logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Lanos 1.5 LPG - nadmierne zużycie oleju po naprawie głowicy, co robić?

Joahim_Skywalker 23 Mar 2012 09:10 7351 9
REKLAMA
  • #1 10710144
    Joahim_Skywalker
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam, serdecznie, ponieważ nie doszukałem się dokładnej odpowiedzi na moje pytanie zwracam się do forumowiczów z prośbą o odpowiedź. Mianowicie jeżdżę lanosem jak w temacie, 8 zaworowym. Przejechane ma 152tyś. Ponieważ miałem wycieki w misce olejowej i na uszczelce od głowicy, zleciłem tą naprawę do zakładu mechanicznego. Jednakże od tamtej pory lanos pali mi 1l ojelu na 300km. Co prawda, nigdy wcześniej tak często nie sprawdzałem oleju, ale jeśli by brał takie ilości to by mi się zatarł, a nigdy nie było potrzeby aby dolewać. W zakładzie powiedzieli, że trzeba remontować silnik, koszta od 1200zł w górę. Po samodzielnym sprawdzeniu ciśnienia w cylindrach wyszło mi po 13atm, po równo na każdy. Silnik po odpaleniu nie kopci, ale jak zwiększę obroty ponad 4tys/min, to faktycznie widać gęsty dym. A teraz pytanie klucz, czy powodem może być wcześniejsze ściągniecie głowicy? Może zasugerujecie jakieś porady. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10710290
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1551
    Prawdopodobnie uszczelniacze zaworów do wymiany,szkoda że jak miałeś ściągniętą głowicę to fachowcy nie zajrzeli do uszczelniaczy.
  • Pomocny post
    #3 10710617
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 664
    Uszczelniacze prowadnic też by się przydało wymienić do pełni szczęścia ale w twoim przypadku to elementarne zużycie pierścieni zgarniających na tłokach. Do wymiany kpl pierścieni na wszystkich czterech. Szkoda że nikt nie pokwapił się na ich wymianę przy wcześniejszym demontażu głowicy - to bardzo popularne zjawisko w tych silnikach że pierścienie kwalifikują się do wymiany już nawet po 90 tys km. Wkładane fabrycznie były kiepskiej jakości. Markowe zamienniki (Mahle, Glyco czy chociażby polska Prima) przeżywają całe auto.
    Pewnym lekiem skutecznie przedłużającym życie fabrycznych pierścieni jest wymiana oleju co 7500km jak pierwotnie zalecał robić to Opel w tych konstrukcjach z tamtych lat.
    Potwierdza to fakt iż silniki te montowane były również w Nexiach i tam... bez problemu dolatują 200 tys km bez remontu a w Lanosach 80-120 tyś km i do wymiany pierścienie. Ale w Nexiach producent zalecał serwis olejowy co 7500 km a w Lanosach już znacznie później. Niestety, przecietny użytkownik dowiaduje się o tym fakcie kiedy już jest za późno bardzo często zwodzony zapewnieniami producentów olejów czy też warsztatów serwisujących pojazd że dany olej "starczy na 15 tys km". Nic bardziej mylnego: nawet na pełnych syntetykach fabryczne pierścienie wymiękają najpóźniej po 140 tys km. Jeżeli do tego dochodzi wymiana oleju "na oko" bo eksploatując na gazie olej jest jeszcze przeźroczysty nawet po przebiegu 22 tys km no to już w ogóle katastrofa.
  • REKLAMA
  • #4 10710650
    Joahim_Skywalker
    Poziom 12  
    Wcześniej samochód był serwisowany w ASO, a po przejęciu samochodu wymieniałem olej co 10tys. Tylko cały czas dziwi mnie, że tak nagle zaczął brać olej w takiej ilości. Jak już wspominałem, przed uszczelnieniem silnika, nie brał tyle oleju, a przed każdą wymianą był co najmniej stan minimalny. Ale widocznie zbieg okoliczności. Dziękuję za informacje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10710688
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 664
    Pozostaje jeszcze opcja że warsztat dokonujący naprawy coś skopał (pękła głowica przy dokręcaniu, źle złożyli rozrząd i doszło do kolizji lub uruchomili silnik bez uprzedniego zalania go płynem [odpowietrzenia] i doszło do przegrzania lub na pierwszej jeździe testowej po remoncie ktoś dał mu tak ognia że popękały pierścienie olejowe). Różne cuda potrafią mechanicy odstawić ale o tym bez ponownego zdejmowania głowicy się nie przekonasz.
  • #6 10808214
    Joahim_Skywalker
    Poziom 12  
    Witam, ponownie, po dłuższym użytkowaniu auta poszła uszczelka pod głowicą. Moja teoria jest taka, że podczas wymiany poprzedniej uszczelki założono źle nową i auto brało olej głowicą. A teraz jak poszła uszczelka wiadomo co jest. Tylko szkoda, że tamci fachowcy chcieli mnie naciągnąć na remont silnika, później by wymienili uszczelkę i skasowali 1500zł, bo tyle krzyknęli :|
  • Pomocny post
    #7 10808448
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Joahim_Skywalker napisał:
    . Moja teoria jest taka, że podczas wymiany poprzedniej uszczelki założono źle nową i auto brało olej głowicą. :|

Bzdura. Jeśli kopci po przegazowaniu, to masz silnik do remontu - zbyt duży luz tłok/pierścienie/cylinder. Nie wmawiaj sobie że się tanio wykpisz.
  • #8 10808598
    Joahim_Skywalker
    Poziom 12  
    Nie zdziwiło kolegi to, że jak już wcześniej napisałem przed wymianą uszczelki pod głowicą i na misce olejowej nie miałem takiego spalania oleju? Tak się stało dopiero po zdjęciu głowicy. Niedługo będę rozbierał silnik i powiem o efektach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 10808654
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Joahim_Skywalker napisał:
    Nie zdziwiło kolegi to, że jak już wcześniej napisałem przed wymianą uszczelki pod głowicą i na misce olejowej nie miałem takiego spalania oleju?

A czemu miało by mnie to zdziwić?
    Cytat:
    Tak się stało dopiero po zdjęciu głowicy.

Może zbieg okoliczności, a może nie.
    Cytat:
    Niedługo będę rozbierał silnik i powiem o efektach.

Czyli o złomowaniu silnika. Czytając powyższe posty, stwierdzam że cienko widzę powodzenie samodzielnej naprawy.
  • #10 10808715
    Joahim_Skywalker
    Poziom 12  
    Nie będę przecież pisał na forum życiorysu mechanika który mi zrobi ten silnik. Wydaje mi się, że najważniejszy jest fakt jak wybrnąłem z sytuacji aby inni mogli coś na tym skorzystać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nadmiernym zużyciem oleju w Daewoo Lanos 1.5 LPG po naprawie głowicy, gdzie silnik zaczyna brać 1 litr oleju na 300 km. Po wymianie uszczelki pod głowicą i misce olejowej, mechanicy sugerują remont silnika, jednak użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z niewłaściwego montażu uszczelki lub uszkodzenia pierścieni tłokowych. W odpowiedziach forumowiczów pojawiają się sugestie dotyczące wymiany uszczelniaczy zaworów oraz pierścieni zgarniających, które mogą być przyczyną problemu. Wskazano również na możliwość błędów mechaników podczas naprawy, co mogło prowadzić do uszkodzenia silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA