Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówko zamrażarka Bosch KGN36X40

02 Mar 2012 11:40 3809 7
  • Poziom 10  
    Lodówka jak w temacie.Proszę Kolegów o schemat elektryczny tego sprzętu.Dziękuję.Waldek.Nie potrafię niczego znależć.Lodówka rozmroziła się sama.Agregat pracował kilka godzin ale nie chłodzil.Po wyłączeniu i ponownym włączeniu, agregat się włącza i wyłącza cyklicznie.Diody w module u góry lodówki przygasają w rytmie agregatu.Proszę o pomoc.
  • Poziom 21  
    Uszkodzony zasilacz modułu. Wymień kondensatory
  • Poziom 10  
    Kondensator (filtr) wymieniłem. Napięcie na nim stabilne.

    Dodano po 34 [sekundy]:

    Dziękuję za zainteresowanie tematem.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dodam, że w/w kondensator w module "diehl..." Nie ma mnie teraz w domu i nie mogę podać dokładnie.
  • Poziom 21  
    Wymień elektrolity i (jeśli jest) kondensator blokowy 1-2 mikro taki ok 20x30x10mm
  • Poziom 10  
    Dziękuję. Zrobię to w sobotę. Dam odpowiedź.
  • Specjalista AGD
    Żabka65 napisał:
    Agregat pracował kilka godzin ale nie chłodzil.
    Ubytek czynnika chłodniczego lub zatkany obieg, tylko fachowiec może to ustalić.
    Żabka65 napisał:
    Po wyłączeniu i ponownym włączeniu, agregat się włącza i wyłącza cyklicznie
    Normalne; między wyłączeniem a ponownym włączeniem sprężarki musi być kilka minut przerwy.
  • Poziom 10  
    Dziękuję Kolego zhdoumel za sugestie i podpowiedż.Dzisiaj przyjechałem tu gdzie ta lodóweczka i "ćwiczę".Układ jest szczelny napewno.
    Kolega eldom naprowadził mnie na inny trop.
    Wymieniłem ten kondensator "kwadratowy" 1 mikro bo głupieję już.Lodówka teraz chodzi i mrozi.moduł mam na zewnątrz i mierzę napięcie na zasilaniu(po kondensatorze 1 mikro)
    termistor,który jest przytwierdzony na dole w zamrażalniku (mierzy temperaturę chłodzenia)przed włączeniem miał 8,3 ohma teraz,kiedy już jest zimny ma ok 48 k.ohma.
    czy to ok?
    myślę ,że nie zaśmiecam forum?

    Dodano po 2 [minuty]:

    przepraszam Kolegów.Przed włączeniem lodówki termistor miał ok.8.3k.ohma

    Dodano po 12 [minuty]:

    przepraszam Kolegów.Przed włączeniem lodówki termistor miał ok.8.3k.ohma
  • Poziom 10  
    W piątek wstawiłem nowy kondensator blokowy 1 mikro/250.Lodówka pracuje do dzisiaj prawidłowo.Temat zamykam.Dziękuję za pomoc.