logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prostego robota jeżdżącego sterowanego komputerem – wskazówki dla początkujących

gandzia 31 Gru 2004 21:57 3736 15
  • #1 1101333
    gandzia
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Chciałbym zbudować robota który by tylko jeździł i byłby sterowany zapomocą komputera.ja jestem w tym zielony i prosil bym o porady luyb o jakies wskazówki. Bardzo prosze o wyrozumiałość.
  • Pomocny post
    #2 1101336
    Misholotti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    A mógłbyś sprecyzować jaki chcesz zastosować napęd - bo to ma znaczący wpływ na całą resztę!
  • #3 1101350
    gandzia
    Poziom 12  
    mi chodzilo o jak najtańszy.

Dodano po 1 [minuty]:

a jaki jest najlepszy bo ja nie chcialbym aby niebyl to kroczacy robot
  • Pomocny post
    #4 1101378
    Misholotti
    Poziom 15  
    Witam!
    Najtańszy to taki jaki najłatwiej TOBIE jest zdobyć!
    A jeśli już koniecznie chcesz by ktoś Ci narzucił jakiś konkretny, to chociaż sprecyzuj jakieś wymagania jakim ten napęd ma sprostać (np. max obciązenie, max czas pracy ciągłej, dostępne napięcie, wydajność zasilania, itp....)!
  • #5 1101383
    gandzia
    Poziom 12  
    Mi pasuje taki przy obciążeniu 15 kg i na na 12 V
  • Pomocny post
    #6 1101391
    Misholotti
    Poziom 15  
    15 kilo to całkiem dużo!
    Jeśli ma chodzić na 24V to właściwie polecam silnik krokowy (prądu stałego może być za słaby- jeśli w ogóle taki znajdziesz) i to z jakimś nadzorem czy nie gubi kroków!
    No, i taki silnik musi być całkiem słusznej siły - a to nie obniży ceny...
  • #7 1101398
    gandzia
    Poziom 12  
    A czy ty posiadasz jakiegos robota??????? Mi tak dokładniej chodzi o pojazd który jeżdzi i nosi na sobie mala kamerke to nie wiem jak to zrobic czy moglbys mi pomuc. Nie musi być duży może być bardzo mały najważniejsze tylko żeby udzwignął kamerke a z tymi 15 kg to przesadzilem.
  • Pomocny post
    #8 1101399
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    :arrow: gandzia
    Dwa podobne tematy usunąłem do kosza. Każda kolejna próba powtórzenia tematu będzie skutkować ostrzeżeniem.
  • #9 1101408
    gandzia
    Poziom 12  
    Witam!

gandzia napisał:
    Chciałbym zbudować prostego robota. chciałbym [..] zeby był tani w zrobieniu, oraz napęd tani i łatwy w zrobienu. [..] i chciałbym aby on jeżdził a nie kroczył.

Jeżeli to ma być naprawdę maksymalnie tani i prosty robocik, bez żadnych wybajerzeń, to proponuję:
    konstrukcja nośna, do niej przykręcone 2 silniki krokowe (z kołami bezpośrednio na osiach silników), plus trzecie koło dla łatwiejszej równowagi np takie obrotowe od fotela.
    - to tyle jeśli chodzi o konstrukcję

Cytat:

cvhciałbym abym mogł nim sterować za pomocą komputera

ale.... klawiaturą, wczasie rzeczywistym (jak samochodem w grze poprzez jojstick) czy według jakiegoś konkretnego algorytmu (np. jakieś omijanie przeszkód)?

Cytat:

cvhciałbym aby był na przewody, żeby miał kamerkę,

Z przewodami to akurat nie jest problem (napewno trudniej było by bez nich). Co zaś się tyczy kamerki, to przemyśl czy jesteś w stanie sobie z tym poradzić (jeśli uznasz, że tak, to na wszelki wypadek rozbuduj swojego robota np. o okrojonego PC'ta wyposażonego w porty USB i kartę grafiki i podłącz do niego kamerkę (przez USB) - wtedy odejdzie Ci obsługa kamery (zrówno soft jak i obróbka grafiki) - i najlepiej jeśli to wszystko bedzie pod Linux'em
    ale to już wtedy nie będzie prosty robocik
    ...........................................................................................................

Ja chciałem nim kierować za pomocą klawiatury. tylko nie wiem jak to zrobić> Więć jak : moglibyście mi podsumować co mam zrobić
  • Pomocny post
    #10 1101418
    Misholotti
    Poziom 15  
    Więc tak:
    Jeżeli to ma być tylko "zdalny wózek" do kamery! To łącznie z kamerą będzie mniej niż 2-3 kg, a zatem niemal każdy większy silnik krokowy (za 15-20PLN) sobie z tym poradzi - najwyżej będziesz musiał zwrócić większą uwagę na przyspieszenie.
    Zatem: konstrukcja jezdna, z 2 silnikami krokowymi + trzecie kólko dla równowagi.
    Zakładam, że sterowanie jest w czasie "rzeczywistym", za pomocą np strzałek klawiatury, czyli może wyglądać tak

dopóki warunek rób:
    jeśli robot_w_lewo to oba_silniki_naprzód;
    jeśli robot_w_prawo to oba_silniki_w_tył;
    jeśli robot_naprzód to silnik_prawy_w_tył and silnik_lewy_naprzódł;
    jeśli robot_w_tył to silnik_lewy_w_tył and silnik_prawy_naprzódł;
    koniec

sterowanie kamerką, ramieniem, i czym tam jescze tylko chcesz, tak samo tylko że najprawdopodobniej każdym silnikiem z osobna i sprawdzając inne klawisze klawiatury kompa
  • #11 1101422
    gandzia
    Poziom 12  
    No tak a co z programem i jak mam go podłączyć do PC'a. I w czym go najlepiej zrobić. Do jakiego portu go podłączyć.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Znalazłem coś takiego tylko nie wiem jak do tego napisać program prosze o pocmoc z góry dziekuje za pomoc. Tutaj jest załączony projekt podłączenia dwuch silników korkowych do portu LPT.
    Załączniki:
    • Jak zbudować prostego robota jeżdżącego sterowanego komputerem – wskazówki dla początkujących schemat.jpg (50.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 1102341
    Misholotti
    Poziom 15  
    gandzia napisał:

No tak a co z programem i jak mam go podłączyć do PC'a. I w czym go najlepiej zrobić. Do jakiego portu go podłączyć. [...]
    Znalazłem coś takiego tylko nie wiem jak do tego napisać program prosze o pocmoc z góry dziekuje za pomoc. Tutaj jest załączony projekt podłączenia dwuch silników korkowych do portu LPT.

Program poprostu musi wysyłać kolejne kombinacje bitów na port do którego podłączony jest silnik (ten schemat, który przedstawiłeś jest całkiem niezły - ale do niedużych silników: do 0,5A/kanał układu ULN8203! Aby uzyskać do 1,0A na uzwojenie silnika należy połączyć po dwa kanały równolegle - ale wtedy tylko jeden silnik na jeden ULN2803!
    Piny 2-9 to bity danych 0-7 --> ustawiony bit = włączone uzwojenie!
    Spróbuj poszukać na necie gotowych driver'ów (stepper motor driver) - te układy same umieją sterować prędkością, kierunkiem i trybem pracy (i jeszcze paroma użytecznymi rzeczami: np 2 napięciami) - Ty tylko rozkazujesz :D
    Co do języka programowania - KAŻDY jest dobry, jeśli tylko będziesz umiał w nim napisać to co Ci potrzebne.

P.S. ULN 280X nie posiadają w sobie zabezpieczeń typu optoizolacja! Ja bym tam dorzucił coś takiego - tak dla bezpieczeństa!

Aha, bym zapomniał: W tym schemacie należy podłączyć to swobodne wyjście układu ULN 2803 (nóżka 10) do zasilania silnika, gdyż przez tą nóżkę rozładowują się piki samoindukcjii wyłączanej/włączanej cewki - to są duże wartości, mogą wiele popsuć!
  • #13 1132283
    gandzia
    Poziom 12  
    A jak zrobic napęd gonsienicowy, wraz z cała tą puszką prosze o opowiedź linki projekty fotki rzuty plisssssssssssssssss
  • #14 1191155
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Musisz mieć odpowiednie przekładnie najlepiej ślimakowe.
    Gąsienice morzesz wykonac z starej dętki i poprzyklejac kawałki ciękiej sklejki, do tego musisz mieć dobre koła aby ci niespadały gąsienice.
    A silniki możesz popszyklejac dobrym klejem do sklejki !!!
  • #15 1192894
    wert120
    Poziom 11  
    Witam!

Mam pytanie: Jakie mogłyby być komendy wysyłane na LPT do sterowania do schematu.jpg (gandzia) żeby dało się tymi silniczkam coś zrobić (najlepiej obrócić w prawo i w lewo :-D). Proszę o pomoc.

PS. Źródła najlepiej w Delhi (ze wstawkami w assemblerze - o ile dobrze mi się wydaje tylko tak można coś uzyskać) lub Pascal ;-D
  • #16 1301301
    marf41
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    kidzar89 napisał:
    Musisz mieć odpowiednie przekładnie najlepiej ślimakowe.
    Gąsienice morzesz wykonac z starej dętki i poprzyklejac kawałki ciękiej sklejki, do tego musisz mieć dobre koła aby ci niespadały gąsienice.
    A silniki możesz popszyklejac dobrym klejem do sklejki !!!

Zamiast ślimakowych proponuje planetarne (m.in. rzadsze oliwienie, itp.) :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego robota jeżdżącego sterowanego komputerem, przeznaczonego do przewożenia małej kamerki. Zalecana konstrukcja to podwozie z dwoma silnikami krokowymi napędzającymi koła bezpośrednio na osiach oraz trzecim kółkiem obrotowym dla stabilizacji. Silniki krokowe są rekomendowane ze względu na precyzję i możliwość sterowania prędkością oraz kierunkiem. Przy obciążeniu do 2-3 kg silniki krokowe o mocy około 15-20 PLN powinny wystarczyć. Sterowanie może odbywać się w czasie rzeczywistym za pomocą klawiatury komputera, np. przez port LPT, do którego podłączone są silniki przez układ ULN2803. Układ ten wymaga odpowiedniego zabezpieczenia, np. optoizolacji, oraz może obsługiwać prąd do 0,5A na kanał, przy większym prądzie konieczne jest łączenie kanałów równolegle. Programowanie sterowania może być realizowane w dowolnym języku programowania, ważne jest wysyłanie odpowiednich kombinacji bitów do portu LPT. W kwestii napędu gąsienicowego, zalecane są przekładnie ślimakowe lub planetarne, a gąsienice można wykonać z materiałów takich jak stara dętka i sklejka. Silniki należy mocować solidnie, np. klejem do sklejki. W dyskusji pojawiły się także pytania o komendy do sterowania silnikami krokowymi przez port LPT, z sugestiami użycia asemblera lub Pascala do programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA