logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamieniłem zwykłe "halogenki" na ledy...

autoas 05 Kwi 2012 22:26 2359 10
REKLAMA
  • #1 10761820
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3918
    Witam!
    Jestem bardziej kumaty w samochodach.....
    Miałem taki zestaw z IKEI z pięcioma zrówkami z transformatorem i żarówkami na 12V, kupiłem teraz ledy i wstawiłem ale leciutko migają...
    Czy to wina żarówek ledowych czy tego niby "zasilaczo/transformatora"...
    Można coś zrobić aby nie migały?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10761827
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    A nie mógłbyś poszukać po tym dziale? To już chyba sto dwudziesty raz w tym roku...
  • REKLAMA
  • #3 10761840
    autoas
    Poziom 42  
    Jak wpiszę "ledy" to zaraz tylko samochody...
    No szukam, lecz jeśli można konkretniej to bym prosił...
  • Pomocny post
    #4 10762383
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    W dziale, w dziale. Nie na całym forum. Takie małe okienko po prawej stronie nad listą wątków ;)
  • #5 10762859
    autoas
    Poziom 42  
    Niestety nie znajduję tematu...może źle szukam
    Dzwoniłem na infolinię która była podana na opakowaniu żarówek i stwierdzono, że muszę wymienić ten transformator/zasilacz na taki przystosowany do żarówek led.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10762928
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Prawdopodobnie moc twoich ledów jest mniejsza niż minimalne obciążenie transformatora od halogenów i stąd ten problem. Zasilacz do ledów powinien załatwić sprawę.
  • Pomocny post
    #7 10764207
    _siekier
    Poziom 24  
    Ocena: 114
    Jaki transformator masz? Bo jak elektroniczny, to się nie ma co dziwić, jak tradycyjny, najlepszy zresztą to zastosuj sobie mostek prostowniczy i kondensator na wyjściu transformatora, a przed żarówkami led. Proste i skuteczne.
  • Pomocny post
    #8 10764243
    Artur_97
    Poziom 19  
    Ocena: 53
    Migają gdyż napięcie wychodzące z transformatora jest przemienne, a ledy są na napięcie stałe, widać więc tętnienie napięcia sieciowego.
  • REKLAMA
  • #9 10764312
    autoas
    Poziom 42  
    Zjawisko jest mi znane, na myśli miałem jakie ma być rozwiązanie....
    Mam "transformator" elektroniczny od 20W.....
    Muszę się zorientować czy w sklepie nie mają czegoś gotowego, jeśli nie znajdę pomyślę o zmianie trafo i założeniu mostka z kondensatorem
    A tak na marginesie, czy to wina, że trafo jest elektroniczne, czy na zwykłym byłoby lepiej?
  • Pomocny post
    #10 10764313
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    autoas napisał:
    Zjawisko jest mi znane, na myśli miałem jakie ma być rozwiązanie....
    Mam "transformator" elektroniczny od 20W.....
    Muszę się zorientować czy w sklepie nie mają czegoś gotowego, jeśli nie znajdę pomyślę o zmianie trafo i założeniu mostka z kondensatorem
    A tak na marginesie, czy to wina, że trafo jest elektroniczne, czy na zwykłym byłoby lepiej?

O ile LED są na napięcie przemienne (AC) to na zwykłym świeciłyby dobrze. Jeżeli jest to chińszczyzna bez porządnego kondensatora też mogą migać.
  • #11 10764393
    autoas
    Poziom 42  
    Na żarówkach jest tylko 12V 3W bez opisu czy DC czy AC
    Zarówki firmy Whitenergy (ale czyje to?)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił halogeny na żarówki LED w zestawie z IKEI, jednak zauważył, że nowe żarówki migają. Po konsultacji z infolinią stwierdzono, że konieczna jest wymiana transformatora na model przystosowany do LED. Problemy z migotaniem mogą wynikać z niewłaściwego obciążenia transformatora, który może być elektroniczny i nieodpowiedni dla LED. Użytkownik rozważa zakup nowego zasilacza lub zastosowanie mostka prostowniczego z kondensatorem, aby zredukować tętnienie napięcia. Żarówki mają oznaczenie 12V 3W, ale brak jest informacji, czy są na prąd stały (DC) czy przemienny (AC).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA