logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza - Centralny zamek nie zamyka z pilota ani kluczyka, pompka działa długo

blaz84 19 Mar 2012 22:02 1839 7
REKLAMA
  • #1 10697799
    blaz84
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Centralny zamek nie otwiera samochodu nie reaguje ani z pilota ani z kluczyka. Sprawdziłem już pompkę czy sucha i przewody czy szczelne na ile potrafiłem to sprawdziłem. Pompka sucha i przewody raczej szczelne ponieważ gdy pozamykam auto cypelkami w drzwiach i otworzę od zewnątrz zamkiem czy też pilotem to centralny reaguje i auto odmyka ale pompka działa około 30 sekund może trochę mniej, ponowne zamknięcie samochodu jest niemożliwe za pomocą kluczyka ani pilota. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10697856
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    Wydłużony czas pracy to właśnie nieszczelność; na razie mała. W ciszy trzeba posłuchać syczenia powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 10697859
    domellus
    Poziom 29  
    Ocena: 286
    Sprawdź jeszcze raz wszystkie wężyki jak i również siłowniki przy zamkach. Tym razem zrób to solidnie ;)
  • REKLAMA
  • #4 10697873
    blaz84
    Poziom 10  
    Podpowiedzcie bo się nie znam czy są osobne wężyki do zamykania i otwierania auta czy pompka działa raz pompując a raz zasysając powietrze?
  • REKLAMA
  • #5 10697895
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    Jest jeden wężyk, pompka działa dwukierunkowo.

--------------------------
    blaz84 napisał:
    ale ciekawi mnie jedno skoro jest jeden wężyk to dlaczego samochód się otwiera ale nie zamyka?

Taki to urok systemu VW :D
  • #6 10697956
    blaz84
    Poziom 10  
    Spoko jutro posprawdzam dokładniej ale ciekawi mnie jedno skoro jest jeden wężyk to dlaczego samochód się otwiera ale nie zamyka?
  • #7 10698445
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2297
    Ciekawość , to pierwszy stopień do wiedzy. Siłowniki na drzwiach są maszynami z tłoczkami , które są jednostronnie zasilane powietrzem / bez zaworków/ ; gdy pompka "pcha"/otwiera/ powietrze wysuwa tłoczek , gdy "wciąga"/zamyka/ powietrze ,tłoczek się wsuwa! Prawda ,że proste jak drut kolczasty?

W Twoim przypadku masz nieszczelność na wężyku lub pompka nie wyrabia z podciśnieniem.
  • #8 10698592
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Centralny zamek w samochodzie Seat Ibiza nie reaguje na otwieranie ani zamykanie z pilota ani kluczyka. Użytkownik sprawdził pompę i przewody, które wydają się szczelne, ponieważ auto otwiera się z zewnątrz. Pompka działa przez około 30 sekund, ale ponowne zamknięcie nie jest możliwe. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z nieszczelności w wężykach lub niewydolności pompki, która nie generuje wystarczającego podciśnienia. Wyjaśniono również, że pompka działa dwukierunkowo przez jeden wężyk, co może wpływać na funkcjonalność zamykania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA