logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C3 1.4 hdi 2003 nie pali po przekładce silnika

siemianek 29 Mar 2012 06:17 6901 15
  • #1 10731567
    siemianek
    Poziom 15  
    Ocena: 148
    Witam
    Problem polega na tym, że na samostarcie chodzi do momentu wypalenia samostartu. Błędy w sterowniku to brak synchronizacji. Pod komputerem nie widać ani obrotów silnika ani ciśnienia paliwa. Przestawiony rozrząd raczej nie wchodzi w rachubę, bo na samostarcie chodzi idealnie. Czujniki wału i wałka podmieniałem i zero efektu. Ma ktoś pomysł albo schemat sterownika??? Żeby sprawdzić przewody od czujników do sterownika?? Pozdrawiam
  • #2 10731583
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6713
    Brak synchronizacji czego? Czasem nie imo?
  • #3 10731609
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1309
    Jakie są błedy w sterowniku silnika????
  • #4 10747451
    siemianek
    Poziom 15  
    Witam
    Błąd ciśnienia paliwa, ale problem w tym, że przy kręceniu rozrusznikiem nieraz pokazuje prędkość obrotową a innym razem nie. Czy to nie jest czasem wina pompy wysokiego ciśnienia?? Ma te auto pompę w baku?? Oraz czy ma ktoś schemat sterownika do tego auta. Czujniki wału i wałka podmieniane, immo nie trzyma. Czy jest możliwe, że przy braku ciśnienia paliwa przestaje pokazywać obroty auta?? Pozdrawiam
  • #5 10747746
    misiek-888
    Poziom 36  
    Pompy w baku nie ma. Sprawdż kostke i okablowanie od czujnika polożenia wału korbowego. Obroty powinien pokazywać
  • #6 10747923
    siemianek
    Poziom 15  
    Pierw jeszcze rozrząd muszę złożyć bo rozebrałem, żeby złożyć na blokady bo nie wiadomo jak kto robił. Złożę i muszę popatrzeć. Najgorsze to, że nie ma błędu od czujnika wału typu: zły sygnał, zwarcie do + ewentualnie masy. Proszę, jeśli ktoś ma rozpis pinów sterownika to by bardzo pomogło i wykluczyło wiele niejasności.
    Pozdrawiam

Proszę natychmiast poprawić pisownię we wszystkich swoich postach, użyj przycisku "pisownia", pamiętaj o wielkich literach oraz znakach interpunkcyjnych. Nie kasować wpisów moderacyjnych.
    [Z]
  • #7 10750398
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    brak synchronizacji to brak synchronizacji sprawdzić rozrząd jak ok to okablowanie to czujnika wałka i wału
  • #8 10758823
    siemianek
    Poziom 15  
    Składam dziś rozrząd i się okaże, sprawdzę od razu wiązkę, bo mam na wierzchu.
    Pozdrawiam.

Dodano po 5 [godziny] 35 [minuty]:

Witam.
    Rozrząd złożyłem na blokady i nadal tylko na samostarcie chodzi. Błąd to P0341 (czujnik wałka). Skasowałem go i nie wraca. Nawet jak odłączę wtyczkę, to nie wraca. Skołowany już jestem. Błędów zero a nie pali. Sprawdzę wtryski, bo to ostatnia szansa już chyba.
    Pozdrawiam.

Dodano po 31 [minuty]:

Na czujnik wałka (Hall) dochodzi 5V, masa i sygnał. Sygnał jest prawidłowy. Czunik wału jest także Hall`a, tyle że napięcie na nim mam 11V czy to prawidłowe zasilenie czujnika?? Ma ktoś schemat?? Pozdrawiam
  • #9 10760109
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    a w parametrach widzi synchronizacje?? jakie ciśnienie na listwie
  • #10 10760141
    siemianek
    Poziom 15  
    Brak ciśnienia i brak obrotów :(
  • #11 10760683
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4433
    Nie widzi próby odpalania. Nie pozamieniałeś wtyczek w wiązce? MUSI zobaczyć obroty wału.
  • #12 10761157
    siemianek
    Poziom 15  
    Na czujnik na wale idzie 11V. Prawdopodobnie wina sterownika, po otworzeniu.... cały zaśniedziały, wilgoć. A rozebrać się nie dawał bo taki uszczelniony. Na 99% wina sterownika. Zamawiam drugi i zobaczę. Pozdrawiam
  • #13 10762011
    szajbus181
    Poziom 15  
    Ocena: 68
    Przejrzyj instalację silnika dokładnie. A i jeszcze jedno, czy przekładałeś sam słupek czy razem z osprzętem? Błąd braku synchronizacji wskazuje na to że któreś elementy nie współpracują ze sobą. Obejrzyj dokładnie wiązkę czujnika położenia wału być może izolacja jest gdzieś przerwana i gubi ekranowanie.
  • #14 10762534
    siemianek
    Poziom 15  
    Wszystko dokładnie przejrzane, napięcie mierzyłem na wyjściu sterownika, więc wina przewodów wykluczona.
    pozdrawiam
  • #15 10937544
    siemianek
    Poziom 15  
    Temat dalej aktualny :(
    Silnik nie widzi obrotów. Czujnik zmieniony na oscyloskopie wszystko ok, przewody całe sterownik zmieniony :( jest taki wymyk że chwilę po odpięciu klemy widzi obroty a później kicha. Po odpięciu klem natychmiast kręcąc rozrusznikiem widzi obroty później nie. Nie wiem już kompletnie co jest grane, zamawiam jeszcze jeden ster na podmiankę.
  • #16 10937614
    misiek-888
    Poziom 36  
    Kilka dni temu miałem podobny problem z fiestą 1.4(silnik psa 1.4 hdi) Problem był taki , że zamontowano silnik wyjęty z peugeota który sterowany był komputerem EDC 16 bosch, a w samochodzie był sterownik siemens. Przełożyłem koła rozrządu i czujniki ze starego silnika i auto pali, a problem w moim przypadku także dotyczył synchronizacji rozrządu. Zanim zamówisz kolejnego kompa sprawdż elementy mechaniczne czyli koło wałka, kółko magnetyczne , czujniki porównaj albo przełóż ze starego silnika:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Citroenem C3 1.4 HDI z 2003 roku, który nie uruchamia się po wymianie silnika. Silnik działa na samostart, ale nie pokazuje obrotów ani ciśnienia paliwa, a w sterowniku występuje błąd braku synchronizacji. Po wymianie czujników wału i wałka oraz sprawdzeniu okablowania, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być uszkodzony sterownik, który był zaśniedziały. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie rozrządu, okablowania oraz elementów mechanicznych, takich jak koło wałka i czujniki. Użytkownik planuje zamówić nowy sterownik, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA