logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0

elektro89 28 Lut 2012 23:55 5614 9
REKLAMA
  • #1 10613361
    elektro89
    Poziom 9  
    Witam
    Mam problem z dyskiem WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 Prawdopodobnie po złapaniu wirusa (w tym samym czasie odkrylem wirusa i uszkodzony dysk) mój dysk zewnętrzny podpięty przez kontroler PCI-USB2.0 (płyta główna ma tylko USB1.1) uległ uszkodzeniu gdyż w moim systemie Win XP-Pro SP3 pokazuje jako RAW i pojemność 0GB.
    Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0
    Sprawdzony na komputerze stacjonarnym z WinXp Sp3 ,laptop z Vista.

Chciałem odczytać SMART tego dysku ale nie można w programach MHDD,hddscan,DMDE,Victoria,CrystalDiscInfo,HDat2,WD SmartWare.
    W tych programach nie widzi tego dysku lub pokazuje ze nie do odczytu,pojemność=0
    Pod DOS sprawdzałem programami MHDD,HDAT2 wykrywa tu ze jest pojemność ok 500GB lecz LBA=0
    Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0
    W MHDD można tylko wejść na dysk jeśli podłącze go bezpośrednio pod USB płyty głównej.
    Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0
    Nie mogę niestety zastosować komendy NHPA gdyż pojawia się informacja -This function works only for IDE devices- to samo pokazuje się gdy chcę odczytać SMART.
    Udaje się jedynie zgrać dane z dysku -posektorowo (komenda ATOF)
    zgrałem dane (0-100LBA) dla próby zrobiłem też kopie posektorową (101-10000LBA) i w programie RecoverMyFiles udało sie odszukać część zdjęć ale bez oryginalnych nazw.
    Zależy mi bardzo na ODZYSKANIU danych ok 100GB(przynajmniej większość).
    Czy da się jakoś przywrócić fabryczną wielkość dysku?
    Czy jak zrobię kopię posektorową to czy uda mi się w jakimś programie odzyskać pliki z oryginalnymi nazwami w oryginalnych katalogach?
    Dysk ma 5miesięcy, systemu plików nie zmieniałem (fabryczny był NTFS). Nie dzieliłem go na partycje(był 1 dysk ok460GB)

Kupiłem teraz taki sam dysk żeby móc porównać z tym uszkodzonym (może odczytać mbr nowego i wpisać do tego uszkodzonego??)
    Uszkodzony dysk wyjąłem z obudowy ale tam jest jakieś złącze 12pin(2rzędy po 6) + 2piny(chyba zasilanie?)
    Czy można go jakoś podłączyć do kompa nie przez USB, bo wtedy podobno można bardziej "majstrować" programami(będzie może widoczny w innych programach).
    załączam plik zgrany przez MHDD 0-100LBA
    Pozdrawiam użytkowników forum i proszę o jakieś sugestie
    Załączniki:
    • 0-100LBA.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 0-100LBA.zip (689 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10614393
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3565
    Może podaj jeszcze dokładny model (firmware) tego dysku odczytany z naklejki.
  • REKLAMA
  • #4 10617278
    elektro89
    Poziom 9  
    Witam

nie mogę niestety odkryć czy na naklejce jest podany firmware.
    Podaje zdjęcie mojego dysku (po wyjęciu z obudowy) i naklejka na obudowie.
    Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0
    Robiłem jeszcze wczoraj w programie MHDD (pod DOS) kopie posektorową
    1. 0-100LBA (zdjęcie z plikiem Z_0-100.bin)
    2. 0-2000000LBA (1GB) (zdjęcia z plikami Z_0-2000000.bin i wrzuciłem ten plik do programu DMDE
    1. Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0
    2.Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 system RAW i LBA=0

Wrzuciłem ten plik1GB do programu RecoverMyFiles v4 (versja demo) i pokazuje ze może odzyskać pliki ale bez oryginalnych nazw i bez katalogów (wszystko w jednym worku :(
  • #5 10617803
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Skoro udało się zgrać zawartość dysku to teraz pytanie - jak raw zamontować pod windowsem jako dysk żeby można było odzyskać to dowolnym programem ?
    Znalazłem coś takiego http://www.osforensics.com/tools/mount-disk-images.html
    Qemu też niby potrafi, jutro powalczę.
    Jeśli chodzi o soft pod windowsa to osobiście polecam r-studio albo dmde (ale w wersji demo nic nie zdziałasz)
  • REKLAMA
  • #6 10618826
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Brodi - Po pierwsze po co wchodzić w komercje ?
    http://www.youtube.com/watch?v=g0kwY1I8oq0
    Windows też może zamontować wirtualny dysk (W7)
    Co do DMDE darmowym więcej zdziałasz niż ci się wydaje ale do tego trzeba wiedzieć co i jak a nie klikać jak małpa w ogrodzie doświadczalnym.
  • #7 10619194
    elektro89
    Poziom 9  
    Zainstalowałem dysk virtualny poprzez program filedisk-17 (wywołując go z konsoli cmd) (OSFMount -też działa dobrze)
    Program R-Studio 5.4 też ma w sobie możliwość montowania obrazu dysku z pliku.Więc można albo dać virtual dysk lub wczytać plik obrazu i skanować go w celu odszukania plików. Niestety program ten też nie znajduje oryginalnych nazw plików oraz katalogów(wszystko w jednym worku).

migol21- Jak oceniasz szanse na odzyskanie oryginalnych nazw plików oraz katalogów np w tym programie DMDE?

Mój dysk nigdy nie był zapełniony do końca, nagrywałem dane sukcesywnie aż zrobiło się ok 120GB. Czy wystarczy zrobić obraz dysku od 0 do np150GB, czy pliki lub dane o plikach mogą być zapisane w dalszych sektorach dysku,lub na końcu? Czy mogę wejść jakoś na ten fizyczny dysk poprzez program dmde?
    Czy są jakieś kable lub przejściówki by podłączyć ten dysk pod IDE lub SATA, lub inny???
  • #8 10625210
    elektro89
    Poziom 9  
    Mam już moją tabele plików (nie była jak myślałem na początku dysku tylko zaczynała się od 6293504LBA ) są tam informacje o wszystkich katalogach i plikach jakie były na dysku

Zgrałem pod MHDD obraz do pliku (6100000-7000000LBA) -tu jest plik MFT
    oraz mam też zgrany obraz (0-3000000LBA) -część plików z początku dysku

Pytanie jak teraz połączyć te pliki bym mógł odzyskać moje pliki z początku dysku razem z ich oryginalnymi nazwami.
    mam też odzyskany plik $MFT -230MB (programem dmde).
    Czy można coś z tym zrobić w programie dmde2.4.0, czy może w jakimś innym?
  • REKLAMA
  • #9 10629278
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Błądzisz po omacku, znajdz pierwszy sektor dysku, będzie on kilka sektorów przed NTFS czy INDX, jeśli dysk był bootowalny to pierwszy sektor będzie miał tekst "Brak systemu operacyjnego" , to będzie twój pierwszy sektor obrazu dysku, czyli LBA "0" , zapewne będzie w okolicach 6milionów, zrób obraz od tego sektora do końca dysku, i bez problemu ci to każdy program zobaczy. MFT pewnie będzie pofragmentowany więc zgranie kilku GB pewnie nie rozwiąże problemu.
  • #10 11985046
    elektro89
    Poziom 9  
    Po kupnie nowego komputera z Windows8 wyciągnąłem mój uszkodzony dysk z szuflady i zacząłem go sprawdzać. Podłączanie w Win8 pod USB zawieszało komputer. Uruchomiłem Ultimate Boot CD 5,11 z opcją obsługi USB i tu pod Linuxem udało mi się dostać do danych z mojego uszkodzonego dysku WD500 i skopiować na inny dysk. Tylko poprzez program Testdisk (bez włączania dysku w systemie bo to powodowało zawieszanie dysku i wszystkich portów USB).
    Po zgraniu moich danych nie udało mi się niestety żadnymi programami sformatować dysku, zmienić wielkość partycji bo zawsze wywalał jakiś błąd.

Dysk Naprawiłem przez płytę instalacyjną Windows8. Uruchomiłem komputer z płyty i dalej opcja napraw system, potem wybrałem okno z wierszem poleceń i tu wpisałem >>chkdsk /f c: gdzie c oznacza literę dysku naprawianego. Po ok 15-20min system wyświetlił informację iż błędy zostały naprawione.
    Od tego momentu dane dysku stały się czytelne i w informacji o dysku zaczęło podawać właściwą pojemność.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem zewnętrznym WD MyPassportEssential 500GB, który po zainfekowaniu wirusem przestał być rozpoznawany przez system operacyjny jako RAW z pojemnością 0GB. Próby odczytu SMART za pomocą różnych programów (MHDD, CrystalDiskInfo, DMDE) nie przyniosły rezultatów. Użytkownik wykonał kopie posektorowe dysku i próbował odzyskać dane za pomocą programów takich jak RecoverMyFiles oraz R-Studio. W trakcie dyskusji poruszono metody montowania obrazów dysku oraz możliwości odzyskiwania danych, w tym wykorzystanie narzędzi takich jak Testdisk i chkdsk do naprawy systemu plików. Ostatecznie, po podłączeniu dysku do nowego komputera z Windows 8, udało się odzyskać dane, a dysk został naprawiony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA