logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pasty lutowniczej SMD: Amtech, Koki, Microprint czy Kester?

Lukasz51 17 Mar 2012 11:55 8992 7
  • #1 10687689
    Lukasz51
    Poziom 12  
    Witam,
    proszę o pomoc w wyborze pasty lutowniczej. Zastanawiam się nad Amtech, Koki, Microprint, Kester, a może jakaś inna? Zależy mi na dobrej gęstości pasty, aby było można dozować ją strzykawką z igłą 0,4 - 0,5mm. Co polecicie? Proszę o opinie.
  • #3 10687783
    Lukasz51
    Poziom 12  
    Bride napisał:
    Stosuję KOKI i jest bardzo dobra. Dodam, że jest rok po "terminie" i nie ma z nią żadnych problemów dlatego polecam.

Dziękuję za odpowiedź. A jak z lejnością, będzie dało się dozować przez cieniutką igłę np. stożkową 0,41mm?
    http://www.tme.eu/pl/details/fis-22h/igly-i-dysze/fisnar/5601279/#
    Pozdrawiam
  • #4 10687816
    Bride
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Co do KOKI to myślę, iż tak, ona jest do tego przystosowana. Dodam, że po roku trwałości dopuszczalnej zrobiła się już gęsta i przez igłę nie wiem czy by przeszła. Być może powodem tego jest fakt, iż dłuższy czas leży już w chłodni.

Jednak uważam, że jeśli będzie często stosowana to można do niej zastosować taką igłę. Warto spytać jeszcze kogoś kto sprzedaje te pasty czy będzie współpracować z taką igłą.
    Podkreślę, że stosowałem w międzyczasie chińskie Aoyue W001 Microprint'a a także najtańszą Kedę. Koki jest najlepsza.

Pozdrawiam
  • #5 10721336
    Lukasz51
    Poziom 12  
    Wybrałem KOKI, przetestowałem i jestem zadowolony. Pasta bez problemu da się dozować przez igłę 0,25mm.
  • #6 10724656
    vito2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Lukasz51 napisał:
    Wybrałem KOKI, przetestowałem i jestem zadowolony. Pasta bez problemu da się dozować przez igłę 0,25mm.

Możesz podać jaki jest termin ważności tej pasty ?
  • #7 10724802
    Lukasz51
    Poziom 12  
    21.04.2013. Pasta kupiona w TME.
  • #8 12105322
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Odświeżę temat. Dalej nic się nie zmienia. KOKI jest godna polecenia ?? Raz poszedłem na taniochę kupiłem coś czego nie nazwę teraz pastą od AGchemia. Od razu był z nią kłopot przepuścić przez jakąkolwiek igłę po kilku tygodniach zeschła się na kamień. Jeśli chodzi o przeznaczenie to do SMD oczywiście LQFP od STM (raster 0.5mm) elementy pasywne 0402 itd.

Ps. Jak przechowywać prawidłowo pastę? Moja leżała w szufladce w temperaturze pokojowej. Może do lodówki trzeba ??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór pasty lutowniczej SMD, z naciskiem na produkty marek Koki, Amtech, Microprint i Kester. Użytkownicy polecają pastę Koki, podkreślając jej dobrą lejność, co umożliwia dozowanie przez igły o średnicy 0,4-0,5 mm. Wskazano, że pasta Koki, nawet po roku, zachowuje swoje właściwości, chociaż może gęstnieć przy dłuższym przechowywaniu. Użytkownicy zauważają, że niewłaściwe przechowywanie, np. w temperaturze pokojowej, może prowadzić do pogorszenia jakości pasty. Wspomniano również o negatywnych doświadczeniach z tańszymi produktami, które szybko traciły swoje właściwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA