mad_eyes napisał: <...>A co do tego zużycia. To netbook będzie używany raczej sporadycznie, a komputer i tak chodzi prawie cały dzień, czyli tu nie ma problemu.
Na pewno też wziąłeś pod uwagę, że blaszak musi być
zawsze włączony, aby pozostałe urządzenia miały dostęp do netu. Ale Twoja sprawa, Twój wybór. U mnie po nabyciu netbooka, stacjonarny praktycznie poszedł w odstawkę
Cytat: Nie wiem jak to jest z tym przerabianiem routera na switch. Czy aby na pewno wi-fi będzie podawało sygnał, ale spróbuję.
To nie jest żadna przeróbka. 4-portowy switch masz przecież wbudowany w tego D-Linka (jeden zajmiesz do połączenia z blaszakiem, czyli do ewntualnego wykorzystania zostaną jeszcze trzy). A do switcha jest (wewnątrz) podłączony AP (Access Point ), czyli to co rozsyła wifi, tak jak w każdym podobnym urządzeniu tego typu. Można powiedzieć, że AP jest tutaj piątym portem switcha, tyle, że bezprzewodowym
Cytat: Przerabiałem kiedyś temat dokładanie routera Wi-fi do sieci opartej na przewodowym routerze ADSL+. I sygnał z tego routera na router wi-fi podawałem do identycznego D-Linka właśnie przez złącze WAN.
Tak też oczywiście można, do internetu będzie działało. Tyle, że wówczas będziesz miał dodatkowo drugą podsieć LAN - jak już pisałem dwa routery z NAT (pierwszy w blaszaku - ICS, drugi w D-linku). Potencjalnie może dojść do konfliktów adresów IP (windowsowy ICS pracuje o ile pamiętam od strony LAN w podsieci 192.168.
0.x, jaki zakres ma domyślnie D-Link sprawdź w dokumentacji albo po prostu wchodząc w jego konfigurację). Utrudniona będzie wymiana plików w Twojej sieci wewnętrznej (np. miedzy blaszakiem a netbookiem), drukowanie.
No ale zrobisz jak zechcesz, zresztą jaki problem spróbować podłączyć/konfigurować na oba sposoby. W każdym razie na pececie musisz najpierw uruchomić/skonfigurować ICS (skoro tak chcesz).
Dodano po 23 [minuty]:
P.S.
W pierwszym poście napisałeś, że antenę do tej radiówki masz na dachu, lecz próbowałeś się podłączyć do tej sieci netbookiem. Czyli bez tej anteny. Może nie miałeś dostatecznego sygnału? Jaki był poziom? Mierzyłeś np. Inssiderem?
I jeszcze a'propos zmiany MAC. Niektóre chipsety tego nie umożliwiają, tzn. niby przyjmują nowy w konfiguracji, ale w rzeczywistości nie zmieniają. Tak jest (a może już było, sterowniki zostały poprawione?) w Atheros AR9271, na którym bazują karty np. TP Link WN422Gv2, WN722N, WN721N. Może taki chipset jest w Twoim netbooku? Tylko gdybam.
Dobrze by było jeszcze sprawdzić z tym MAC-em na innym sprzęcie, np. na jakimś innym laptopie, podejść blisko pod maszt providera, itp.
Dodano po 14 [minuty]:
bogiebog napisał: MAC-a ustaw najlepiej w OBU
- APeku
- karcie LAN
bo nie wiadomo gdzie oni filtrują mac-a, po WIFI czy DHCP/PPP.
Ale gdyby kolega nawet "przerobił" tego D-Linka wgrywając odpowiednie firmware, to w trybie WISP-router dla dostawcy byłby "widoczny" tylko jeden MAC (routera), natomiast pozostałych podłączonych doń urządzeń (blaszaka, netbooka, itd.) maskowane?
Druga sprawa: w ten sposób skonfigurowany router owszem odbierze wifi od ISP (zakładam, że problem filtrowania MAC oraz ewentualne inne zabezpieczenia da się pokonać), lecz użytkownik będzie mógł podłączyć swoje urządzenia tylko kabelkami, przez porty LAN. A coś mi się wydaje, że głównym celem autora wątku jest korzystanie z netbooka bezprzewodowo. Czyli bez omawianego tu "pośrednictwa" blaszaka musiałby posiadać dwa urządzenia, np. dwa takie D-Linki: pierwszy skonfigurowany do odbioru od dostawcy (tryb WISP), drugi do "rozsyłania" wifi w swoim lokalu (w trybie AP). Lub postawić jednego G.DUO
Innymi słowy trzeba dwa niezależne radia, temat 1000 razy wałkowany na forum.
Pozdrawiam -
Stanley