logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polski interfejs HID komputer-mózg

fanatykstaroci 16 Mar 2012 09:31 4210 12
REKLAMA
  • Polski interfejs HID komputer-mózg
    Polscy naukowcy pokazali swoją wersję interfejsu HID typu komputer-mózg na tegorocznym CeBIT. Bezpośrednie połączenie komputera z mózgiem nie jest czymś nowym, ale polskim naukowcom z Uniwersytetu Warszawskiego z Wydziału Fizyki udało się zmieścić cały ten system w urządzeniu przypominający tablet. To może być duży krok w upowszechnieniu tego typu rozwiązań na większą skalę, a tym samym dużą pomoc osobom niepełnosprawnym i sparaliżowanym. Urządzenie bowiem umożliwia nie tylko prostą komunikację ze światem, ale także umożliwia całkiem sprawne sterowanie całymi urządzeniami. Ciekawostką jest oprogramowanie na licencji open-source.

Źródło: Link

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    fanatykstaroci
    Poziom 13  
    fanatykstaroci napisał 116 postów o ocenie 26, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście kwidzyn. Jest z nami od 2011 roku.
  • REKLAMA
  • #2 10685189
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Tylko czekać jak ugryziony "jabłek" zaimplementuje to w dziesiątej wersji Icośtam :D
  • #3 10686107
    tomek10861
    Poziom 27  
    Ocena: 199
    Ja czekam na teki dzień kiedy przewód będę mógł podłączyć bezpośredni do mózgu, gdy rozdzielczość nie będzie ograniczona rozdzielczością ekranu, gdy przeniosę się do świata gry ze wszystkimi odczuciami :D Gdzie nie będę musiał kupić sobie projektora aby oglądać film na dużym ekranie...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10686270
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 275
    timo66 napisał:
    Tylko czekać jak ugryziony "jabłek" zaimplementuje to w dziesiątej wersji Icośtam :D

Też na licencji Open Source? ;)
  • #6 10686391
    TDM
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    tomek10861 napisał:
    Ja czekam na teki dzień kiedy przewód będę mógł podłączyć bezpośredni do mózgu, gdy rozdzielczość nie będzie ograniczona rozdzielczością ekranu, gdy przeniosę się do świata gry ze wszystkimi odczuciami :D Gdzie nie będę musiał kupić sobie projektora aby oglądać film na dużym ekranie...
    Pozdrawiam

Tylko kiedy taki dzień przyjdzie, mam nadzieje że go dożyję ( mam 21lat )
  • REKLAMA
  • #7 10686885
    adam1987
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Szkoda że nie podano nigdzie informacji o samym projekcie: http://openbci.pl
  • #8 10687045
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10687109
    marek1846
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    tomek10861 napisał:
    bezpośredni do mózgu, gdy rozdzielczość nie będzie ograniczona rozdzielczością ekranu, gdy przeniosę się do świata gry ze wszystkimi odczuciami :D

Są takie tablet-ki.
  • REKLAMA
  • #11 10687659
    marti_944
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    @tomek10861 Tak! Ta wizja do mnie przemawia! Też bym chciał coś takiego ;).
    To by było coś w stylu świadomego śnienia.
  • #12 10690392
    Sputnik8
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    marti_944 to ja jednak pozostane przy świadomym śnie, strach się bać co by się działo jakbyś miał na takim kompie wirusy i by tworzyły różne dodatkowe obiekty :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Polscy naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego zaprezentowali interfejs HID typu komputer-mózg na CeBIT, który łączy komputer z mózgiem w formie urządzenia przypominającego tablet. System ten ma potencjał w ułatwieniu komunikacji i sterowania urządzeniami dla osób niepełnosprawnych i sparaliżowanych. Oprogramowanie jest dostępne na licencji open-source. Uczestnicy dyskusji wyrażają zainteresowanie przyszłością technologii, w tym możliwością bezpośredniego podłączenia do mózgu oraz obawami związanymi z wirtualną rzeczywistością i bezpieczeństwem danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA