logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra ELTRA T3015 - dopasowanie impedancji wyjściowej (tor audio)

trafo100ab 29 Mar 2020 19:01 759 8
  • #1 18570472
    trafo100ab
    Poziom 2  
    Gdy podłączam tuner przewodem o długości 1m do wzmacniacza to dźwięk jest ok.
    Natomiast gdy podłączam tuner przewodem o długości 2,5m do wzmacniacza to zanikają tony wysokie (są stłumione). Im dłuższy przewód tym gorzej (tony wysokie są mocniej tłumione).
    Tuner podłączyłem do innego wzmacniacza (np. Radmor 5102) i efekt jest ten sam.
    Przewody są sprawne - sprawdziłem je na innym tunerze FM produkcji zachodniej oraz na laptopie i problem nie występuje.

Proszę o pomoc w modyfikacji przedwzmacniacza ELTRA T3015
  • #2 18570488
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    trafo100ab napisał:
    Przewody są sprawne

Mimo to sprawdziłbym na innych , tych z wyższej półki cenowej
  • #3 18570505
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    Mam komputer w małym pokoju, a system PA w dużym, kabel TRS3,5/2xRCA ma 15m długości - wszystko gra.
    Kabel z najniższej półki cenowej.
  • #4 18570541
    trafo100ab
    Poziom 2  
    Przewody oryginalne unitra z wtykami din. (we, wy w dwie strony 4 żyłowe w ekranie) oraz sprawdzałem na dwużyłowych

Na samym początku też byłem przekonany że to wina przewodów.

W TEM zamówiłem nowe przewody wtyki zarobiłem oryginalne unitra.

Dla testu podłączyłem tuner grundig przewodem 1m, 3m 10m i problem nie występuje (dla tego tunera długość przewodu sygnałowego niema znaczenia)

Natomiast tuner ELTRA T3015 na przewodzi 3m obcina tony wysokie, a na 10 metrowym tony wysokie są bardzo stłumione i gałkę tonów wysokich muszę ustawić na +10dB
  • #5 18570545
    Gismot
    Poziom 19  
    Ocena: 171
    Zmotykuj rezystory R421 i R422,

Jaki masz wzmacniacz (parametry wejścia)?
  • #6 18570555
    trafo100ab
    Poziom 2  
    Wzmacniacz testowy Radmor 5102 wejście magnetofon.

Za 10 min sprawdzę, tuner mam rozkręcony.

Dodano po 14 [minuty]:

Wlutowałem R421 i R422 i wstawiłem zwory - jest o wiele lepiej na przewodzie 3m, ale tony wysokie są nadal lekko przytłumiane.

Na przewodzie 1m tony wysokie leciutko się wyszczególniły tuner gra identycznie jak tuner grundig.

Jaką rolę pełnią R421 i R422? Oraz, czy jest możliwość przystosowania przedwzmacniacza do dłuższych przewodów?
    Rozumiem im dłuższy przewód tym ma większą pojemność i tworzy się filtr?

Dlaczego problem nie występuje, gdy podłączam do tego samego przewodu poprzez przejściówkę din>RCA komputer, MP3 lub tuner grundig?
  • #7 18570673
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    Tak, tworzy się filtr, ale takich różnic to nawet nietoperze nie usłyszą. Cos jest u Ciebie nie tak i nie jest to kabel. (Jego długość)
  • #8 18570968
    trafo100ab
    Poziom 2  
    Na przewodzie mikrofonowym 3m ten sam problem, stłumione tony wysokie.

Zrobiłem kolejny test podłączyłem tuner T3015 do wzmacniacza WS-442 lub problem ten sam
    Posiadam dwa tunery T8010 (w sumie konstrukcja ta sama co T3015) i problem ten sam co opisałem powyżej. Tak więc niemożliwe, aby 3 tunery były by uszkodzone.
    Tuner T3015 w tamtym przeszedł przegląd w serwisie)

Zauważyłem ciekawe zjawisko. Gdy do przewodu 1m podłączę przewód 3m równolegle to tony wysokie są stłumione (pokrętło tony wysokie muszę ustawić na max +10db i super to nie gra)
    Im dłuższy przewód tym tony wysokie są bardziej tłumione.

Pewnie padniecie śmiechem jak zobaczycie ten rysunek, ale inaczej nie potrafię tego narysować.

Dlaczego jak zmostkowałem w tunerze t3015 rezystory R421 i R422 to jest o wiele lepiej?

Po te same przewody podłączyłem magnetofon Akai, tuner Grundig, za pomocą przejściówki Din>RCA tuner As 952, MP3, komputer, telefon i wszystko działa jak należy nawet na przewodzie (din5-din5) 20metrowym.

Dodano po 10 [minuty]:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zrobiłem eksperyment podniosłem kondensatory C410 oraz C411 i przylutowałem je poprzez przewód do gniazda din5 – czyli podałem sygnał z dekodera stereo bezpośrednio na gniazdo din.

Przedwzmacniacz na T402 i T 403 odłączyłem.
    Efekt tuner działa, gra prawidłowo na przewodzie 1m, 3m, 20m
    ---

W takim razie problem leży w przedwzmacniaczu na T402 i T 403. Elementy bierne (rezystory i kondensatory) zgadzają się ze schematem.

W dwóch tunerach t8010 ten sam problem (konstrukcja identyczna jak t3015)

Czy jest możliwość przystosowania, modyfikacji tego przedwzmacniacza do dłuższych przewodów 3m, 20m?
  • #9 18571848
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Witam

Przedwzmacniacze tranzystorowe ze stopniami w układzie wspólnego emitera mają dość dużą impedancję wyjściową zależną od rezystancji rezystorów w kolektorach tranzystorów.

trafo100ab napisał:
    Na przewodzie mikrofonowym 3m ten sam problem.
    Czy jest możliwość przystosowania, modyfikacji tego przedwzmacniacza do dłuższych przewodów 3m, 20m?

Należy zastosować przedwzmacniacz o małej impedancji wyjściowej np: tranzystorowy z wtórnikami emiterowymi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem ELTRA T3015, który przy dłuższych przewodach audio (2,5m i więcej) traci wysokie tony. Testy wykazały, że problem występuje również przy innym wzmacniaczu (Radmor 5102) oraz przy różnych długościach przewodów, co sugeruje, że nie jest to kwestia uszkodzenia kabli. Użytkownik modyfikował przedwzmacniacz, wstawiając zwory w miejsce rezystorów R421 i R422, co poprawiło sytuację, ale wysokie tony nadal były stłumione. Dyskusja dotyczy również wpływu impedancji wyjściowej przedwzmacniacza na jakość dźwięku oraz możliwości przystosowania układu do dłuższych przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA