logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radiówka > komputer > router Wi-fi > laptop

mad_eyes 06 Mar 2012 11:32 3045 8
REKLAMA
  • #1 10640535
    mad_eyes
    Poziom 2  
    Witam. Problem wygląda następująco. Dostęp do internetu mam tylko i wyłącznie przez wiejską radiówkę. Chciałbym podłączyć się do niej z nowo zakupionym netbookiem. Jak wiadomo, takie sieci zabezpieczone są filtrowaniem MAC. Próbowałem myk ze zmianą MAC w netbooku. Ale nawet po wpisaniu odpowiedniego, nie chciał się połączyć. Stary komputer stacjonarny mam połączony z radiówką poprzez modem Wi-Fi na usb, od którego antena wyprowadzona jest na dach.

I teraz, co dokładnie myślałem zrobić. Ponieważ zmiana MAC w laptopie nic nie dała. Podejrzewam, że zakupienie AccesPointa i zmiana MAC w nim też nic nie da. Dlatego pomyślałem o zastosowaniu komputera stacjonarnego jako serwera, który poprzez kartę ethernet przekazywałby połączenie na router wi-fi. Tylko nie wiem, jak skonfigurować to, żeby działało. Tzn. żeby komputer podał sygnał na wejście WAN routera.

Stacjonarka pracuje na Win XP. Router jaki posiadam do testów to D-Link DIR-300.

Zaznaczam, że szukałem już rozwiązania, ale znalazłem jedynie pod linuksa. Jeśli jest już gdzieś to rozwiązane. Nie pogardzę linkiem. Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 10641026
    Ciapol
    Poziom 25  
    Ocena: 33
    A po co tak kombinować? Nie można skontaktować się providerem i poprosić o rekonfigurację sieci?
  • REKLAMA
  • #3 10642249
    mad_eyes
    Poziom 2  
    Gdybym mógł się z nim dogadać, to nie byłoby problemu. Potrzebuję wiedzieć tylko, jak skonfigurować sieć na komputerze stacjonarnym, aby podał sygnał przez kartę sieciową na router.
  • #4 10644722
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    mad_eyes napisał:
    Ponieważ zmiana MAC w laptopie nic nie dała.

Jesteś pewien, że MAC został wpisany prawidłowo? Sprawdzałeś przez ipconfig /all?

mad_eyes napisał:
    Potrzebuję wiedzieć tylko, jak skonfigurować sieć na komputerze stacjonarnym, aby podał sygnał przez kartę sieciową na router.

Szukaj hasła ICS (Internet Connection Sharing). Aby niepotrzebnie nie było dwóch NAT, kartę sieciową kompa podłącz nie do portu WAN routera, lecz do któregoś z portów LAN. Wyłącz DHCP. Innymi słowy router ma pracować tylko jako switch+AP, a rolę NAT (i DHCP) będzie pełnił komputer.

Trochę z innej beczki: zdajesz na pewno sobie sprawę z energochłonności takiego rozwiązania? Nie wiem jakiego masz blaszaka, ale kiedyś zmierzyłem pobór mocy swojego (fakt leciwego) Athlona-cośtam. Przeciętnie około 100W, bez monitora. Gdyby miał chodzić non-stop, miesięczny koszt pobranej energii wyniesie ~36zł. Pobór mocy przeciętnego domowego routerka: ~10W, dziesięciokrotnie mniej.

Pozdrawiam -

Stanley
  • #5 10644954
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    mad_eyes napisał:
    Potrzebuję wiedzieć tylko, jak skonfigurować sieć na komputerze stacjonarnym, aby podał sygnał przez kartę sieciową na router.

Kolega siedzi na gałęzi i tnie gałąź od strony pnia mimo że wszyscy wrzeszczą "nie z tej strony !", ale kolega się dalej uważa że wszystko jest OK.

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices#D-Link
    Do tego dlinka chyba można by wgrać dd-wrt i zrobić z niego WISP router, tak aby odbierał WIFI i podawał neta na portach ethernet.
  • REKLAMA
  • #6 10648204
    mad_eyes
    Poziom 2  
    Wiem, że pomysł nie jest do końca trafiony. Ale na tym poziomie, na którym daję sam radę. Wykluczyłem inne, łatwiejsze sposoby. Sprawdziłem MAC oczywiście. Był taki jak trzeba, ale nadal nie mogłem się połączyć. Komputer stacjonarny był oczywiście wyłączony, żeby nie było dublowania MAC. Wnioskując z tego, podejrzewam, że zmiana MAC w Access Poincie da taki sam rezultat. No i przede wszystkim nie posiadam takiego, aby to sprawdzić. Ale zdaję sobie sprawę, że byłoby to najbardziej optymalne rozwiązanie. A co do tego zużycia. To netbook będzie używany raczej sporadycznie, a komputer i tak chodzi prawie cały dzień, czyli tu nie ma problemu.

Nie wiem jak to jest z tym przerabianiem routera na switch. Czy aby na pewno wi-fi będzie podawało sygnał, ale spróbuję.

Przerabiałem kiedyś temat dokładanie routera Wi-fi do sieci opartej na przewodowym routerze ADSL+. I sygnał z tego routera na router wi-fi podawałem do identycznego D-Linka właśnie przez złącze WAN.
  • REKLAMA
  • #7 10648367
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    MAC-a ustaw najlepiej w OBU
    - APeku
    - karcie LAN

bo nie wiadomo gdzie oni filtrują mac-a, po WIFI czy DHCP/PPP.
  • #8 10649264
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    mad_eyes napisał:
    <...>A co do tego zużycia. To netbook będzie używany raczej sporadycznie, a komputer i tak chodzi prawie cały dzień, czyli tu nie ma problemu.

Na pewno też wziąłeś pod uwagę, że blaszak musi być zawsze włączony, aby pozostałe urządzenia miały dostęp do netu. Ale Twoja sprawa, Twój wybór. U mnie po nabyciu netbooka, stacjonarny praktycznie poszedł w odstawkę ;-)

Cytat:
    Nie wiem jak to jest z tym przerabianiem routera na switch. Czy aby na pewno wi-fi będzie podawało sygnał, ale spróbuję.

To nie jest żadna przeróbka. 4-portowy switch masz przecież wbudowany w tego D-Linka (jeden zajmiesz do połączenia z blaszakiem, czyli do ewntualnego wykorzystania zostaną jeszcze trzy). A do switcha jest (wewnątrz) podłączony AP (Access Point ), czyli to co rozsyła wifi, tak jak w każdym podobnym urządzeniu tego typu. Można powiedzieć, że AP jest tutaj piątym portem switcha, tyle, że bezprzewodowym ;-)

Cytat:
    Przerabiałem kiedyś temat dokładanie routera Wi-fi do sieci opartej na przewodowym routerze ADSL+. I sygnał z tego routera na router wi-fi podawałem do identycznego D-Linka właśnie przez złącze WAN.

Tak też oczywiście można, do internetu będzie działało. Tyle, że wówczas będziesz miał dodatkowo drugą podsieć LAN - jak już pisałem dwa routery z NAT (pierwszy w blaszaku - ICS, drugi w D-linku). Potencjalnie może dojść do konfliktów adresów IP (windowsowy ICS pracuje o ile pamiętam od strony LAN w podsieci 192.168.0.x, jaki zakres ma domyślnie D-Link sprawdź w dokumentacji albo po prostu wchodząc w jego konfigurację). Utrudniona będzie wymiana plików w Twojej sieci wewnętrznej (np. miedzy blaszakiem a netbookiem), drukowanie.
    No ale zrobisz jak zechcesz, zresztą jaki problem spróbować podłączyć/konfigurować na oba sposoby. W każdym razie na pececie musisz najpierw uruchomić/skonfigurować ICS (skoro tak chcesz).

Dodano po 23 [minuty]:

P.S.

W pierwszym poście napisałeś, że antenę do tej radiówki masz na dachu, lecz próbowałeś się podłączyć do tej sieci netbookiem. Czyli bez tej anteny. Może nie miałeś dostatecznego sygnału? Jaki był poziom? Mierzyłeś np. Inssiderem?
    I jeszcze a'propos zmiany MAC. Niektóre chipsety tego nie umożliwiają, tzn. niby przyjmują nowy w konfiguracji, ale w rzeczywistości nie zmieniają. Tak jest (a może już było, sterowniki zostały poprawione?) w Atheros AR9271, na którym bazują karty np. TP Link WN422Gv2, WN722N, WN721N. Może taki chipset jest w Twoim netbooku? Tylko gdybam.
    Dobrze by było jeszcze sprawdzić z tym MAC-em na innym sprzęcie, np. na jakimś innym laptopie, podejść blisko pod maszt providera, itp. ;-)

Dodano po 14 [minuty]:

bogiebog napisał:
    MAC-a ustaw najlepiej w OBU
    - APeku
    - karcie LAN

bo nie wiadomo gdzie oni filtrują mac-a, po WIFI czy DHCP/PPP.

Ale gdyby kolega nawet "przerobił" tego D-Linka wgrywając odpowiednie firmware, to w trybie WISP-router dla dostawcy byłby "widoczny" tylko jeden MAC (routera), natomiast pozostałych podłączonych doń urządzeń (blaszaka, netbooka, itd.) maskowane?
    Druga sprawa: w ten sposób skonfigurowany router owszem odbierze wifi od ISP (zakładam, że problem filtrowania MAC oraz ewentualne inne zabezpieczenia da się pokonać), lecz użytkownik będzie mógł podłączyć swoje urządzenia tylko kabelkami, przez porty LAN. A coś mi się wydaje, że głównym celem autora wątku jest korzystanie z netbooka bezprzewodowo. Czyli bez omawianego tu "pośrednictwa" blaszaka musiałby posiadać dwa urządzenia, np. dwa takie D-Linki: pierwszy skonfigurowany do odbioru od dostawcy (tryb WISP), drugi do "rozsyłania" wifi w swoim lokalu (w trybie AP). Lub postawić jednego G.DUO ;-)
    Innymi słowy trzeba dwa niezależne radia, temat 1000 razy wałkowany na forum.

Pozdrawiam -

Stanley
  • #9 11391590
    KOLORNICK
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    O ile wiesz na 100%, ze filtracja jest po MAC, to po zmianie maca w laptopie, net musi chodzic. Pewnie masz viste i dlatego nie umiesz zmienic maca, musisz wgrac sterownik z XP do karty sieciowej, wtedy zmiana maca sie powiedzie i dostaniesz od AP prawidlowy IP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem netbooka z wiejską siecią radiówką, która stosuje filtrację MAC. Po nieudanej próbie zmiany MAC na netbooku, rozważa użycie komputera stacjonarnego jako serwera, który przekazywałby połączenie do routera Wi-Fi D-Link DIR-300. Użytkownicy sugerują, aby skonfigurować komputer do udostępniania połączenia przez Internet Connection Sharing (ICS) oraz podłączyć go do portu LAN routera, a nie do portu WAN. Wskazują również na możliwość wgrania oprogramowania DD-WRT do routera, co mogłoby umożliwić jego działanie jako WISP routera. Zwracają uwagę na energochłonność takiego rozwiązania oraz na konieczność stałego włączania komputera stacjonarnego, aby inne urządzenia mogły korzystać z internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA