logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD USB LG HXD5 500GB - system nie czyta jednej partycji

ogryz 04 Kwi 2012 19:37 2478 2
REKLAMA
  • #1 10757170
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Dysk jak w temacie, po podłączeniu do tunera DVB-T z uszkodzonym gniazdem USB, coś się pomieszało. System przestał rozpoznawać pierwszą partycję NTFS. Widać, w oknie "Mój Komputer", że jest jakaś partycja, lecz nie rozpoznaje systemu plików ani etykiety. Sam dysk fizycznie wydaje się sprawny, Victoria poprawnie rozpoznała partycję i skanowała sektory.
    Potrzebuję odzyskać dane z tej partycji. Nie mam możliwości wyciągnięcia dysku z kieszeni USB (gwarancja). Prośba o analizę logów i pomoc w odzyskaniu.

Edit:
    W DMDE widzę wszystkie pliki i chyba (nie próbowałem jeszcze) byłaby możliwość ich odzyskania. Niestety nie mam na razie miejsca, aby wykonać kopię dysku, muszę poczekać. Czy opcja naprawiania systemu plików NTFS może tu pomóc (oczywiście po wykonaniu kopii)?
    Załączniki:
    • lba_0_101.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10764665
    ogryz
    Dane już odzyskane. Teraz chcę ustalić co mu się stało.

Dysk zamontowany w kieszeni to Toshiba MK5059GSX.
    W czasie kopiowania danych, w DMDE wystąpił błąd CRC w jednym z sektorów.
    Domyślam się, że zaczynają się problemy z dyskiem. Zrobiłem częściowy test (ok 40% powierzchni) w Victorii i wyszło mi, że ponad 200 sektorów jest bardzo wolnych, jeden uszkodzony. Nie mogę odczytać SMART'a, pokazuje się komunikat "NON-ATA drive". Domyślam się, że to przez podłączenie poprzez USB.

Teraz dwa pytania:
    1) Czy te wolne sektory, to rzeczywiście wolne sektory, czy mogą się w ten sposób ujawniać jakieś opóźnienia wprowadzane przez port USB i jego obsługę przez system?

2) Jak odczytać SMART z dysku USB?

Edit:
    SMART odczytany:
    Wykazuje 8 niestabilnych sektorów. Rozumiem, że to jest przyczyna problemów z dyskiem?
  • #3 10766807
    ogryz
    Uszkodzony sektor zlokalizowany, jest to wpis w Root katalogu:

Chcę naprawić tę partycję, tylko po to, żeby się czegoś nauczyć. Plan jest taki: zrobię kopię posektorową dysku, następnie wyzeruję go i zrobię remap. Uszkodzone sektory zostaną oznaczone i zastąpione zapasowymi (poprawcie, jeśli coś mylę). Następnie przywrócenie kopii na już sprawny dysk i zastąpienie tego uszkodzonego wpisu. Pytanie tylko, jak tego dokonać? Domyślam się, że wypełnienie feralnego sektora zerami, nie rozwiąże problemu. Gdzieś musi być odwołanie do niego, pewnie w MFT. Jak je znaleźć i zmodyfikować? Czy w ogóle jest to wykonalne?

Edit:
    Niestety muszę odpuścić. Dysk potrzebny sprawny jeszcze dziś.
    Zamykam.

Wesołych Świąt!
REKLAMA