logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik parowy moje nowe wyzwanie

Fighter1995_95 29 Lut 2012 23:02 9604 26
REKLAMA
  • #1 10617428
    Fighter1995_95
    Poziom 9  
    Mam zamiar zbudować silnik parowy.
    Na forum jestem nowy, na mechanice trochę się znam, a na elektronice bardzo słabo. Jednak mam nadzieję, że sprostam temu wyzwaniu i uda mi się zbudować ten silnik.

Prosty schemat.
    Silnik parowy moje nowe wyzwanie

Cylinder mam zamiar wykonać z rurki miedzianej.
    Czy tłok może być odlany z cyny?
  • REKLAMA
  • #2 10617445
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    Fighter1995_95 napisał:

Czy tłok może być odlany z cyny?

Może być ale jego wytrzymałość będzie odwrotnie proporcjonalna do kwadratu prędkości, podzielonej przez pierwiastek z powierzchni cylindra.
  • #3 10618560
    Fighter1995_95
    Poziom 9  
    UUU.... trochę matematyki:D
    A czy masa tłoka musi być jakoś dopasowana do masy koła zamachowego, bo zastanawiam się czy muszę odlewać to z ołowiu?
  • #5 10620550
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10620568
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    W czasopiśmie "Modelarz" (nie mylić z"Małym Modelarzem"), od kilku numerów jest cykl o budowie silnika parowego. Warto poczytać.
  • #7 10625632
    Fighter1995_95
    Poziom 9  
    Proszę mi wyjaśnic dlaczego ma on nie działać??
  • REKLAMA
  • #8 10625677
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Maszyna_parowa Ja bym jeszcze ją udoskonalił i zasilał tłok z dwóch stron na przemian.
    Maszyna parowa jest bardzo nieekonomiczna, ale gdyby produkować ciepło do grzania domu i przy okazji wykorzystać go do napędu prądnicy?
    Jaki był by bilans?
    Całe ciepło z maszynowni było by wykorzystane także do grzania.
  • #9 10625681
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Bo na rysunku nie ma zaworu, który powodowałby odcięcie pary, gdy tłok jest u góry i próbuje zejść w dół. A koledzy z Elektrody nie mogą sobie go wyobrazić, no cóż... Dlatego nie będzie działał, ale jak go dorobisz... Może?
  • #10 10625707
    jannaszek
    Poziom 39  
    Na tej animacji podanej w linku i tak jest mały błąd w pracy tego zaworu.
  • #11 10625727
    Ture11
    Poziom 39  
    Nie ma co ukrywać, maszyna parowa jest do zbudowania lepszym pomysłem, niż, niedawno w HP, silnik Diesla. Kolego autorze - poczytaj trochę i zrób, nie słuchaj osób, które odradzają, bo oni są już po studiach czy pracy i dla nich to zwykłe "gówienko", Ty zaś z tego wyciągniesz niezłą naukę, nawet jeśli nie ruszy. Jest tylko jedno zastrzeżenie. Z TEGO UKŁADU MOŻESZ TAKŻE WYNIEŚĆ NIEMAŁE POPARZENIA I PRZYPŁACIĆ JEGO BUDOWĘ ZDROWIEM!!!! ZACHOWAJ ROZSĄDEK W PRACY Z PARĄ WODNĄ, MA WIĘKSZĄ ENERGIĘ, NIŻ SIĘ WYDAJE!!!
  • #12 10625765
    jannaszek
    Poziom 39  
    Jak dobrze przegrzejesz parę, to jest szansa, że ta cyna sie roztopi, może nawet pocynuje miedziany cylinder.
    Idealne błędy na starcie. :D
  • #13 10625809
    Ture11
    Poziom 39  
    O.O to parę da się rozgrzać do 220 stopni?

Dodano po 33 [sekundy]:

przynajmniej kompresja wzrośnie wskutek uszczelnienia płynną cyną ;-)

Dodano po 9 [sekundy]:

na chwilę.
  • #14 10625830
    jannaszek
    Poziom 39  
    A da da- w elektrowniach normalnie turbiny są zasilane parą do 500°.
    Przynajmniej w Skawinie i pewnej elektrowni w Gołubowie- Bułgaria.
    Moja wszędobylskość tam też mnie zaniosła :wink:
  • REKLAMA
  • #15 10626003
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Ture11 napisał:
    O.O to parę da się rozgrzać do 220 stopni?

Bloki energetyczne o mocy 800 MW i większej cechuje lepsze wykorzystanie przepływu ciepła. Kotły tych bloków pracują na parametrach nadkrytycznych z wydajnością pary 2420 t/h (672 kg/s) i temperaturze pary >580°C. Ciśnienie pary wynosi 300 bar, a sprawność kotła powyżej 90%.
    ( http://www.cire.pl/pliki/2/postepwbudowie.pdf )
  • #16 10626050
    Ture11
    Poziom 39  
    Czy kolega autor ma szansę osiągnąć takie parametry, że tak o tym dywagujemy? Czy może osiągnąć chociaż 150 stopni? Dziękuje za wytłumaczenie, że parę można rozgrzać mocniej, niż do 100stopni. Idę przypalić wodę ;-)
  • #17 10626099
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ture11 napisał:
    Czy może osiągnąć chociaż 150 stopni?
    Parę ogrzewa się w przegrzewaczu, wiadomo, że w kotle woda wrze w 100st.
    Para przgrzana nie skrapla się szybko, ma zwiększoną objętość i ciśnienie, daje się łatwo i daleko transportować.
    Nie wiem, czy w lokomotywach była też przegrzewana, mniemam że tak.
  • #19 10626510
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 624
    A kto powiedział że w kotle jest tylko 100st? Nawet stare parowozy miały na kotle 140, to kwestia ciśnienia... Przegrzewacz służy ,jak nazwa wskazuje, do przegrzania (osuszenia) pary, owszem podnosi temperaturę, ale jeszcze bardziej sprawność... Lokomotywy od początku 20 wieku miały przegrzewacze.
  • REKLAMA
  • #20 10627032
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Nie rozmawiamy o maszynie do napędu lokomotywy, bo to jak porównywać silnik szczotkowy z zabawki, z przemysłowym synchronem.

Mówimy o modelu, który ma działać w celu zobrazowania zasady działania, a nie jako element napędowy.
    Co prawda modele maszyn parowych można kupić, ale są dość drogie - kilkaset złotych.
    Z drugiej strony, wymagane jest posiadanie odpowiedniego zaplecza - dobrej wiertarki stołowej (co najmniej), dostęp do małej tokarki (i fachowca z doświadczeniem w precyzyjnym toczeniu).

Pomijając już kocioł, najważniejszym elementem jest tłok. Musi on być dobrze spasowany i wykonany dość precyzyjnie.

To, że maszyna parowa była maszyną mało wydajną, nie oznacza, że była prymitywna pod względem konstrukcyjnym. Nawet odwrotnie. To dzisiejsze maszyny są dość prymitywne. Po prostu prostota wypiera wyrafinowanie.

O ile budowa kotła jest stosunkowo prosta i nie wymaga zaawansowanych technik (wystarczy zlutować ze sobą dwie puszki denkami, jedna palenisko druga kocioł) to już wykonanie elementu roboczego, czyli tłoka to jednak spore wyzwanie.

Taki model o jakim mówimy, raczej nie przekroczy 5 atmosfer ciśnienia i 120*C.
    Zbyt słabe będzie samo palenisko.
    Zwyczajowo takie modele napędza się paliwkiem turystycznym w tabletkach (takie jak do podgrzewaczy potraw).

Skup się na części roboczej. Odlew z cyny raczej nie jest dobrym pomysłem.
    Cyna będzie zbyt miękka, a jej opiłki mają zdolność do zacierania i blowania mechanizmów.
    Tu chętnie wypowiedzą się koledzy, którzy zapomnieli wyczyścić odciągacze do cyny... ;)

Dlatego tę część wykonałbym ze stali - tłok na tokarce (szczególnie, że może mieć skomplikowany kształt), a tuleję w rozwierconym bloku ze stali, np pręcie.
    Wszystko spasowane dość dokładnie, nawet z tolerancją 0,02mm
    Można też ściągnąć pomysł z silników spalinowych i tłok wykonać z brązu lub twardego mosiądzu. Takie połączenie ma naturalne własności "smarne".
    Można też użyć teflonu na tłok, lub teflonowych pierścieni ślizgowych, ale to już za bardzo komplikuje model.

Szczytem myśli technicznej, jest wykonanie parowego silnika rzędowego z wałem korbowym i osobnym sterowaniem każdego cylindra.
    Ale do tego trzeba mieć opanowaną budowę pojedynczego cylindra.
  • #21 10627100
    sm48
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    jannaszek napisał:
    Na tej animacji podanej w linku i tak jest mały błąd w pracy tego zaworu.

A dlaczego jest błąd ?
  • #22 10629654
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 624
    Bo rozrząd ma sterować dolotem i wylotem pary z silnika.
  • #23 10630914
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Fighter1995_95 napisał:
    Mam zamiar zbudować silnik parowy.

Pomijając względy technologi/materiału i wykonania, zamieszczony obrazek maszyny parowej przedstawia wbrew temu co piszą niektórzy koledzy - działające urządzenie.
    Nie posiada co prawda "rozrządu" sterującego zaworami, ale jest najprostszym działającym rozwiązaniem MP.
    Jego działanie opiera się na dobraniu odpowiedniej średnicy "dolotu" pary z kotła jak i właściwej "wylotu" z cylindra, reszty dokona koło zamachowe.
    Ze względu na wielość czynników wpływających na te właściwe parametry, od razu doradzę koledze zastosowanie w obu przypadkach odpowiednich zaworów.
    Na dolocie-mniejszej średnicy. na wylocie z cylindra-większej - działanie będzie efektem właściwej regulacji.
    Zalecam (koniecznie !) również zainstalować na kotle prosty zawór bezpieczeństwa (regulowany dociskiem sprężyny "grzybek" w otworze, spełnia również funkcję regulacyjne punktu pracy), bo będzie bum.
    Istotne jest także umiejscowienie "wylotu" z cylindra, zależy to od pojemności ale wiedz że nie powinno być wyżej niż 1,0-1,5cm od górnego maksymalnego położenia tłoka.
    Miłej zabawy :).

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

Może na początek to:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_parowy
    Bania Herona
  • #24 10648022
    Fighter1995_95
    Poziom 9  
    Kurde trochę mnie nie było, a widzę, że temat się rozwinął. Ostatnio porządkując piwnicę znalazłem od chu..... różnego żelastwa myślę, że coś wykorzystam.
  • #25 10648244
    Ture11
    Poziom 39  
    Szczerze życzę powodzenia.
  • #26 10655548
    Fighter1995_95
    Poziom 9  
    Na razie mam dużo innych zajęć i nie mam na to czasu ale tak jak mówiłem ostatnio sprzątałem piwnicę, znalazłem trochę różnych ciekawych pierdół, które mogą się przydać.
  • #27 20508074
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 212
    Boot który złamał hasło jednopostowego użytkownika sprzed 12 lat i dzięki GPT daje odpowiedzi z czapy na jakiś równie stary i zapomniany temat?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować silnik parowy, korzystając z miedzianej rurki na cylinder i zastanawia się nad użyciem cyny na tłok. Forumowicze podkreślają, że tłok z cyny może być problematyczny ze względu na jego wytrzymałość, a także zwracają uwagę na konieczność odpowiedniego dopasowania masy tłoka do masy koła zamachowego. Wskazują na brak zaworu w schemacie, co uniemożliwi prawidłowe działanie silnika. Użytkownicy sugerują również, aby autor zapoznał się z literaturą na temat budowy silników parowych oraz zwracają uwagę na bezpieczeństwo pracy z parą wodną. W dyskusji poruszane są również kwestie dotyczące przegrzewania pary oraz efektywności maszyn parowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA