logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie świateł i klaksonu w Simsonie S51 bez akumulatora

matiseczek 05 Kwi 2012 17:40 5590 4
REKLAMA
  • #1 10760507
    matiseczek
    Poziom 2  
    Witam mam Simsona s51 rocznika nie pamiętam dokładnie wiem ze z przed 90r ma układ prostowniczy i miał kiedyś kierunki i aku a teraz po prostu chce podpiąć światła podświetlenie licznika i klakson do stacyjki bez aku :D . Z silnika z cewek idą 4 kable biało czerwony , szaro czerwony żółto czerwony i brązowy i czy mógłby ktoś to mi łatwo zobrazować jak podpiąć pod stacyjkę?
  • REKLAMA
  • #2 10760987
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2786
    Poszukaj schematu z mostkiem prostowniczym i ELBA a następnie łącz wg. niego.
    O ile ze światłami głównymi, podświetleniami i stopem nie powinno byc większych problemów, to klakson i kierunkowskazy muszą być zasilane z aku. Ten ostatni wymaga układu ładowania ELBA, w której był też przerywacz kierunkowskazów.
  • REKLAMA
  • #3 10761033
    matiseczek
    Poziom 2  
    czyli bez aku nie da rady podłączyć klaksonu? no kierunków nie robie tak jak pisałem bo nie mam elementów . A nie wiesz jak to jest z ta cewka swietlna idzie do niej przód i tył lampa?
  • REKLAMA
  • #5 10761156
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Schemat podstawowy (zakładając, że masz ten starszy model, bo ostatnie wypusty miały inny układ):

Układ ELBA masz tu:

To nie są trudne rzeczy, ale wymagają podstaw wiedzy z zakresu elektroniki i elektrotechniki.
REKLAMA