logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel GPRS-T2 - brak SMS i CLIP na drugi numer podczas alarmu

Mientek007 21 Gru 2015 20:37 2640 11
REKLAMA
  • #1 15259822
    Mientek007
    Uczeń
    Ocena: 9
    Witam.
    Programowałem znajomemu moduł T-2 (do centrali Ca-4, która chroni taki większy warsztat).

Dzisiaj znajomy mi powiedział, że coś jest nie tak, ponieważ gdy włączył się alarm nie dostał sms-a, tylko powiadomienie CLIP (dzwonienie). Natomiast do drugiego numeru na liście w ogóle nie dzwoniło.

Wstawiam na forum program z modułu GPRS-T2.
    moduł ma jedno zadanie- podczas alarmu na 3 numery wysłać sms i clip. Nic więcej.

Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy w programie jest coś nie tak, że nie wysłał sms a na drugi numer nie było clip-a.

Co może być przyczyną?

pod tym linkiem można pobrać program z GPRS-T2
    Link
  • REKLAMA
  • #2 15259832
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Lepiej zamieść zrzuty ekranowe. Będzie szybciej, wygodniej i bezpieczniej.
  • #3 15259865
    Mientek007
    Uczeń
    Satel GPRS-T2 - brak SMS i CLIP na drugi numer podczas alarmu Satel GPRS-T2 - brak SMS i CLIP na drugi numer podczas alarmu Satel GPRS-T2 - brak SMS i CLIP na drugi numer podczas alarmu Satel GPRS-T2 - brak SMS i CLIP na drugi numer podczas alarmu
  • REKLAMA
  • #4 15259897
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Konfiguracja wygląda na ok. Proponuję przyjrzeć się diodom w GPRS-T2 co sygnalizują (np. dioda "B" miga, gdy jest wysyłany SMS.. ale szczegóły w instrukcji).
    Znaki specjalne (jak wykrzyknik "!") generalnie są akceptowalne, ale dobra praktyka jest taka, żeby nie stosować takich wynalazków (tylko czysty tekst, bez ą, ę, %, # itd.).

Inna sprawa, spróbować z inną kartą SIM (tylko nie play). Pamiętać o podmianie centrum SMS, chociaż w nowych modułach ten numer automatycznie jest ściągany z sim.
    Konfiguracja wejścia Z1 modułu (500ms, powrót 5s) wygląda tak, jakby była robiona po omacku, bez wiedzy co do czego służy. Domyślne ustawienia są ok, a zwiększenie czułości do 500ms niestety nie sprawi, że moduł będzie lepiej działał z centralą.
  • #5 15259945
    Mientek007
    Uczeń
    Rozumiem, dziękuję za uwagi.

Korzystając z okazji, mam jeszcze dwa pytania odnoście modułu T-2

Mianowicie, mam zadeklarowane 3 numery.
    Czy podczas alarmu moduł T-2 bezwzględnie na każdy z numerów będzie dzwonił i wysyłał sms?
    Gdzieś kiedyś czytałem w internecie (aczkolwiek niepotwierdzone info), że jeśli pierwszy numer na który dzwoni moduł odrzuci połączenie (dla modułu odrzucenie połączenia to potwierdzenie) to podobno na następne numery (T2, T3 i T4 nie dzwoni i nie wysyła sms- no chyba że się nie odrzuci połączenia).
    Niestety nie mam aktualnie dostępu do modułu, więc nie sprawdzę, a chciałbym z ciekawości wiedzieć jak t z tym jest? Czy to prawda?

I jeszcze jedno małę pytanko. Zakładka "Transmisje testowe, sterowanie", okienko "Ustawienia CLIP".
    Czy te okienko tyczy się ogólnie całego CLIP'a, czy tylko CLIP'a jeśli chodzi o transmisje testowe?
  • #6 15261527
    GregZorbaEmmanuelYork
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Mientek007 napisał:
    Co może być przyczyną?
    Masz zaprogramowane ograniczenie 10 powiadomień na 24h, nie zostały przypadkiem przekroczone ?
  • REKLAMA
  • #7 15262014
    Mientek007
    Uczeń
    Nie, nie zostały przekroczone gdyż to był jeden przypadkowy alarm.

Czy ktoś były w stanie odpowiedzieć na pytania, które zamieściłem w poscie wyżej?
    POzdrawiam
  • #8 15262485
    setup
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Przed numerami do powiadamiania wpisz numer kierunkowy.
    Mientek007 napisał:
    Czy te okienko tyczy się ogólnie całego CLIP'a, czy tylko CLIP'a jeśli chodzi o transmisje testowe?

Jest to tabela ustawień która odnosi się do numerów powiadomień,
    na które wysyłane są transmisje testowe CLIP.
  • REKLAMA
  • #9 15263447
    Mientek007
    Uczeń
    Ponawiam pytanie, które zadałem wcześniej.
    Czy ktoś jest w stanie na to odpowiedzieć?

"Czy podczas alarmu moduł T-2 bezwzględnie na każdy z numerów będzie dzwonił i wysyłał sms?
    Gdzieś kiedyś czytałem w internecie (aczkolwiek niepotwierdzone info), że jeśli pierwszy numer na który dzwoni moduł odrzuci połączenie (dla modułu odrzucenie połączenia to potwierdzenie) to podobno na następne numery (T2, T3 i T4 nie dzwoni i nie wysyła sms- no chyba że się nie odrzuci połączenia).
    Niestety nie mam aktualnie dostępu do modułu, więc nie sprawdzę, a chciałbym z ciekawości wiedzieć jak t z tym jest? Czy to prawda?"

Pozdrawiam
  • #10 15263472
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Mientek007 napisał:
    Czy podczas alarmu moduł T-2 bezwzględnie na każdy z numerów będzie dzwonił i wysyłał sms?

Powinien.
    Mientek007 napisał:
    Niestety nie mam aktualnie dostępu do modułu, więc nie sprawdzę, a chciałbym z ciekawości wiedzieć jak t z tym jest? Czy to prawda?"

Zdarzało się tak kiedyś gdy centrala podłączona była do analogowej linii telefoniczne i miała zamontowany moduł SM-2.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 15264249
    Mientek007
    Uczeń
    Czyli rozumiem że moduł T2 niezależnie od tego, czy ktoś połączenie odrzuci czy nie, zawsze dzwoni i wysyła sms'y na wszystkie numery na liście?
  • #12 15267806
    wexors
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    takie głupie pytanie z mojej strony, czy na karcie są jeszcze srodki do wykonywania połączeń ? byc może na karcie zostało kilka groszy, nie wystarczająco żeby wysłać smsa ale wystarczyło na CLIP ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z modułem GPRS-T2, który nie wysyła SMS-ów ani nie wykonuje połączeń CLIP na drugi numer podczas alarmu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie diod sygnalizacyjnych, konfiguracji numerów oraz ewentualnych ograniczeń w liczbie powiadomień. Pojawia się również pytanie o to, czy moduł T-2 zawsze dzwoni i wysyła SMS-y na wszystkie numery, nawet jeśli pierwszy numer odrzuci połączenie. Użytkownicy podkreślają znaczenie poprawnej konfiguracji oraz sprawdzenia stanu karty SIM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA