logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć silnik 3-fazowy 1,1 kW hydroforu przed zanikiem fazy?

filej 08 Mar 2012 22:16 16100 8
REKLAMA
  • #1 10652521
    filej
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam posiadam hydrofor domowy z silnikiem 1,1 kW A 4,9/2,8 i proszę o pomoc w wykonaniu zabezpieczeń przeciwko zanikowi jednej fazy aby nie buczał . Ostatnio miał awarie i wiem że takowe zabezpieczenie powinienem wykonać , jakiś schemat i podpowiedź, byłem na paru stronach firmowych i wiem że takie komplety kosztują około 500 zł oryginał , może można taniej/

Proszę posługiwać się poprawnymi symbolami jednostek technicznych. Przypominam podstawowe:
    wat [W] - piszemy "watów"
    kilowat [kW] - piszemy "kilowatów"
    Proszę o poprawienie swoich błędów.[retrofood]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10652758
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10653516
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Wyłącznik silnikowy + czujnik kolejności i zaniku fazy np CKF firmy F&F. Prawdopodobnie potrzebny będzie jeszcze stycznik (jeżeli załączenie wszystkich 3 faz odbywa się bezpośrednio przez łącznik ciśnieniowy hydroforu, bez dodatkowego stycznika).

Z rozwiązań "nie budżetowych" do zabezpieczenia pomp głębinowych stosowane są przekaźniki niedomiarowo - nadmiarowe np. FANOX reagujące na zmianę cos fi silnika (oprócz monitorowania parametrów zasilania), gdy ten pracuje na suchobiegu.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • REKLAMA
  • #5 10655067
    karolas123
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Do zabezpieczenia silnia potrzebny jest jeszcze czujnik suchobiegu, lub choc licznik odłączajacy przy przekroczeniu czasu pracy.
  • #6 10719241
    filej
    Poziom 11  
    Witam, dzięki za wszelkie podpowiedzi i poprawiłem już błędy 1,1kW, zakupiłem już
    wyłącznik termiczny M 250 4-6,3 A wydaję mi się że trochę za duży jak na silnik z prądem 4,7/2,7 i 230/400V, ale mogę go wymienić , czy mogę liczyć na jakieś podpowiedzi, i może schemat tego podłączenia, dziękuję
    P.S. nie chcę już trzeci raz przewijać silnika , a winą braku fazy była awaria stycznika ciśnieniowego w hydroforze.
  • REKLAMA
  • #7 10720390
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    filej napisał:
    ...zakupiłem już wyłącznik termiczny M 250 4-6,3 A wydaję mi się że trochę za duży jak na silnik z prądem 4,7/2,7 i 230/400V, ale mogę go wymienić.

Wymień na zakres 2,5-4A, bo ten jest za duży.
  • Pomocny post
    #8 10720391
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    tehaceole napisał:
    Wyłącznik silnikowy + czujnik kolejności i zaniku fazy np CKF firmy F&F. Prawdopodobnie potrzebny będzie jeszcze stycznik (jeżeli załączenie wszystkich 3 faz odbywa się bezpośrednio przez łącznik ciśnieniowy hydroforu, bez dodatkowego stycznika).
    przydałoby się zrealizować to właśnie w taki sposób :)
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #9 10722654
    filej
    Poziom 11  
    Witam dzięki za pomoc, jutro postaram się o wymianę, tak silnik był podłączony poprzez bezpośrednie styki ciśnieniowego i tam właśnie zgubił jedną fazę ( wypadła jedna blaszka stycznika) a dodając dodatkowy stycznik jak by to połączyć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na zabezpieczenie silnika 3-fazowego 1,1 kW hydroforu przed zanikiem fazy, aby uniknąć uszkodzeń. W odpowiedziach zasugerowano zastosowanie wyłącznika silnikowego z wyzwalaczami termicznymi oraz elektromagnetycznymi, które chronią przed brakiem fazy i zwarciem. Rekomendowane są również czujniki kolejności i zaniku fazy, takie jak CKF firmy F&F, oraz przekaźniki niedomiarowo-nadmiarowe, np. FANOX. Użytkownik planuje wymianę wyłącznika termicznego na model o odpowiednim zakresie prądowym oraz dodanie stycznika do układu, aby poprawić bezpieczeństwo działania silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA