logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do projektowania PCB z automatycznym rozmieszczeniem elementów

JarekDex 01 Mar 2003 16:52 3369 15
REKLAMA
  • #1 113031
    JarekDex
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jaki program po stworzeniu schematu ideowego potrafi stworzyć schemat montażowy, w którym sam wytoczy ścieżki, i na czym mi najbardziej zależy sam poprzekłada elementy według jakichś kryteriów ?
    EAGLE - toczy ścieżki ale nie przestawia elementów
  • REKLAMA
  • #2 113055
    erikses
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Np Protel , nie powinno być problemów
  • REKLAMA
  • #3 113120
    Veteran
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Nie ma takiego programu, ktorego dzialanie zadowolilo by cie w 100%. W dobra plytke nalezy wlozyc troche pracy, aby efekt koncowy byl zadowalajacy.
    Poza tym ten temat byl walkowany na forum juz wiele razy. Radze poprzegladac posty.

Pozdrawiam
  • #4 114492
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    No właśnie, jeżeli płytka ma mieć tylko dwie, albonawte jedną warstwę, trzeba elementy poukładać samemu, i ścieżki raczej też robić ręcznie, można ewentualnie korzystać z pomocy autoroutera, ale większość pracy trzeba wykonać samodzielnie. Narzędzia autoplace i autoroute zdają egzamin przy większej ilośći warstw połączeń (min 4..6).
  • #5 118833
    lachemsc
    Poziom 12  
    Nawet gdybym chciał ci doradzić, to nie zrobię tego.
    Tak niechlujnego języka,takiej ilości błędów w 3 zdaniach, nie widziałem juz dawno.

I nie pisz że jesteś dys...... :evil:
  • REKLAMA
  • #6 118875
    Dulan
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    stary dobry ORCAD.Sam chciał bym go zdobyć,bo miałem go na dyskietkach,ale niestety czas dał o sobie znać i dyskietki są już niestety nieczytelne.Mam kilka innych programów,które może przypadną Ci do gustu.Robię upload zaraz.
  • #7 118896
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    lachemsc napisał:
    Nawet gdybym chciał ci doradzić, to nie zrobię tego.
    Tak niechlujnego języka,takiej ilości błędów w 3 zdaniach, nie widziałem juz dawno.

I nie pisz że jesteś dys...... :evil:

Jeśli masz zamiar pisać takie teksty, to chyba pomyliłeś sobie forum. Tu nie ma miejsca na takie teksty. Tutaj pomagamy sobie wzajemnie, a nie piszemy tego typu wypowiedzi, które nic nie wnoszą do tematu. Sugeruję zapoznać się z Regulaminem Forum Elektrody, a w szczególności z tematem Warunki otrzymania Upomnienia . Dowiesz się między innymi o konsekwencjach otrzymania takiego upomnienia oraz zapewne dowiesz się również, że w zasadzie ten post kwalifikuje się do otrzymania właśnie takiego upomnienia. Tutaj zacytuje tylko jeden fragment:
    Cytat:
    Upomnienie dostają użytkownicy forum za:
    ......
    - Prześladowanie, obrażanie, i używanie niecenzuralnych słów względem innych użytkowników forum np. za ortografie, lub brak wiedzy fachowej (uwagi tylko na priwa)

Na koniec przypomne Ci, że przy rejestracji a także po niej byles zobowiazany do przeczytania Regulaminow i ich przestrzegania. Więc jeśli Ci się to nie podoba, to nieloguj sie tutaj więcej. Proszę, przemyśl to.
  • #8 119332
    lachemsc
    Poziom 12  
    Wybacz ale nie rozumiem co mi zarzucasz ?

Cytat:
    ......
    - Prześladowanie, obrażanie, i używanie niecenzuralnych słów względem innych użytkowników forum np. za ortografie, lub brak wiedzy fachowej (uwagi tylko na priwa)

Które z tych przewinień twoim zdaniem popełniłem?
    Czy to jest prześladowanie?
    Czy kogos obraziłem?
    Czy nazwałem kogoś głupkiem, osłem, durniem itd.?

Wyraziłem jedynie swoje zniesmaczenie. To ja czuję się obrażony, kiedy ktoś w tak ordynarny sposób kaleczy mój język ojczysty!
    Jeśli zaś sądzisz że jesteś taki fajny gość bo pozwalasz na posty wręcz "gęste" od byków, to moim zdaniem postępujesz jak prokurator wypuszczający złodzieja ze względu na "niską szkodliwość społeczną".
  • #10 120599
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    :arrow: lachemsc Twoje ostatnie dwa posty niestety nie są związane z tematem Programy EDA , w którym je napisałeś. Posty te nie wnoszą na forum nic, co związane jest z elektroniką. W temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14738.html#118839#118839 napisałeś post pod postem bez wyraźnej potrzeby. Więc proponuję zająć się problemami poruszanymi na forum ,dokładnym zapoznaniem się z regulaminem, a wszelkie swoje uwagi o błędach na forum i swoich spostrzeżeniach kierować do moderatorów naciskając niebieską kartkę lub bezpośrednio do przedmówcy na PW.Z tego, co przeczytałem to sporej grupie ludzi na forum nie będziesz mógł pomóc ze względu na to, że kaleczą język polski. To bardzo niedobrze, że z tego powodu nie chcesz pomagać, bo po to niestety się tutaj logujemy. Zadaj sobie pytanie czy publiczne wytykanie obcej osobie popełnianych błędów nie jest gorsze od niechlujnego języka.Wszelkie uwagi na ten temat proszę kierować na PW ponieważ nie jest to miejsce na takie posty.
  • #11 198140
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Dulan napisał:
    stary dobry ORCAD.Sam chciał bym go zdobyć,bo miałem go na dyskietkach,ale niestety czas dał o sobie znać i dyskietki są już niestety nieczytelne.Mam kilka innych programów,które może przypadną Ci do gustu.Robię upload zaraz.

Poszukam w archiwum akt dawnych powinienem mieć Orcad'a gdzieś na płytce. Wersja jakaś późniejsza.
  • #12 198239
    Leku
    Poziom 12  
    Z tego co wiem to najbardziej polecanym autoruterem jest SPECTRA np 903 lub 1011
  • #13 198995
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Leku napisał:
    Z tego co wiem to najbardziej polecanym autoruterem jest SPECTRA np 903 lub 1011

No pewno ale zanim użyjemy rutera to pasowało by narysować schemat
    i wyedytować z niego listę połączeń. Ale i tak sam tego nie zrobi, może tylko pomóc pracować.
  • REKLAMA
  • #14 370272
    leonidqczma
    Poziom 12  
    przy mniej skomplikowanych ukladach raczej samemu projektuje sie plytke(jak na praktykach w tech. elektronicznym :)
    poza tym taka "zabawa" rozwija umiejetnosc myslenia w trzech wymiarach,ale przede wszystkim to naprawde swietna zabawa.
    ale przy bardziej skomplikowanych schematach (znaczy sie baaaardzo) mozna zlecic wykonanie plytki.swoje kosztuje ale plytka najczescie pewna,tylko zero satysfakcji dla konstruktora :!: :?: bynajmniej takie jest moje odczucie
    pozdrawiam
  • #15 399933
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    erikses napisał:
    Np Protel , nie powinno być problemów

sorki ale gdzie go znależć lub skad ściągnać ?
  • #16 399942
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    A ja uparcie polecam Accela. To jedyny program który potrafi robić płytki jednostronne. Ma wyjście do Specctry, też mój faworyt, tylko wśród royterów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat programów do projektowania PCB z automatycznym rozmieszczeniem elementów i trasowaniem ścieżek. Użytkownik poszukiwał narzędzia, które po stworzeniu schematu ideowego automatycznie wygeneruje schemat montażowy, samodzielnie poprowadzi ścieżki oraz przestawi elementy według określonych kryteriów. Wskazano, że popularny EAGLE potrafi toczyć ścieżki, ale nie przestawia elementów. Jako alternatywę wymieniono Protel, który powinien radzić sobie z tym zadaniem. Podkreślono jednak, że nie istnieje program w pełni automatyczny i zadowalający w 100%, zwłaszcza dla prostych, jedno- lub dwuwarstwowych płytek, gdzie konieczne jest ręczne rozmieszczenie elementów i ścieżek. Autoplace i autorouter sprawdzają się lepiej przy bardziej złożonych projektach wielowarstwowych (4-6 warstw). Wspomniano także o programie ORCAD, który dawniej był popularny, oraz o autoruterach SPECTRA (np. modele 903 i 1011) jako rekomendowanych narzędziach do automatycznego trasowania. Polecano również program Accel, wyróżniający się możliwością projektowania płytek jednostronnych i współpracujący z autoruterem Spectra. Zwrócono uwagę, że przy mniej skomplikowanych układach samodzielne projektowanie PCB rozwija umiejętności i daje satysfakcję, natomiast zlecenie wykonania płytki jest kosztowne, choć pewne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA