logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jabel J-60 Wzmcniacz 2x20W na TDA 2005, cos nie tak...

Selekcjoner 04 Sty 2005 21:17 4743 13
REKLAMA
  • #1 1110163
    Selekcjoner
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Kupiłem, zmontowałem i brzęczy jak oszalały. Napisali że jak się wzbudza (pobór pradu powyżej 70mA, i duże zniekształcenia) to trzeba wlutować w odpowiednie miejsca (pomiędzy wejścia wzmacniaczy a masę) kondensatory 100pF. Wlutowałem i pobiera troche mniej, wcześneij 300 mA teraz 150. Dopiero jak wlutuje 470pF pobiera około 68-70mA. Tylko teraz nie wiem czy sprawdzać przy podłączonym głośniku czy przy niepodłączonym. Owe 68-70 pobiera przy niepodłączonym, jak go podłącze to skacze do 300mA :( i membrana lata wydając nieprzyjemne dźwięki... Na wejściu narazie nie daję sygnału, ale jak dałem to cos tam grało tylko tragicznie. Podłączam tymczasowo pod prostownik do akumulatorów dając jeszcze 2200µF dla lepszej filtracji bo to domowej roboty prostownik, ale w samochodzie też sprawdzałem i to samo. Na obu kanałach te same efekty.

Pytania:
    Do ilu moge zwiększyć ten kondensator odpowiedzialny za prąd wejściowy ?
    Na co przekłada sie jego duża pojemność (jakość dźwięku, mniejsza moc .... ? )
    Czy to że tak lata membrana jest spowodowane wzbudzaniem sie wzmaka czy moż czymś innym ?
    No i najważniejsze !!- może miał ktos podobny problem i poradził sobie ?

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 1110768
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Czy to jest wzmacniacz z przetwornicą, czy bez, nie wiem czy prostownik to dobry pomysł, dobrze by było jak byś próbę zrobił na akumulatorze, było by wiadomo, czy wzmacniacz, czy zasilacz, szkoda, że nie zamieściłeś schematu, to by może ułatwiło sprawę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1110853
    Selekcjoner
    Poziom 12  
    Przepraszam, zamieściłbym schemat wcześniej gdybym znalazł :
    http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEWJ0/ZEWJ0600.htm

Ten może nie jest świetnej jakości, ale narazie nic lepszego nie mam, jak bedzie konieczny leszy, to przerysuję na kompie ten co dali w zestawie.

Elementy:
    US1 - TDA2005

C1,C2 - 2,2µF
    C3,C9,C10 - 470nF
    C4 - 10µF
    C5,C7,C11 - 100µF
    C6,C8 - 220µF

R1 - 120kΩ
    R2 - 1kΩ
    R3 - 2,2kΩ
    R4,R5 - 33..39Ω (niebaem napiszę ile mi dali)
    R6,R7 - 1Ω

I oczywiście 2 cztuki 100pF dołączonych do zestawu (te co kazali wlutować) ich nie ma na schemacie !
  • #4 1110919
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Z tymi wzmacniaczami nie ma większych problemów, ładnie chodzą, ale trafiają się buble, sprawdź każdy z osobna, podłącz jeden koniec do masy i sprawdź czy czysto gra, a potem drugą końcówkę tak samo, jak jeden nie będzie chodził, to do wywalenia. One nie maja 20W, tylko 11W tak bynajmniej pokazują przyrządy.
    Pozdrawiam
  • #5 1112039
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam ja miałem takie same problemy wzmacniacz sie wzbudzał na niskich częstotliwościach było to słychać dość nieprzyjemnie w głośniku w postaci niskiego gwizdu i pukania że aż mało co niskotonowego niewypluło był on zbydowany według schematu z elektroniki wirtualnej taki sam jek twój.Dwa razy go montowałem i klapa.Wpadł mi w rence pewien first to g***o co piszą na alledrogo że ma 120W tam właśnie są te końcówki zmontowałem właśnie tak samo jak jest w firscie z wszystkimi identycznymi wartościami i odpalił.W firscie jest zupełnie inny schemat.Jesli masz jeszcze problem jak chcesz to mogę jakoś rozrysować schemat i podesłać
  • REKLAMA
  • #6 1112168
    Selekcjoner
    Poziom 12  
    Popracuję jeszcze trochę dziś nad nim, może coś się uda, ale dokładnie takie objawy jak opisujesz, pukanie i gwizdy...

Jednak mile widziany byłby ten schemacik działający, więc jak da rade to prosiłbym o zamieszczenie. Szukałem w internecie troche o tym TDA i widziałem jakiś schemat jeszcze z nim, może to ten o którym mowa...

http://161mu138.webpark.pl/tda2005.htm

Kombinowałem jak mogłem, na obu kanałach ten sam przyadek, skrzeczy aż strach... dopiero jak dałem cos koło 1nF to się zamkneło i jest niby elegancko, jeszcze kilka kondensatorów do filtracji i miód, lekki syczek z głośnika jak sie ucho przyłoży, ale zaczyna sie psuć jak dam sygnał na wejście, daje narazie z takiego małego kieszonkowego radyjka, i ciągnie około 0,5 A i strasznie skrzeczy, przy tym nic nie słychać właściwego sygnału ... (jak przyłożę coś metalowego do wejścia to jest przegłos taki jak być powinien)
  • #7 1112851
    czarek18
    Poziom 25  
    schemat jest taki sam jak ten z nikompa tylko wartości elementów są pozmieniane co do kondensatorów 100n to są to C9 , C10
  • #8 1113206
    Selekcjoner
    Poziom 12  
    No właśnie tu jest problem, bo ja to zasilam z prostownika, nie mam nic innego pod ręką. I nie wiem co jest w prostowniku, ale jako że to prostownik więc oczywiście tetni... Na płytce w sumie nic nie ma - 100 µF z zestawu, ale dołączyłem od siebie 2200µ.

Nie ma linka do tego schematu, może przypadkeim coś nie wyszło...
  • #9 1113253
    czarek18
    Poziom 25  
    jutro podam ci wszystkie wartości elementów bo dzisiaj już pużno i powinno działać PS.pierwszy raz prubowałem coś zamieścić i mi nie wyszło
  • REKLAMA
  • #10 1114721
    czarek18
    Poziom 25  
    Witam zmień C5.C7na 220uF na płydce .kondensatory 100n są w miejsce C9,C10 i są na schemacie razem z rezystorem 1om (u mnie 3,3om).A tak to schemat jest taki sam jak u mnie.C11 jest stanowczo za mały na zasilaniu musi być 1000uF u mnie bez tego kondka wzmacniacz dostaje szału.Co do zasilania to prostownik nie jest najlepszym rozwiązaniem możesz zastosować jakiś zasilacz stabilizowany nie musi on być wydajny wystarczy około 1000mA do sprawdzenia poprawności działania.C11 musi być być jak najbliżej układu 2005
  • #11 1119672
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam. Jeśli 2x20W to pewnie układ mostkowy. U mnie taki pięknie działa. Trzeba go zrobić jako 4 kanałowy i dodać dwa proste odwracacze fazy. Te aplikacje z kitów są przeważnie "samowzbudne".Odwracacz fazy to np. BC239 z dzielnikiem 2x470k na bazie i po 3,3k w emiterze i kolektorze. Emiter i kolektor steruje przez 2x o,47µ wejścia TDA którego dwa wyjścia łączy się głośnikiem. Wejście na bazę BC przez tantal 4,7µ. Drugi kanał identycznie. Zasilanie odwracacza 12V.Polecam.

pozdrowienia tomek.
  • #12 1269483
    Trojan1000b
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zaczołem troszke eksperymentować. Dolutowałem na wejściu 1nF ale to nic nie dało. W zestawie do dolutowania były kondensatory 100pf więc je wlutowałem.

Cytat:
    Witam zmień C5.C7na 220uF na płydce .kondensatory 100n są w miejsce C9,C10 i są na schemacie razem z rezystorem 1om (u mnie 3,3om).A tak to schemat jest taki sam jak u mnie.C11 jest stanowczo za mały na zasilaniu musi być 1000uF u mnie bez tego kondka wzmacniacz dostaje szału.Co do zasilania to prostownik nie jest najlepszym rozwiązaniem możesz zastosować jakiś zasilacz stabilizowany nie musi on być wydajny wystarczy około 1000mA do sprawdzenia poprawności działania.C11 musi być być jak najbliżej układu 2005

Zastosowałem zmiany w/w
    Obecnie wygląda sytułacja tak że lewy kanał jest ok a na prawym grzeje się układ scalony i bierze od groma prądu. co do pradu spoczynkowego to trudno mi określić ponieważ mam miernik dość nieprecyzyjny starego typu ale powiedzmy że na prawym kanale napięcie wynosi 1/4 zasilania podczas spoczynku.

Co teraz zrobić z tym prawym kanałem??

Nie zauwarzyłem tegą wątku i ząłożyłem nowy
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic255697.html#1268921
  • #13 1273351
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    miałem taki wzmacniacz.działo sie dokładnie to samo co tobie wzbudzał się i brał wiekszy prąd niż spoczynkowy.po wlutowaniu tych kondensatorów 100pF troche ustapiło ale można jeszcze kombinować z tymi na wejściu sygnału i jak juz wyżej napisano sprawdzać scalaka najpierw stereo a potem w mostku.jeżeli scalak bierze duży prą to znaczy że albo sie wzbudza albo sie uszkodził.miałem taka wade,grzebałem już dosłownie we wszystkim ale nic niedało.kupiłem nowy scalak i jak reka odjał zniknęły usterki.wniosek z tego że scalak jest do wywalenia.kosztuja chyba 8zl. sztuka.
  • #14 1279059
    Trojan1000b
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wymieniłem juz te kości ale mam problem taki że z głośnika na prawym kanale zaczynają dochodzić rytmiczne przerywane stuki. Mówiąc krótko membrama w głośniku lata jak oszalała. Prawy kanał pobudza w lewym to samo zjawisko. Dlaczego tak siędzieje i co to moze powodować??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wzmacniaczem audio Jabel J-60 opartym na układzie scalonym TDA2005, który po zmontowaniu wykazuje silne wzbudzenia, nadmierny pobór prądu (powyżej 70 mA w stanie spoczynku, nawet do 0,5 A przy sygnale) oraz nieprzyjemne dźwięki i drgania membrany głośnika. Użytkownik stosował kondensatory 100 pF i 470 pF między wejściami wzmacniaczy a masą, co zmniejszyło pobór prądu, jednak problem wzbudzeń i wysokiego prądu przy podłączeniu głośnika pozostał. Zasilał wzmacniacz prostownikiem z filtracją 2200 µF, co nie rozwiązało problemu. W dyskusji sugerowano sprawdzenie układów scalonych osobno, gdyż uszkodzony TDA2005 może powodować wzbudzenia i nadmierny pobór prądu. Zalecano także wymianę kondensatorów filtrujących (np. C5, C7 na 220 µF, C11 na 1000 µF) oraz stosowanie stabilizowanego zasilacza zamiast prostownika. Pojawiły się sugestie dotyczące modyfikacji układu, np. dodania odwracaczy fazy dla eliminacji samowzbudzeń. Wskazano, że wzmacniacz w układzie mostkowym może wymagać odpowiedniej konfiguracji i filtracji. Problemy z prawym kanałem, takie jak przegrzewanie układu i rytmiczne stuki w głośniku, mogą wynikać z uszkodzonego scalaka lub błędów montażowych. Wymiana układów scalonych TDA2005 na nowe często rozwiązuje problem. Schemat używany przez autora jest dostępny na stronie nikomp.com.pl, jednak wartości elementów mogą wymagać korekty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA