logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć czujnik ruchu z wyłącznikiem, by działały razem?

krafal1009 27 Lut 2012 14:12 8518 16
  • #1 10605810
    krafal1009
    Poziom 10  
    Witam;
    poszukuję informacji o możliwości połączenia czujnika ruchu ze zwykłym wyłącznikiem - a dokładniej:
    wchodząc do pomieszczenia światło jest załączane z czujki ruchu (to proste :)); wychodząc z pomieszczenia oczywiście zadzała czujnik ruchu i odetnie napięcie ale dodatkowo chciałbym zgasić światło wyłącznikiem (też w sumie nie trudne :)). Problem w tym co zrobić lub co dodać do odbwodu aby przy ponownym wejściu do pomieszczenia (gdy wcześniej zgasiliśmy światło wyłącznikiem) zadziałał czujnik ruch i podał napięcie na żarówkę.
    Proszę o pomoc.
  • #2 10605882
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6725
    Zostawić tak jak jest i nie kombinować.
  • #3 10605897
    krafal1009
    Poziom 10  
    no ale przecież nie na tym rzecz polega ... trzeba sobie ułatwiać życie :) oczywiście można zostawić sam czujnik ruchu ale co jeżeli chcemy mieć zgaszone światło ? :) ...
  • #4 10605969
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Są gotowe moduły z czujnikiem ruchu montowane zamiast zwykłego przycisku naściennego. Moduł taki posiada przełącznik wyboru trybu pracy:
    - światło całkowicie wyłączone
    - światło włączone na stałe
    - światło włączane czujnikiem ruchu na określony czas

Spotkałem się też z tego typu modułem wyposażonym dodatkowo w mikrofon działający równolegle z czujnikiem ruchu.

Popytaj w hurtowni elektrycznej. Na 100% coś takiego mają.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #5 10606004
    krafal1009
    Poziom 10  
    Pomysł pewnie fajny ale ... dość kosztowny i chyba nie w 100% to czego szukam. Słyszałem, że można coś takiego zrobić przy pomocy przekaźnika ale nie do końca wiem jak ...
  • #6 10607602
    marian_em
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    Włącznik dzwonkowy + przekaźnik czasowy, rozwiązanie proste tylko ma swoje wady - jeśli styk NC przekaźnika wepniemy w szereg z żarówką, to czas załączenia czasówki musi być dłuższy niż podtrzymanie czujnika ruchu, wtedy czujnik ruchu będzie "odcięty" od żarówki do czasu wyłączenia czasówki. Drugie rozwiązanie to odcinanie zasilania czujnikowi ruchu, tu czasu nie trzeba aż tyle co poprzednio tyle że po "powrocie" napięcia zasilania czujnik ruchu prawdopodobnie włączy się na krótki czas (autoadaptacja :] ).
    Jest trzecia opcja (najpewniejsza) tylko wymaga rozebrania czujki i stwierdzenia empirycznie czy będzie działać, mianowicie jakieś chińskie czujki (kanlux?) dało się wyłączać w ten sposób, że zwierało się potencjometr od ustawiania czasu i czujka "myślała" że czas ma ustawiony około 0 sekund :)
  • Pomocny post
    #7 10608130
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10608427
    krafal1009
    Poziom 10  
    pytanie do "lordpakernik'a"- jakiesgo rodzaju ma być wyłącznik - dzwonkowy ? Czy byłbyś w stanie podesłać mi schemat poglądowy ?
  • #9 10608875
    pepson
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam
    Może taki pomysł będzie pomocny:

Przyciskiem (dzwonkowym) spowodujemy załączenie
    przekaźnika, tym samym wyłączymy zasilanie żarówki.
    Taki stan blokady będzie podtrzymywany przez czujnik ruchu.
    Dopiero po wyłączeniu zasilania (przez czujnik) przekaźnik puści
    i umożliwi załączenie światła przy następnym pobudzeniu czujnika.

Nie jest to doskonałe, ponieważ jeżeli ręcznie zgasimy światło
    to do czasu wyłączenia się czujnika nie włączymy światła
    Można ewentualnie dodać drugi przycisk rozwierający obwód cewki przekaźnika.
  • Pomocny post
    #10 10609221
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10609449
    krafal1009
    Poziom 10  
    super dzięki .. w weekend przetestuję :)
  • #12 10610048
    Arhiminikleopotoczerepete
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Niestety radość jest chyba trochę przedwczesna.
    W tym układzie naciśnięcie przycisku nie spowoduje żadnej reakcji przekaźnika bo w tym czasie napięcie na nim jest podtrzymywane przez czujkę ruchu.
  • #13 10610561
    tehaceole

Poziom 28  
    "W tym układzie naciśnięcie przycisku nie spowoduje żadnej reakcji przekaźnika bo w tym czasie napięcie na nim jest podtrzymywane przez czujkę ruchu"
    Musiałeś pomylić styki NO z NC w przekaźniku. To na 100% zadziała zgodnie z opisem autora rysunku.

A może coś takiego?

Przycisk monostabilny S spowoduje odcięcie zasilania od czujnika ruchu - wyłączenie przed zadanym czasem. Stałe wciśnięcie przycisku można wykorzystać do trwałego zablokowania światła (np. przycisk bistabilny). Ideałem byłoby znalezienie przycisku normalnie zwartego (zamiast pomocniczy przekaźnik), ale nie wiem czy są takie dostępne w w handlu (poza rozwiązaniami przemysłowymi).
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #14 10610677
    Poziom 12  
    [/quote]
    tehaceole napisał:
    Musiałeś pomylić styki NO z NC w przekaźniku. To na 100% zadziała zgodnie z opisem autora rysunku.

Mógłbyś mi w taki razie wyjaśnić zasadę działania tego układu?
    bo według mnie bez względu na wybór styków do zasilania oprawy ośw. w czasie kiedy czujnik ruchu podaje fazę na zaciski układu wyzwalania, to naciśnięcie przycisku nie wniesie żadnej zmiany.
    tehaceole napisał:
    Przycisk monostabilny S spowoduje odcięcie zasilania od czujnika ruchu - wyłączenie przed zadanym czasem. Stałe wciśnięcie przycisku można wykorzystać do trwałego zablokowania światła (np. przycisk bistabilny)

I tutaj też nie do końca tak ładnie to działa, bo powrót napięcia na zasilanie czujnika może spowodować jego zadziałanie (trzeba by to sprawdzić na konkretnym modelu) Wciśnięcie przycisku rzeczywiście odetnie zasilanie czujnika, ale po jego zwolnieniu napięcie wróci, co spowoduje załączenie czujnika ruchu i zapalenie światła na nastawiony czas (Tak przynajmniej działały wszystkie czujniki, które do tej pory podłączałem)
    Myślę, że pomysł pepsona jest dobry. Można by wykorzystać mały przekaźnik schowany w puszce instalacyjnej..
    A ta wada nie powinna być uciążliwa zakładając, że chce się zgasić światło wychodząc z pomieszczenia na dłużej.
  • #15 10610970
    tehaceole

Poziom 28  
    Przecież Kolega pepson dokładnie opisał zjawisko jakie wystąpi po pierwszym naciśnięciu przycisku - trzeba będzie poczekać aż czasówka odliczy czas i zwolni przekaźnik.
    Moje rozwiązanie z powodzeniem było stosowane we wszelkiej maści automatach schodowych. Czy Twoje czujniki ruchu załączają się zawsze po podłączeniu zasilania czy istnieje możliwość, że załączają się bo wyzwalasz je np ruchem ręki podczas włączania?

Problemem jest to, że sufitowe czujki ruchu na 230V (a przynajmniej te z którymi się spotkałem) posiadają układ czasowy wewnątrz siebie. Dużo prościej sprawa by się przedstawiała, gdyby czujka była wyposażona w styk NO aktywny tylko w momencie wykrycia ruchu.

Tak wogóle - to po co Kolega tyle kombinuje z tym światłem? Czy czas zapalenia lamp wynosi kilkadziesiąt minut?? Czy nie prościej jest ustawić krótki czas włączenia - po pomieszczeniu ktoś się kręci więc lampa byłaby włączana parokrotnie.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #16 10611773
    Poziom 12  
    tehaceole napisał:
    Przecież Kolega pepson dokładnie opisał zjawisko jakie wystąpi po pierwszym naciśnięciu przycisku

Tyle, że ja pisałem pod postem i o rozwiązaniu lordpakernik - ten układ nie działa.
    A jeśli chodzi o czujki to owszem - załączają się po powrocie zasilania.
    tehaceole napisał:
    po pomieszczeniu ktoś się kręci więc lampa byłaby włączana parokrotnie

I myślę, że nie lampa załączałaby się parokrotnie tylko czujka wznawia odliczanie czasu po kolejnej detekcji, więc lampa świeci dopóki przerwa w ruchu nie będzie dłuższa od nastawionego czasu.
  • #17 10611834
    tehaceole

Poziom 28  
    Teraz zapoznałem się z opisówką do tego przekaźnika Zamel i oczywiście jest tak mówisz. Problemem jest tu sam czujnik, który wystawia swój sygnał przez xx sekund. A gdybyś jako czujnik ruchu zastosował jakąś czujkę od systemu alarmowego? Problematyczne może być jedynie zasilanie 12V dla niej.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na połączenie czujnika ruchu z wyłącznikiem, aby światło włączało się automatycznie po wykryciu ruchu, a także mogło być wyłączane manualnie. W odpowiedziach zaproponowano różne rozwiązania, w tym użycie gotowych modułów z czujnikiem ruchu, które mogą działać w różnych trybach, oraz zastosowanie przekaźników czasowych i bistabilnych. Wskazano na problemy związane z czasem działania czujników oraz ich podtrzymywaniem przez zasilanie. Niektórzy użytkownicy sugerowali użycie przycisków dzwonkowych oraz schematów elektrycznych, które mogą pomóc w realizacji zamierzonego celu. Wskazano również na możliwość zastosowania czujników z systemów alarmowych, co może wymagać innego zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA