logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana halogenów na LED: brzęczenie i przestawanie działania transformatora

koloruk 10 Maj 2023 19:59 630 6
  • #1 20575118
    koloruk
    Poziom 2  
    Witam mam w łazience 3 halogeny i zmieniłem je na mocniejsze ledowe i raz pochodziły 4h i transformator brzęczał i przestał działać 2 raz po zakupie nowego z tej samej firmy pochodził kilka dni i też brzęczał więc dałem jedna słabsza i nie brzęczał, ale przestał działać po kilku dniach żarówka 7W i 375lm a transformator na zdjęciu. Czy wszystko robię dobrze czy on się nie nadaje do takich żarówek, żarówki z cienkimi 2 szpilkami
    Wymiana halogenów na LED: brzęczenie i przestawanie działania transformatora
  • #2 20575149
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4654
    Pomyłkowy wpis
  • #3 20575211
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    stanislaw1954 napisał:
    Halogeny zasila się napięciem zmiennym 12 V, jeśli akurat takie stosowałeś. a do Led-ów stosuje się nie transformator, tylko zasilacz na prąd stały. Dlatego transformator uległ zniszczeniu.

Pierwszy raz słyszę, że halogeny można zasilać tylko prądem AC, a Ledów nie można zasilać z transformatorów -mam na myśli zwykłe trafo, nie elektroniczne, bo z tymi nie miałem do czynienia. Od wielu lat zasilam Ledy 12V ze zwykłych transformatorów. Fakt zajechałem zwykłe trafo 60VA/12VAC (wcześniej zasilał halogen 40W/12V) zasilając nim Leda 3W/12V, ale to trafo zasilane było poprzez ściemniacz i wg mnie to było powodem uszkodzenia (zwarcie zwojowe) trafo.
    Do autora, zastosuj zwykły transformator 230/12 VAC i będziesz miał spokój.
  • #4 20575279
    koloruk
    Poziom 2  
    Tylko wtedy jak mam podlaczy to jak mam 230 i podlacze do wejścia i mam jedno wyjście wtedy to spiąć je szeregowo? Bo to miało na wyjściu na 3 pary kabli tak jak wbudowane w podsufitowce podlaczyc te kable razem czy jak pytam z ciekawości a wezmę elektryka poprostu
  • #5 20575413
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1107
    To jest tzw. transformator elektroniczny, który nie nadaje się do zasilania oświetlenia ledowego.
    Najłatwiej będzie wybrnąć z tej sytuacji kupując zasilacz dedykowany do żarówek ledowych 12V.
    Można też pomyśleć o dokupieniu żarówek ledowych zasilanych napięciem wynoszącym 230V i pozbyciu się zasilacza w ogóle, ale trzebaby poświęcić na to nieco czasu z opcją wymiany przewodów oraz oprawek i nie jest na 100% pewna cała sprawa.
  • #6 20576641
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    koloruk napisał:
    Tylko wtedy jak mam podlaczy to jak mam 230 i podlacze do wejścia i mam jedno wyjście wtedy to spiąć je szeregowo? Bo to miało na wyjściu na 3 pary kabli tak jak wbudowane w podsufitowce podlaczyc te kable razem czy jak pytam z ciekawości a wezmę elektryka poprostu

Pytasz jak to podłączyć do zwykłego trafo? Normalnie - po stronie niskiego napięcia, czarne przewody spinasz razem, niebieskie razem i to podłączasz do końcówek transformatora po stronie niskiego napięcia.
  • #7 20576733
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił halogeny na mocniejsze żarówki LED w łazience, jednak napotkał problemy z brzęczeniem i awarią transformatora. Odpowiedzi sugerują, że zastosowany transformator elektroniczny nie jest odpowiedni do zasilania LED-ów, które powinny być zasilane z dedykowanego zasilacza 12V lub bezpośrednio z sieci 230V. Wskazano również, że przy podłączeniu do transformatora niskonapięciowego należy prawidłowo połączyć przewody. Dodatkowo, podkreślono, że żarówki LED powinny być AC, aby uniknąć migotania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA