logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik trójfazowy zmiana faz nie zmienia kierunku obrotów

tomaszyk084 05 Mar 2012 21:54 53041 29
REKLAMA
  • #1 10639032
    tomaszyk084
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam mam silnik 3 fazowy zamontowany w podnośniku dwukolumnowym mam przy tym skrzynkę z przekaźnikami i bespiecznikami i próbowałem go podłączyć żeby zmieniał kierunek obrotów ale niestety nie wyszło mi czytałem już na ten temat i szukałem na forum ale nie znalazłem
    Obecnie mam silnik podłączony w gwiazdę i czy powinienem zmienić na trójkąt ??

Silnik trójfazowy zmiana faz nie zmienia kierunku obrotów Silnik trójfazowy zmiana faz nie zmienia kierunku obrotów Silnik trójfazowy zmiana faz nie zmienia kierunku obrotów

Znalazłem w internecie zdjęcie z przekaźnikami i mam tak samo podłączone

znalazłem jeszcze schemat podłączenia i mam wątpliwości czy nie powinienem zmienić połączenia przy silniku http://elemarek.republika.pl/schematy/lewo_prawo.html

Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10639060
    wiesde
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Najpierw sprawdź czy na stycznikach głównych obu kierunków jest zamieniana kolejność faz.
    Styczniki pracują zamiennie LEWO - PRAWO, ale musi na nich być dokonana zamiana kolejności dostarczania faz do silnika. Sprawdź to!

Dodano po 5 [minuty]:

Potem jeszcze sprawdź, czy przyciski i styczniki działają zamiennie wg schematu z załącznika. Ten układ sterowania jest bardzo przejrzysty i prosty.
  • #3 10639213
    Gregor55
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    W tym schemacie z linku jest błąd. Zauważ, że styczniki zamieniają między sobą fazy zewnętrzne (przewody fioletowe i żółte, a zielony pozostaje ciągle na środku). Aby zmienić kierunek obrotów silnika należy zamienić ze sobą sąsiadujące fazy np. zielony z żółtym lub zielony z fioletowym.
    Pozdrawiam.
  • #4 10639235
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3522
    Witam.
    Gregor55 napisał:
    W tym schemacie z linku jest błąd. Zauważ, że styczniki zamieniają między sobą fazy zewnętrzne (przewody fioletowe i żółte, a zielony pozostaje ciągle na środku). Aby zmienić kierunek obrotów silnika należy zamienić ze sobą sąsiadujące fazy np. zielony z żółtym lub zielony z fioletowym.
    Bzdury kolega pisze. Należy zamienić ze sobą dwie jakiekolwiek fazy na silniku, a nie tylko sasiadujące.
  • REKLAMA
  • #5 10639241
    wiehol
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Gregor55 napisał:
    Pozdrawiam.

Bzdura... Wystarczy zmienić dwie dowolne fazy.
  • #6 10639248
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    Chwile, ale czy dwie dowolne fazy nie są ze sobą "sąsiadujące"? :>
  • #7 10639253
    wiesde
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Gregor55 - nie masz racji!
    Schemat jest OK.
    Zamiana każdych dwóch faz stycznika, zmienia kierunek obrotów silnika.
  • #8 10639268
    Bogdanbenek
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Wystarczy zamienić 2 przewody w silniku i bandom obroty inne - spróbuj zastosować przełącznik lewo - prawo .
  • #9 10639306
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Oj tak. Bandom :D
  • #10 10639329
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 10639388
    tomaszyk084
    Poziom 13  
    Mam w ten sposób podłączone (kolory nie są takie jak na obrazku )
    przekaźniki działają podłączam przełącznikiem raz jeden a raz drugi zresztą na wcześniejszym zdjęciu które dodałem do postu było widać ze przekaźniki zmieniają fazy

He he :D na korbę przerobie na pewno będzie działać w obie strony

Spróbuję zmienić kolejność przewodów do silnika

Dziękuje za pomoc Jak się uda to napiszę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 10639413
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Kolego, ani się waż przerywać ochronnego przewodu !!
  • #13 10639429
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1937
    Jak ten kierunek ma Ci się zmienić, jak fazy niby przestawiłeś ale ich kolejność nadal jest taka sama. :D
    Porównaj ze schematem, to sam zobaczysz różnicę.
  • #14 10639430
    tomaszyk084
    Poziom 13  
    ja go mam porostu podwójnie podłączone żeby mi w skrzynce nie przykręcone przewody nie robiły zamieszania on jest podłączony na stałe do obudowy i z niego jak i tez z jednej fazy pobieram prąd 230v do przekaźnika

na tym obrazku co narysowałem po włączeniu jednego przekaźnika jak widać czerwony przewód jest podłączony z czerwonym a po załączeniu przekaźnika nr 2 przekaźnik załącza czerwony przewód z przewodem zielonym wiec nie jest tak samo
  • Pomocny post
    #15 10639463
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1937
    tomaszyk084 napisał:
    na tym obrazku co narysowałem po włączeniu jednego przekaźnika jak widać czerwony przewód jest podłączony z czerwonym a po załączeniu przekaźnika nr 2 przekaźnik załącza czerwony przewód z przewodem zielonym wiec nie jest tak samo

Na drugim przekaźniku powinno być zamienione dwie fazy, a Ty zamieniłeś wszystkie trzy.
  • #16 10639471
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.
    Cytat:
    ja go mam porostu podwójnie podłączone żeby mi w skrzynce nie przykręcone przewody nie robiły zamieszania on jest podłączony na stałe do obudowy i z niego jak i tez z jednej fazy pobieram prąd 230v do przekaźnika

Teraz toś pan namieszał. A przedmówca ma rację/
  • #17 10639491
    tomaszyk084
    Poziom 13  
    Aaa to w ten sposób działa
    Spróbuję podłączyć inaczej I zaraz wrócę
  • #18 10639504
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    tomaszyk084 napisał:

A zielony jest obrócony z żółtym :P Jak już lubisz kolorowanki to ma być zółty z żółtym zielony z czerwonym i czerwony z zielonym.
  • #19 10639664
    tomaszyk084
    Poziom 13  
    I faktycznie wszystkie 3 fazy miałem zmienione ale dziś nie sprawdzę czy działa bo znaczą padać śnieg
    Teraz mam już ładnie podłączone a na tym bezpieczniku ile mam amper ustawić ??

Silnik trójfazowy zmiana faz nie zmienia kierunku obrotów Silnik trójfazowy zmiana faz nie zmienia kierunku obrotów
  • #20 10639680
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.

O 1/10 więcej, niż prąd znamionowy silnika. To nie jest bezpiecznik, tak swoją drogą.
  • #21 10639688
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 10639707
    tomaszyk084
    Poziom 13  
    Napisane na tym "Sicherung max 35A" jak przetłumaczyłem z niemieckiego to wyszło bezpiecznik i rozkręcałem to i wyglądało jak jakiś termiczny bezpiecznik a ten obok wkręcany jest na 6,3A 230v to gdzie go podłączyć ?
  • #23 10640757
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.
    Skąd kolega wziął ten współczynnik 1,2?
  • Pomocny post
    #24 10644545
    Elvis1992
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    Bezpiecznik zabezpiecza przed poborem zbyt dużego prądu, a zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem\spaleniem silnika. Masz zamienione wszystkie trzy fazy. Z przekaźnika 2 faza 3 (zielona) powinna wychodzić z dołu tak samo jak jest podłączona od strony zasilania. Musisz zamienić tylko dwie fazy, obojętnie które, ale jedna z faz zawsze musi pozostać oryginalnie.
  • #25 10646508
    Sebastian.R
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Może tak połącz :
    A1 i A2 odpowiednio podłączenia cewek styczników.
    NC oznaczają styki pomocnicze z boku stycznika - jesli starego , zwierające przy wyłaczonym styczniku. Czyli "NORMALY CONNECTED". Przewód żółtozielony to PE - czyli ochronny - uziemienie. Niebieski to N - neutralny , czyli potocznie "zero" , L1-3 to odpowiednio fazy. W silniku znajdziesz UVW - dawne oznaczenia.
    O co w tym chodzi?
    Jesli to zastosujesz to nie da się załaczyć dwóch styczników jednocześnie - nie da się zwarcia zrobić. Któryś przycisk naciśniesz pierwszy rozłączając możliwość załączenia drugiego stycznika , a co za tym idzie możliwość zwarcia.
    Poza tym , jeśli dasz w miejsce LEWO PRAWO przyciski (na 230V!) które załaczają tylko w momencie naciśnięcia i trzymana to wtedy silnik będzie pracował. Jeśli będziesz chciał by się to załaczało to dasz po prostu zwykłe właczniki - jak do oświetlenia to pamiętaj że możesz załaczyć silnik w drugą stronę po zatrzymaniu. Nie wcześniej bo ci zabezpieczenia wywalą.
    Jeśli masz też pomocnicze NO - Normaly Opened - czyli otwarte jak stycznik nie pracuje a zwierają tylko wtedy jak stycznik załapie to możesz na nich zrobić sygnalizację pracy silnika. Wtedy jeden styk NO podłączas do N ,drugi do żarówki na 230V , ją z kolei do którejś fazy (pamiętaj by fazę doprowadzić do tego "cycuszka" a nie do gwintu! ). Wtedy zaświeci jak załaczysz w którąś stronę.
    Ustawienie termika to jedno a wyliczenie jakie należy dać bezpieczniki topikowe na zasilanie to drugie.
    Termik wyłacza jak masz przeciążenie silnika. Bezpieczniki ci polecą jak będzie zwarcie.
    Na pierwszym zdjęciu widzę że masz tylko do podłaczenia fazy z termika i PE.
    Teraz pytanie : jakie ustwienie termika w stosunku do prądu znamionowego silnika a jakie duże nalezy wkręcić bezpieczniki na zasilanie by układ był podłączony według zasad SEP :) ?
  • REKLAMA
  • #26 10646765
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Sebastian.R napisał:
    Teraz pytanie : jakie ustwienie termika w stosunku do prądu znamionowego silnika a jakie duże nalezy wkręcić bezpieczniki na zasilanie by układ był podłączony według zasad SEP :) ?

Co to są zasady SEP?
    Do czego podłączysz przewód N w Silniku 3 fazowym ?

Maksymalna wartość bezpiecznika topikowego lub automatycznego potocznie zwanego S-em jest podana w katalogach producentów termików.
  • #27 10646887
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    witam
    Na schemacie nie ma żadnego bezpiecznika ale podejrzewam że jeśli jest jeden pojedynczy to jest włączony w obwód sterowania i wystarczy 1 A .sprawdź połączenie przewodu PE (żółto - zielony ) , na wejściu zasilania powinieneś mieć zabezpieczenie nadprądowe ( tzw es )
  • #28 10647043
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Tak się zastanawiam, jak długo można ciągnąć temat z pierwszej klasy zawodówki.
    Prosty, banalny i stary jak świat.
    Czy wy tu chcecie doktoraty na tym porobić?
    Moja cierpliwość się kończy.
  • #29 10647460
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    tomaszyk084 napisał:
    Obecnie mam silnik podłączony w gwiazdę i czy powinienem zmienić na trójkąt ??

Z tabliczki wynika, ze ma być w gwiazdę i tak zostaw.
  • #30 10647594
    tomaszyk084
    Poziom 13  
    Dziękuje za Ogromne zainteresowanie tematem i tak pomocne informacje

Już wszystko w podnośniku działa Prawidłowo

Dziękuje i Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia silnika trójfazowego w podnośniku dwukolumnowym, który nie zmienia kierunku obrotów. W odpowiedziach podano, że kluczowe jest zamienienie kolejności dwóch faz na silniku, co powinno umożliwić zmianę kierunku obrotów. Wskazano również na błędy w schemacie podłączenia oraz na konieczność zachowania jednej fazy w oryginalnej kolejności. Użytkownik potwierdził, że po poprawnym podłączeniu silnik działa prawidłowo. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące ustawienia bezpiecznika oraz zasadności podłączenia przewodów ochronnych.
REKLAMA