logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Półautomat spawalniczy Silverline 282562 - usprawnienie konstrukcji

lukas2305 17 Lut 2012 18:18 3940 2
  • #1 10559400
    lukas2305
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.
    Niedawno udało mi się za grosze kupić migomat Silverline 282562 na drut samoosłonowy (dokumentacja w Linku ). Jest to sprzęt raczej z dolnej półki więc prosiłbym kolegów o pomoc w modernizacji. Spawy wychodzą nawet dobre choć pryska nieprzeciętnie.
    Po otwarciu obudowy nie znalazłem mostka prostowniczego strony wtórnej. W związku z tym pytanie: czy mogę dołożyć mostek i dławik? Będą się z tym wiązały jakieś dodatkowe modyfikacje? I w jaki sposób oblicza/dobiera się dławik?
    Również regulacja prądu spawania jest, delikatnie mówiąc, licha. Czy zastosowanie jednofazowego reg. prądu jest w tej spawarce możliwe?
    Z góry dziękuje za pomoc :D .
  • #2 10565236
    grzegorzbr2
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Witam, przy spawaniu drutem samoosłonowym wystarczy napięcie zmienne. Do spawania drutem bez proszku osłonowego [ drut miedziowany ] musi być napięcie stałe [ mostek prostowniczy ] oraz gaz osłonowy np. CO2 , trzeba też zamontować elektrozawór. Dławik za mostkiem poprawia indukcyjność [ mniejsze odpryski przy spawaniu]
  • #3 10566681
    lukas2305
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    chciałbym właśnie w późniejszym czasie przystosować tą spawarkę do drutu miedziowanego, jednak chciałem się upewnić czy zastosowanie mostka nie wpłynie negatywnie a może właśnie polepszy spawanie drutem samoosłonowym.
REKLAMA