logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop toshiba satellite l650-10g nie uruchamia się

irek1972 17 Mar 2012 23:24 6062 8
REKLAMA
  • #1 10690121
    irek1972
    Poziom 10  
    Tym razem o laptopie toshiby. Ponad rok temu kupiłem swoją drugą toshibę-satellite l650-10g; ( pierwsza to l450-181, kupiona w UK; działa bez zarzutu).
    Niestety ta druga; zresztą znacznie droższa niedawno zaczęła sprawiać problemy. Najpierw padły głośniki. Wczoraj większość klawiszy przestała działać. Sprawdziłem sterowniki klawiatury, były OK. Następnie wyłączyłem zasilanie i wyjąłem baterię. Po ponownym podłączeniu zasilania i baterii laptopa już nie dało się uruchomić. Inny problem dotyczny napędu DVD, który ma problem z czytaniem wielu płyt.
    Dodam jeszcze, że laptop od samego początku znacznie się nagrzewał. Tutaj powiedziano mi, że to normalne przy tej grafice - radeon 512mb.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10690715
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Usterka może być następstwem uszkodzenia chipsetów jak i montażu bga. W domowych warunkach możesz poszukać odpowiedniej zwory lub wymontować na kilka minut i zresetować ustawienia bios setup. Opis powinien być w instrukcji do tego modelu. Jest pewna szansa, że po tym zabiegu komputer się uruchomi i można będzie coś więcej zobaczyć. Proponuję jeszcze wymontować wadliwy napęd DVD, który może blokować start, a nawet dysk i uruchomić bez nich.
    Jeśli laptop jest na gwarancji trzeba niezwłocznie z niej skorzystać.

Pozdrawiam
  • #3 10691569
    irek1972
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Zlokalizowałem baterię na płycie głównej, lecz nie da jej się wyjąć, jest wmontowana na stałe. Nie wiem o jakiej zworze kolega pisze. W instrukcji laptopa na ten temat zbyt dużo nie znalazlem.
  • REKLAMA
  • #4 10691685
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    To ją wylutuj i zewrzyj na kilka sekund pola na płycie do których była przylutowana i zamontuj ponownie zwracając uwagę na polaryzację.
  • #5 10692030
    irek1972
    Poziom 10  
    Baterii nie wylutowałem, lecz zwarłem na parę sekund. Po podłączeniu zasilania pojawił się komunikat: "The firmware has detected that a CMOS battery failure occured". Odłączyłem zasilanie ponownie i włączyłem na nowo (nagrywarki na razie nie instalowałem). System wystartował, lecz klawiatura nadal nie działa. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #6 10692304
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Problemem może być sama klawiatura a tak samo może być układ odpowiadający za klawiaturę w tym przypadku, odpowiada za to KBC czyli układ wyglądający podobnie do tego:

Schemat blokowy na to wskazuje:

Edycja:
    Z racji złego wyrażenia, żeby nie wprowadzać w błąd użytkowników poprawiłem post.
    Przepraszam za pomyłkę.
  • #7 10692388
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    Jeśli już to za obsługę klawiatury w tym modelu odpowiada KBC WPCE775LA0DG.
    Natomiast LPC to magistrala do komunikacji z KBC z mostem.
  • #8 10694090
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Źle się wyraziłem chodziło mi o kbc moja wina.
  • REKLAMA
  • #9 10696725
    irek1972
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi. Na razie podłącze zewnętrzną klawiaturę. Później zobacze co się będzie działo z laptopem.
    Swoją drogą zastanawiam się czy nie próbować korzystać z gwarancji ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej - towar niezgodny z umową. Mianowicie mam na myśli to przegrzewanie laptopa, które ma miejsce od samego początku; czy jest ono w normie i czy mogło mieć wpływ na działanie innych elementów. Ale to już po częsci inne forum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z laptopem Toshiba Satellite L650-10G, który nie uruchamia się po wyłączeniu zasilania i wyjęciu baterii. Wcześniej wystąpiły usterki głośników, klawiatury oraz napędu DVD. Po próbie resetu BIOS-u, laptop uruchomił się, ale klawiatura nadal nie działa. Użytkownik rozważa możliwość skorzystania z gwarancji z powodu przegrzewania się urządzenia, które występuje od początku użytkowania. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie chipsetów, KBC oraz użycie zewnętrznej klawiatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA