Jak usunąć automatycznie uruchamianą prezentację z reklamowego pendrive’a i przywrócić mu rzeczywistą pojemność?
Do usunięcia wirtualnego napędu CD i ponownego sformatowania tego pendrive’a w wątku polecono FCMPTool (040311.MD) z trybem testowym pamięci dla kontrolera Alcor AU6983; po tej operacji zniknęła partycja CD, a urządzenie zaczęło działać jako zwykły dysk [#10700391][#10700800][#10678392] Nie należy wierzyć wartościom CAP typu 1024 MB albo 18 GB, bo to tylko ustawienie w narzędziu, a nie dowód realnej pojemności [#10700800][#10703492] Test H2testw pokazał, że poprawnie zapisuje i odczytuje się tylko 156.9 MB, a reszta danych jest tracona, więc rzeczywista sprawna pojemność jest bardzo mała [#10703531][#10703605]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Dostałem w ramach promocji przesyłkę reklamową gdzie był pendrive po włożeniu do pc automatycznie jest odpalana prezentacja.W moim komputerze pokazują się dwa napędy jeden to dysk wymienny na którym nic nie ma i ma pojemność 50mb a drugi to pojawia się jak by napęd cd.Po rozebraniu pena na jednym z układów scalonych są jakieś cyferki i na końcu 18GB więc albo 18GB albo 8GB jak go sformatować dokładnie aby nie wyskakiwała za każdym razem ta prezentacja?
Sprawdzam właśnie,ale ciężko coś bo inne programy co pobierałem widzą tylko dysk wymienny co ma 49mb i go formatują.A nie widzą tego wirtualnego napędu cd
Dodano po 2 [minuty]:
Coś takiego mi pokazało w informacjach o dysku usb w programie RMPrepUSB.
Ooo coś czuję że Ty mi pomożesz wiem wiem byłem na tych chińskich i ruskich stronkach pobrałem różne wersję Alcor ale teraz inny problem ;/ Coś bawiłem się w innych programach i zrobiło mi teraz jedna partycje dysk wymienny o rozmiarze 121mb. jak wyżej pisałem o wirtualnej partycji cd z prezentacja już znikła.Ale teraz takie coś mi wywala w Arcorze
Aktualnie interesuje mnie jak sprawdzić jaką on ma faktycznie pojemność,bo może nie opłaca się nim bawić aktualnie co udało mi się uzyskać to pojemność 122mb
Aktualnie interesuje mnie jak sprawdzić jaką on ma faktycznie pojemność,bo może nie opłaca się nim bawić aktualnie co udało mi się uzyskać to pojemność 122mb
I tyle rzeczywiście ta kość pamięci może pomieścić danych bez uszczerbku.
Tak jak wcześniej powiedziałem zamieść zdjęcie, bo być może ktoś wskaże producenta i specyfikację dla tego typu pamięci.
W moim komputerze pokazują się dwa napędy jeden to dysk wymienny na którym nic nie ma i ma pojemność 50mb a drugi to pojawia się jak by napęd cd
Miałem identyczną sytuację i jeśli mogę się wtrącić, na Twoim miejscu nie łudziłbym się że ten pen ma nawet 1GB.
Miałem identyczną sytuację z trzema penami które koleżanka przyniosła mi z pracy bo dostawali je darmowo prawie na "kilogramy.
Peny w eleganckiej obudowie skóro podobnej z pozłoconym napisem firmy która umieściła na nim swoją prezentację/reklamę oraz wielgachne 8GB, a w rzeczywistości 256MB.
Niech będzie ile chce-zawsze można tam wrzucić coś awaryjnego, jakiś Damn small linux lub hirens boot cd w wersji usb... Podobno często są w takich pendrive wadliwe układy pamięci które mają pouszkadzane bloki pamięci "od którejś tam" komórki" dlatego nawet jak na układzie jest że ma 8Gb to możliwe że sprawne jest 256MB...
Bardziej przychylam się do odpowiedzi kolegi electro_Nick ponieważ w moim przypadku we wnętrzu tych penów były układy 29F32G08CAMC1.
Były "uwalone" i pewnie jakaś firma je odkupiła za grosze, umieściła swoje loga i w wolnej/sprawnej przestrzeni komórek wgrała swoje reklamy/prezentacje.
Przeważnie taka prezentacja zawiera kilkadziesiąt MB i to zupełnie im wystarcza.
Peny były sprawdzane różnymi softami i tylko jeden z nich (ten sam układ pamięci) odblokował nie całe 2GB.
Ze względu że to odrzuty to podarowałem sobie ich uzytkowanie, zostawiłem tylko obudowy.
Po naprawie systemu ponownie pobrałem program Alcor a tu szook pokazało coś mi w tym programie kliknąłem start robiło coś leciały procenty i takie coś wywaliło.
A tak pokazało przed kliknęciem start
Dodano po 30 [minuty]:
I teraz dziwne bo jak go ponownie podłącze pod usb to wykrywa go ale nie mogę w niego wejść jest napisane tylko dysk wymienny a jak chce wejść to wyskakuje " Włóż dysk do stacji dysków" ;/ dziwne...
Dodano po 1 [minuty]:
I te CAP: 1024M czyli 1024mb ma? 1gb?
Dodano po 23 [minuty]:
Teraz coś po ustawiałem w setup jak w instrukcji ruskie podawali i wyskoczyło takie coś ale nie wiem jak to potwierdzić bo jak wyciągnę pena i włożę to dalej nie mogę wejść w niego i jak dam refresh w programie to ponownie cie pokazuje CAP:1024
Oooo ten programik co podałeś naprawił ale dziwne bo pokazywało tak jak wyżej 1024m a po naprawie jest tylko 239mb ale jest i działa :)Ale dziwnie bo w alcorze też mi wyskoczyło na samym końcu ze ok na zielono ale po wyciągnięciu i włożeniu lipa a ten pomógł Ale szkoda że nie da się tych 1024.
Dodano po 34 [minuty]:
Eureka ustawiłem w programie w Mode CAP SET : 1024 i mam juz pena 1Gb:D super heh przyda się raczej więcej z niego się nie wyciągnie ?
Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:
A najdziwniejsze to ze ustawiłem w CAP SET :1256m i pojemność sie pena powiększyła wcześniej jak dałem 1024 to pokazało że ma 0,99gb a teraz pokazuje 1,22gb dziwne
Dziwne, aż może wyda się to śmieszne, ale wpisałem teraz 18000 i mam 17,5 GB, ale tylko na FAT nie da się go na NTFS sformatować, wrzucam specjalnie filmy. Zobaczymy, czy faktycznie tyle się zmieści, czy błąd będzie.
I tyle rzeczywiście ta kość pamięci może pomieścić danych bez uszczerbku.
djzaq napisał:
The media is likely to be defective.
156.9 MByte OK (321504 sectors)
17.4 GByte DATA LOST (36515872 sectors)
Ale wlazło na niego 17gb danych i odczyt tak samo filmy wcześniej 3 wrzuciłem a te 122mb to uzyskałem na samym początku bez tych programów alcor i FCMPTool a po użyciu uzyskałem 18 gb więc jak to jest?wirtualne 18gb? ale dane się mieszczą ..
✨ Użytkownik otrzymał pendrive reklamowy, który automatycznie uruchamia prezentację po podłączeniu do komputera. Po podłączeniu widoczne są dwa napędy: jeden z pojemnością 50 MB, a drugi jako wirtualny napęd CD. Użytkownik stara się sformatować pendrive, aby usunąć prezentację i uzyskać pełną pojemność, która wynosi 18 GB. W trakcie dyskusji pojawiają się różne metody formatowania, w tym użycie programów takich jak AlcorMP i FCMPTool, które pomagają w przywróceniu funkcjonalności pendrive'a. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z uszkodzeniami pamięci, które mogą prowadzić do fałszywych wskazań pojemności. W końcu, po zastosowaniu odpowiednich narzędzi, udało się uzyskać działający pendrive o pojemności 1 GB, mimo że pierwotnie wskazywał na 18 GB. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.