logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Dioda Elektroluminescencyjna CQXP, CQYP w il. ok.170szt.

christophp 01 Kwi 2012 19:46 4617 12
REKLAMA
  • #1 10745684
    christophp
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak w temacie - kupię diody produkcji CEMI lub ZWLE w ilości ok 170szt - ponieważ taka ilość zapewne trudna do zdobycia mogą być oferty z każda mniejsza ilością diod.
    Mogą być typu CQXP:
    CQXP01
    CQXP02
    CQXP42
    CQXP61
    CQXP62

CQYP:
    CQYP32A
    CQYP32B
    CQYP33A
    CQYP33B
    CQYP40A
    CQYP40B

Oczywiście liczę na rozsądną propozycję cenowa:)

Oferty na PRIV poproszę:)
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 10747260
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    To diody w specyficznych obudowach.

Przykład diody CQYP32A (z internetu).

Przykład diody CQXP01 (z internetu).

Ps. Pojedyncze sztuki z pewnością mam w swoich zbiorach.
  • #3 10747457
    christophp
    Poziom 11  
    Kilkanaście sztuk już posiadam z przewagą zielonych a chcę wykonać taki wyświetlacz 4 członowy, jaki kiedyś wypuścił ZWLE o nazwie "cyfrowy wskaźnik diodowy" o symbolu CWD501 - [Kupię] Dioda Elektroluminescencyjna CQXP, CQYP w il. ok.170szt.

a inne diody no jakoś nie pasują do tego projektu:) chciałem z każdej przynajmniej podstawowej barwy wykonać po 1 sztuce, stąd taka ilość jak w temacie

Oferty na PRIV poproszę:)
  • REKLAMA
  • #4 10750258
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    A czemu nie pasują inne ?? kształtem ??

ja też miałem gdzieś garstkę takich diod jutro poszukam. One czerpią dużo więcej prądu niż dzisiejsze....
  • #5 10750414
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Potrzebujesz nowe czy mogą też być sprawne z demontażu? Jeżeli mogą też być z demontażu, to jaka minimalna długość wyprowadzeń diod jest konieczna? Diody "leżą" na płytce czy są montowane z zachowaniem pewnego odstępu? Jakiego?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 10750430
    christophp
    Poziom 11  
    Kształtem może nie - oczywiście, że na każdej innej diodzie to można wykonać, ale ja chciałem się trzymać oryginału - taki mój wybryk:) Zawsze można trochę pod górkę pokombinować sobie:) a pobór prądu faktycznie jest ok.3 razy większy aniżeli przy chińskich zamiennikach:) - jednak pozostanę przy odrobinie polskości:)

Diody mogą być z demontażu - co do długości nóżek min. 6-7mm ( przyjmuje długość wyprowadzeń po odjęciu grubości laminatu na min.4mm)
  • REKLAMA
  • #7 10751539
    christophp
    Poziom 11  
    Rozrzut parametrów na pewno będzie - choć w jednej serii też bywało różnie...napisałem 170sztuk - gdyż segregacje zrobię ze względu na prąd no i jakość świecenia - a co z tego wyjdzie czas pokarze - ja jestem dobrej myśli:) - w końcu robię to z czystej przyjemności:)
  • #8 10751973
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    Mam nadzieje że to wybór z sentymentu do polskości a nie braku wiedzy :)
    Też pamiętam jak w sklepie prosiłem o tranzystor TG50 20lat po zakończeniu jego produkcji :) Wtedy jedynym słusznym podejściem było trzymać się oryginału, zwyczajnie nie wiedziałem że wsadzając zamiast TG50 dowolny inny uzyskam to samo.
  • #9 10752086
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    silvvester napisał:
    zwyczajnie nie wiedziałem że wsadzając zamiast TG50 dowolny inny uzyskam to samo.

ojoj dość odważna teoria :)
  • #10 10752525
    christophp
    Poziom 11  
    Elektroniką zajmuję się z czystej przyjemności "hobbystycznie" można by powiedzieć od 25lat - zawsze miałem sentyment do polskiej techniki bez względu na to jaka ona była - w zeszłym roku oddałem silnik z odkurzacza Zelmer z 71roku do przewinięcia ( też się dziwili ) i to aż na Śląsk bo tu nie chciał się tego nikt podjąć (nie wnikając z jakiego powodu) i teraz jest ładnym egzemplarzem:) a trochę tych diod miałem gdzieś z początku lat 90-tych i postanowiłem sobie coś takiego wykombinować:)

Dodano po 1 [minuty]:

a co do TG50 to chyba aż taki dowolny zamiennik nie był ;)
  • #11 10765369
    ledioda
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Może jednak lepiej skorzystać z mojej oferty i nabyć gotowe moduły CWD 501.
    W moich zapasach jest jeszcze chyba kilkanaście sztuk.
    W przypadku zainteresowania, proszę o sygnał.
    Negocjacje poza forum.
  • #12 10766332
    christophp
    Poziom 11  
    Tak czy siak powstanie nowa wersja tego wyświetlacza - a porównać do oryginału zawsze można:) Jestem ciekawy w jakich urządzeniach te wyświetlacze diodowe były stosowane... może ktoś zaprezentuje jeśli posiada:)
  • #13 10766769
    ANUBIS
    Poziom 32  
    Ocena: 63

Przypominam, że to dział ogłoszeń.

Porady , podpowiedzi i konsultacje prowadzimy w innych działach forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje diod elektroluminescencyjnych produkcji CEMI lub ZWLE w ilości około 170 sztuk, preferując modele CQXP (CQXP01, CQXP02, CQXP42, CQXP61, CQXP62) oraz CQYP (CQYP32A, CQYP32B, CQYP33A, CQYP33B, CQYP40A, CQYP40B). W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące kształtu diod, ich poboru prądu oraz możliwości zakupu diod z demontażu. Użytkownik wyraża chęć zachowania oryginalnych komponentów w swoim projekcie wyświetlacza diodowego, inspirowanego produktem ZWLE o symbolu CWD501. Pojawiły się również sugestie dotyczące zakupu gotowych modułów oraz dyskusje na temat sentymentu do polskiej techniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA