierać połączenia od GSM może ja coś źle rozumuje. A co do wiadomości o braku zasilania AC to już Miwhoo napisał ale nie miałem kiedy połączyć GSM z komputerem.
  • REKLAMA
  • #10 10780424
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Potwierdzenie CLIP-a to odrzucenie połączenia, a nie odebranie rozmowy od modułu. Jeśli masz ilość powtórzeń ustawioną na 1, to w czasie 1 dzwonka CLIP musisz potwierdzić (odrzucając połączenie). Jeśli nie potwierdzisz CLIP-a moduł wysyła sms-a.
    Ustaw sobie transmisję testową nie na CLIP-a tylko na sms-a w odstępie 1 dnia.
    Pozdrawiam.
  • #11 10831666
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    Dziękuje panowie za odpowiedzi.Mam jeszcze jedno pytanie w temacie zasięgu gsm :)
    Otóż na jednej z ostatnich robót mam problem z zasięgiem gsm (karta play) . Nie mam za bardzo mozliwości "latania" z modułem po budynku. Myśle nad wystawieniem anteny na dach. Jednak orginalna antena satela z przewodem ma ok 1,5 metra a dla mnie to za mało. I teraz zastanawiam się czy dokupić złącza do posiadanej standardowej anteny i przy pomocy przewodu koncentrycznego wykonać przedłuzacz czy może dokupić tą antene z przedłużonym przewodem , przeciąć go i wstawic dodatkowy odcinek.Nie wiem co będzie lepsze i czy poprawi to zasięg (tłumienie przewodu).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wykorzystania sygnału FT w nadajniku GPRS T2. Użytkownicy sugerują, że lepiej jest ustawić sygnał FT tak, aby wywoływał alarm techniczny, co pozwala użytkownikowi na podjęcie decyzji o dalszych działaniach w przypadku problemów z transmisją. Wskazano również na możliwość zapisania zdarzeń, ale alarmowanie o awarii może być bardziej efektywne. Pojawiły się pytania dotyczące problemów z wysyłaniem powiadomień SMS o braku zasilania oraz błędów związanych z CLIP. Użytkownicy dzielili się również informacjami na temat konfiguracji modułu oraz zasięgu GSM, sugerując m.in. użycie anteny z przedłużonym przewodem w celu poprawy sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA