logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD scorpio blue - Dysk spowolniony do granic możliwości

fabregas04 18 Sie 2014 17:58 1755 11
REKLAMA
  • #1 13887751
    fabregas04
    Poziom 8  
    Witam! Kilka dni temu z nerwów uderzyłem ręką w laptopa ( dość mocno ). Laptop działał przez jakiś czas ale gdy zamknąłem pokrywę laptopa a po jakimś czasie otworzyłem ją, ukazał się czarny ekran, zero reakcji mimo że laptop pracował. Podczas ponownego uruchomienia w nieskończoność ładuje się startup repair ( zostawiłem na całą noc, zero skutku) Doszedłem do tego że jest to wina dysku ( bios go widzi) więc zacząłem kombinować co jest nie tak . Otworzyłem dysk. Rys żadnych nie widać. Podczas pracy dysk wydaje inne niż do tej pory dźwięki. W serwisie pracownik podłączył dysk, używając programu ( nie chciał zdradzić nazwy) i stwierdził że dane są widoczne ale ich odczyt trwa strasznie długo a przywrócenie danych trwałoby kilkanaście godzin.
    Czy jest jakakolwiek nadzieja że jest to wina elektorniki?
    Właśnie wypalam mhdd, wrzuce zdjęcia za kilka godzin.
    Dodam jeszcze że gdy chciałem użyć funkcji recovery, wyskakuje "a disk read error occurred".

Jak potrzeba jakichkolwiek zdjęć, od razu wrzucę.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 13887766
    domio33
    Poziom 28  
    Ocena: 56
    Podaj screen z crystal disk info.
  • REKLAMA
  • #3 13887779
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    fabregas04 napisał:
    Otworzyłem dysk. Rys żadnych nie widać.

Rozumiem, że to żart? O dysku już zapomnij a co do danych to będzie duży problem. Jak dostały się tam drobinki kurzu to odzysk będzie bardzo czasochłonny o ile w ogóle możliwy. Mogła uszkodzić się głowica.
  • #4 13887783
    fabregas04
    Poziom 8  
    Problem w tym że nie mogę odpalić windowsa. Dlatego też własnie bootuje cd z mhdd

Dodano po 4 [minuty]:

maurycy123 napisał:
    fabregas04 napisał:
    Otworzyłem dysk. Rys żadnych nie widać.

Rozumiem, że to żart? O dysku już zapomnij a co do danych to będzie duży problem. Jak dostały się tam drobinki kurzu to odzysk będzie bardzo czasochłonny o ile w ogóle możliwy. Mogła uszkodzić się głowica.

Źle to ująłem. Chodzi mi że odkręciłem elektronikę i żadnych rys czy czegoś podobnego tam nie widać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 13887816
    fabregas04
    Poziom 8  
    Ok , wypalę na płytkę i dam znać

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Podczas bootowania, laptop sie wylacza :/ Do wypalenia potrzeba jakiegos programu?

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

ok, spalilem 4 plyty ale 5 dziala, w zalaczniku dodaje to co wyszlo
    Załączniki:
    • WDC_WD5000BEVT-35A0RT0-2014-08-18.txt (8.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 13889070
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Może dysk da się uratować.
    Najpierw kopia posektorowa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2592140.html#12436492
    Potem odzysk danych
    DMDE
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2341359-30.html
    testdisk
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2339563-30.html#11121418
    photorec
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2863703-30.html#13811115
    Po odzyskaniu danych zerowanie dysku i ponowny odczyt SMART
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2472876.html#11803757
    Jeżeli SMART po zerowaniu będzie ok to przywrócenie zawartości dysku z kopi.
    Pozdrawiam
  • #8 13891337
    fabregas04
    Poziom 8  
    witam i dziekuje linuks za wskazowki. Wlasnie wrocilem z pracy i biore sie za naprawe jednak mam jedno pytanie - ile wazy kopia posektorowa i gdzie mam ja zapisac ?

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

Dodam, ze wszystko co potrzebne juz odzyskalem wiec teraz tylko zalezy mi na uratowaniu dysku :)

Dodano po 3 [godziny] 17 [minuty]:

ok, wyzerowałem dysk ( przy okazji recovery takze :d ) a o to obecny SMART:
    Jakies zabiegi sa jeszcze konieczne czy moge juz probowac stawiac system?
    Załączniki:
    • WDC_WD5000BEVT-35A0RT0-2014-08-20.txt (8.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 13891717
    linuks
    Spec od komputerów
    Niestety liczba niestabilnych sektorów wzrosła. W tym stanie dysk będzie zawieszał system i mulił i gubił dane..
    Można spróbować jeszcze raz wyzerować. Parametr 197 musi być 0.
    Pozdrawiam
  • #10 13894517
    fabregas04
    Poziom 8  
    Wcześniej używałem funkcji "Erase Disk" gdyż podczas używania komendy ddrescue wyskakuje error " ddrescue: write error: Input/output error". Czy obydwa zerowania sa identyczne ?

Dodano po 2 [godziny] 59 [minuty]:

Dokladniej dzieje sie cos takiego
    Załączniki:
    • WD scorpio blue - Dysk spowolniony do granic możliwości DSC_0001.jpg (2.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 13894663
    fabregas04
    Poziom 8  
    Dokładniej dzieje się coś takiego.
  • #12 13902350
    linuks
    Spec od komputerów
    Zerowanie polega na zapisaniu wszystkich sektorów dysku zerami niezależnie od programu który użyjemy. W przypadku błędów logicznych zerowanie może pomóc.
    Błąd wejścia/wyjścia niestety. Spróbuj jeszcze zerowania w DMDE. Nie masz nic do stracenia. Dysk do wymiany.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem WD Scorpio Blue, który po uderzeniu w laptopa przestał działać prawidłowo. Laptop nie uruchamia systemu operacyjnego, a podczas próby naprawy pojawia się czarny ekran oraz komunikat o błędzie odczytu dysku. Użytkownik otworzył dysk, nie zauważył widocznych uszkodzeń, ale dysk wydaje niepokojące dźwięki. W serwisie stwierdzono, że dane są widoczne, ale ich odczyt trwa długo. Użytkownik podejmuje próby odzyskania danych i zerowania dysku, jednak liczba niestabilnych sektorów wzrasta, co może prowadzić do dalszych problemów z systemem. Użytkownicy forum sugerują wykonanie kopii posektorowej, użycie narzędzi takich jak DMDE oraz testdisk, a także ostrożność przy uruchamianiu dysku, aby nie pogorszyć sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA