logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawód łączący informatykę i elektronikę - jakie są możliwości?

Tytaneks 07 Mar 2012 17:10 1928 10
  • #1 10646611
    Tytaneks
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Od małego interesowałem się komputerami a w ostatnim czasie zacząłem interesować się elektroniką. No i nadszedł czas wyboru przetrząsnąłem dużo stron z dylematem elektronik czy informatyk i dalej jestem podzielony ale moje główne pytanie brzmi czy
    Istnieje taki zawód który ma część informatyki i elektronik?.
    Jak określacie poziom trudności nauki w wyżej wymienionych zawodach?
    Czy poradził bym sobie w powyższych zawodach z matematyką na poziomie średnim?
  • #2 10646663
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10646744
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10646810
    Tytaneks
    Poziom 10  
    W elektronice można programować! To duży argument za! Co do mechatroniki to zastanawiałem się przez pewien czas jednak nie interesuje mnie typowe mechanizmy.
    No cóż chyba wybiorę elektronikę.
  • #5 10646835
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10646869
    TMC
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Tak, kiedyś istniał taki zawód na poziomie technikum lub szkoły policealnej.
    Niestety nie można być elektronikiem nie mając wiedzy informatycznej ale sam widziałem informatyków (inż.) którzy nie mieli bladego pojęcia o elektronice.
    Warto jednak przemyśleć jeszcze raz czy warto w tym kierunku iść bo speców naprawdę wysokiej klasy w tej branży jest multum, a zawsze można zostać hobbystą a żyć z jak to mówią "porządnej roboty".
    W mojej opinii trzeba zostać w tym zawodzie specem wysokiej klasy najlepiej z dyplomem inżyniera co i tak niczego nie gwarantuje.
    Pozdrawiam
  • #7 10648445
    motoroker
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Koledze chyba chodzi o typowe informatyczne programowanie czyli programy, algorytmy itp.
    Na mechatronice w szkole średniej tego nie spotkasz.

Ja jestem obecnie w 4 klasie tech mechatronik. Informatyki lizłem w tej szkole tyle co w gimnazjum albo mniej, nie wynikało to z braku kadr lecz z takowej podstawy programowej.
    Mam programowanie obrabiarek CNC, sterowników PLC i robotyka (programowanie robota MOTOMAN).
    Wydaje mi się ze nie o takie rzeczy ci chodzi.
  • #8 10649071
    Tojtas
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Programowanie w technikum elektronicznym? Ciekawa rzecz...

Ja przerabiałem przez jeden semestr Asemblera z czego nauczyciel raz napisał program żeby dioda migała, a potem naszym zadaniem na zaliczenie było zrobić tak, żeby np dwie migały na przemian - na podstawie tamtego kodu. Tak więc trudno to nazwać programowaniem...
  • #9 10651056
    Tytaneks
    Poziom 10  
    Przynajmniej troszeczkę z informatyki tyle wystarczy. Do elektroniki potrzeba matematyki i tu moje pytanie czy poradzę sobie z matematyki? Zawsze miałem na koniec 3 z matematyki nie byłem z niej orłem ale też nie byłem słaby.
  • #10 10651093
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 15191091
    Tytaneks
    Poziom 10  
    Już prawie koniec technikum i stwierdzam że było warto pójść :) Z programowania to trochę bawiliśmy się diodami i wyświetlaczem w C a na zajęciach dodatkowych Bascomem ale sam się trochę tym zainteresowałem i coś tam już wiem :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zawodów łączących informatykę i elektronikę, wskazując na mechatronikę jako jedną z opcji. Uczestnicy podkreślili, że w technikum elektronicznym można zdobyć umiejętności programowania mikroprocesorów, co łączy obie dziedziny. Wskazano na konieczność opanowania podstaw elektrotechniki oraz matematyki, co może być wyzwaniem, ale nie powinno stanowić dużego problemu dla osób z średnim poziomem umiejętności matematycznych. Uczestnicy podzielili się doświadczeniami z nauki programowania w kontekście elektroniki, zaznaczając, że warto rozwijać umiejętności w tym kierunku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA