Witam
Kupiłem, zmontowałem i brzęczy jak oszalały. Napisali że jak się wzbudza (pobór pradu powyżej 70mA, i duże zniekształcenia) to trzeba wlutować w odpowiednie miejsca (pomiędzy wejścia wzmacniaczy a masę) kondensatory 100pF. Wlutowałem i pobiera troche mniej, wcześneij 300 mA teraz 150. Dopiero jak wlutuje 470pF pobiera około 68-70mA. Tylko teraz nie wiem czy sprawdzać przy podłączonym głośniku czy przy niepodłączonym. Owe 68-70 pobiera przy niepodłączonym, jak go podłącze to skacze do 300mA
i membrana lata wydając nieprzyjemne dźwięki... Na wejściu narazie nie daję sygnału, ale jak dałem to cos tam grało tylko tragicznie. Podłączam tymczasowo pod prostownik do akumulatorów dając jeszcze 2200µF dla lepszej filtracji bo to domowej roboty prostownik, ale w samochodzie też sprawdzałem i to samo. Na obu kanałach te same efekty.
Pytania:
Do ilu moge zwiększyć ten kondensator odpowiedzialny za prąd wejściowy ?
Na co przekłada sie jego duża pojemność (jakość dźwięku, mniejsza moc .... ? )
Czy to że tak lata membrana jest spowodowane wzbudzaniem sie wzmaka czy moż czymś innym ?
No i najważniejsze !!- może miał ktos podobny problem i poradził sobie ?
Pozdro
Kupiłem, zmontowałem i brzęczy jak oszalały. Napisali że jak się wzbudza (pobór pradu powyżej 70mA, i duże zniekształcenia) to trzeba wlutować w odpowiednie miejsca (pomiędzy wejścia wzmacniaczy a masę) kondensatory 100pF. Wlutowałem i pobiera troche mniej, wcześneij 300 mA teraz 150. Dopiero jak wlutuje 470pF pobiera około 68-70mA. Tylko teraz nie wiem czy sprawdzać przy podłączonym głośniku czy przy niepodłączonym. Owe 68-70 pobiera przy niepodłączonym, jak go podłącze to skacze do 300mA
Pytania:
Do ilu moge zwiększyć ten kondensator odpowiedzialny za prąd wejściowy ?
Na co przekłada sie jego duża pojemność (jakość dźwięku, mniejsza moc .... ? )
Czy to że tak lata membrana jest spowodowane wzbudzaniem sie wzmaka czy moż czymś innym ?
No i najważniejsze !!- może miał ktos podobny problem i poradził sobie ?
Pozdro