logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilarka stołowa - czy można odtworzyć tryby na wałku wirnika silnika?

zyjanu 18 Mar 2012 09:52 6280 8
REKLAMA
  • #1 10690727
    zyjanu
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam
    Kupiłem mało używaną pilarkę stołową i po niedługim użytkowaniu zaczęła zgrzytać w przekładni. Gdy rozebrałem przekładnię okazało się, że tryby na wałku wirnika silnika są częściowo wykruszone natomiast koło zębate jest w jak najlepszym stanie.
    Powstała paradoksalna sytuacja- wirnik sprawny elektrycznie a mechaniczne uszkodzenie dyskwalifikuje możliwość jego użytkowania. W tej sytuacji w rachubę wchodzi odtworzenie trybów na wałku wirnika tylko czy jest to możliwe?
    Zastanawiam się dlaczego tak sie to projektuje, że konstrukcja nie pozwala na wymianę końcówki napędowej jak ma to miejsce w przypadku szlifierek kątowych?
    Co mogę w mojej sytuacji zrobić poza całkowitą wymianą wirnika?
  • REKLAMA
  • #2 10691367
    merolPL
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Niby są firmy, które się tym zajmują, ale osobiście nie miałem z nimi styczności. Taka "nadlewka" na pewno będzie mniej wytrzymała niż oryginał, więc jeśli koszta wirnika są niewielkie to bardziej się opłaci czasowo wymiana całości.
  • REKLAMA
  • #3 10691420
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Koszt nadbudowy przekroczy prawdopodobnie cenę pilarki, no i kto się tego podejmie? Nie widzę możliwości napawania bez uszkodzenia/ przegrzania reszty wirnika.
  • #4 10691483
    drewniany80
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Kolego to już nie są te czasy co kiedyś teraz wszystko produkuje się tak żeby psuło się jak najczęściej ale co najlepsze, psuło się po gwarancji :( Lepiej weź i poszukaj jakiegoś używanego wirnika ale najlepiej żeby był z ta drugą zębatką. Tryby będą już dopasowane do siebie.
  • REKLAMA
  • #5 10691547
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Też mam ten problem z wirnikiem Metabo , które sa bardzo drogie i nikt nie chce naciąć zębatki na napawanym i obtoczonym wirniku.
  • #6 10693413
    grzegorzbr2
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Przy pojedynczych sztukach ustawienia obrabiarki jest nieopłacalne dla warsztatów maszynowych
  • REKLAMA
  • #7 10699044
    andy1978
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Mam trochę części do pilarek stołowych i nie tylko podaj model i typ to może coś wymyślimy.
  • #8 10699735
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Witam.
    Cytat:
    Zastanawiam się dlaczego tak sie to projektuje, że konstrukcja nie pozwala na wymianę końcówki napędowej jak ma to miejsce w przypadku szlifierek kątowych?
    Popatrz na konstrukcje tych maszyn i kąty napędu względem wału wykonawczego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pilarki stołowej zgłasza problem z uszkodzonymi trybami na wałku wirnika silnika, co uniemożliwia dalsze użytkowanie urządzenia. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące możliwości naprawy, jednak większość uczestników dyskusji wskazuje na nieopłacalność takiej operacji. Wskazują, że nadbudowa trybów może być mniej wytrzymała niż oryginał, a koszt naprawy może przewyższać cenę nowego wirnika. Użytkownicy sugerują poszukiwanie używanego wirnika, który będzie lepiej dopasowany. Wspomniano również o problemach z wirnikami marki Metabo, które są drogie i trudne do naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA