logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elac 3300T końcówka mocy - za duży prąd spoczynkowy

pkmaniek 29 Mar 2012 23:29 2731 7
REKLAMA
  • #1 10735168
    pkmaniek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Wymieniłem tranzystory mocy w zabytkowym amplitunerze ELAC 3300T z orginalnych AD102 na ASZ1017 i jest problem. W orginalnym kanale nieruszanym mam prąd spoczynkowy około 40 - 50mA, myśle nie mając schematu ani serwisówki że można tak zostawić. Natomiast w kanale z wymienionymi tranzystorami nie da się ustawić prądu mniejszego niż 200mA. Końcówka gra dobrze ale grzeje się bardzo szybko. Czy mają koledzy jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić. Podejrzewam że po 10 minutach ciagłej pracy tranzystory by odparowały - germanowce wrażliwe są bardzo na temperaturę. Dźwiękowo jest wszystko poprawnie.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10735837
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Ocena: 158
    To jest końcówka typu kolibrowskiego ;) Zacznij zatem od zmniejszenia lub zwarcia rezystorów 10 Ω w emiterach tranzystorów AC132 (R013, R014, R015 i R016). Jak to nie wystarczy, względnie okaże się że rezystory są już zwarte - można z kolei próbować zmniejszyć rezystory 22Ω między kolektorami a bazami tychże tranzystorów (ale dopiero po zwarciu rezystorów 10Ω, inaczej efekt może okazać się przeciwny). Dalej: można zwiększyć rezystory R005, R006, R009 i R010 (BTW: czym ustawiałeś prąd spoczynkowy: peerki włączone z rezystorami 470Ω służą tylko do regulacji symetrii napięcia stałego na wyjściu). Jednak zwiększenie tych rezystorów może zwiększyć zniekształcenia przy pełnym wysterowaniu (gdyby doszło do zaniku prądu w tranzystorach AC132). Dlatego warto spróvbować wymienić te tranzystory na mocniejsze (np. AC128, AC180, AC188) które mają szansę mieć niższe napięcie przewodzenia baza-kolektor (są one włączone w kierunku inwersyjnym, emiteter i kolektor mają zamienione role). Na koniec - można dołożyć rezystory emiterowe w tranzystorach mocy (max. 1Ω) o ile nie okaże się że transformatory nie przeniosą bez zniekszstałceń zwiększonego w takim wypadku napięcia.
  • REKLAMA
  • #4 10735894
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Zmniejsz r007 i r0011 z 22 do np 15Ω, zwiększ r009 i r005 do np 1kΩ i powinno spaść :D
    Salut
    andre
    Ps kiedym pisał nie znałem jeszcze postu Tomka J. Program nie informuje
    o pojawieniu się, w międzyczasie, nowego postu :cry:
  • #5 10736789
    pkmaniek
    Poziom 11  
    Oczywiście kręciłem peerkiem. Czyli źle. Gdzie mam w takim razie mierzyć napięcia aby na powrót poprawnie symetrie obu połówek ustawić ?? (w tej sprawnej końcówce równiez kręciłem myśląc że zbadam zakres w jakim jest regulacja). Czyli nie ma w tej końcówce regulacji prądu - jest to elementami na sztywno ustawione ??
  • REKLAMA
  • #6 10743560
    ankowalik
    Poziom 24  
    Drogi Kolego!
    Jeśli nie zrozumiałeś, co do ciebie napisał Tomek Janiszewski, oraz niżej podpisany,
    To daj po prostu wzmacniacz do naprawy, do warsztatu specjalizującego się
    w naprawach wzmacniaczy.
    Pozdrawiam
    Andrzej Kowalik
  • #7 10746696
    pkmaniek
    Poziom 11  
    ankowalik napisał:
    Drogi Kolego!
    Jeśli nie zrozumiałeś, co do ciebie napisał Tomek Janiszewski, oraz niżej podpisany,
    To daj po prostu wzmacniacz do naprawy, do warsztatu specjalizującego się
    w naprawach wzmacniaczy.
    Pozdrawiam
    Andrzej Kowalik

Gdyby mój poziom wiedzy na powyższy temat dorównywał Waszemu - nie pytałbym o nic...
    Dziękuję za pomoc
  • #8 10747156
    ankowalik
    Poziom 24  
    No, może trochę zbyt obcesowy byłem, izwienitie.
    Zmień rezystory, może wystarczy dolne na mniejsze np z 22 na 18Ω (ten sam efekt uzyskasz dolutowując rezystor 100Ω od strony druku do rezystora 22Ω) albo
    górne na większe np z 680 na 750Ω albo jedno i drugie. Prąd spadnie. Jak
    uzyskasz te upragnione 40mA potencjometrem ustaw połowę napięcia w miejscu połączenia kolektora dolnego tranzystora z emiterem tranzystora górnego.
    sposób pomiaru: + woltomierza do masy - do tego miejsca opisanego w poprzednim zdaniu, albo - do zasilania 36V a + do owego punktu. Obie metody są tak samo dobre.
    Po ustawieniu symetrii sprawdż jeszcze raz, czy prąd spoczynkowy jest dobry,
    pewnie się nie zmieni, ale strzyżonego ... ... strzyże. No i cierpliwości życzę,
    bo to jednak dłużej potrwa, niż pokręcenie peerkiem.
    Salut
    andre

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił tranzystory mocy w amplitunerze ELAC 3300T z AD102 na ASZ1017, co spowodowało problem z ustawieniem prądu spoczynkowego. W oryginalnym kanale prąd wynosił 40-50 mA, natomiast w zmienionym kanale nie można go ustawić poniżej 200 mA, co prowadzi do przegrzewania się tranzystorów. Użytkownicy sugerują zmiany w rezystorach emiterowych oraz kolektorowych, aby obniżyć prąd spoczynkowy. Wskazówki obejmują zmniejszenie rezystorów 10 Ω i 22 Ω oraz zwiększenie innych rezystorów, a także wymianę tranzystorów na mocniejsze. Użytkownik pyta o metody pomiaru napięcia dla poprawnej regulacji symetrii. Wskazano również na możliwość oddania wzmacniacza do specjalistycznego serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA